Çözüldü SSD dolar mı?

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

eymen efe123

Centipat
Daha fazla  
Geçen gün şöyle bir bilgi öğrendim. SSD'ye bir şey yükleyip sildiğiniz zaman SSD bunu silmez sadece boş sayar ve SSD'ler bildiğime göre çok dolunca yavaşlıyormuş. Bende düşündüm ki eğer SSD'yi bir kez doldurursak geri sildiğimizde boş olarak sayar ama gene orada olur. Yani SSD'miz hep daha yavaş çalışır, bu doğru mu? Yoksa SSD'yi boşalttığımız zaman yavaşlama olayı da geçer mi?

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
Teşekkürler yani SSD'im dolunca yavaşlamaz.

Aslında yavaşlar özellikle ucuz SSD'lerde yavaşlar öyle HDD gibi aşırı yavaşlamaz ama 1000 mb\s yazan bir SSD 995 mb\s yadar gibi bir şey SSD'den veri silindiğinde, veri fiziksel olarak hemen silinmez. İşletim sistemi sadece "bu alan boş" diye işaretler. TRIM komutu sayesinde SSD, bu boş alanları gerçekten temizleyerek yazma performansını korur. Eğer TRIM desteklenmiyorsa ya da kapalıysa, zamanla SSD biraz yavaşlayabilir.
SSD yavaşlamaz normal HDD yavaşlar. Yüzde 10 kadar. SSD ve HDD hiçbir şeyi silmez üzerine yazar. 2 parti bir yazılımla silmen gerek. Silinen bilgileri geri getiren yazılımlar var. Kurtarma programları recovery deniliyor. Çok önemli bilgilerin varsa Windows Shell'den silmen lazım ya da virüs programların içinde temizleme aracı ile silmen gerek.

SSD yavaşlamaz normal HDD yavaşlar. Yüzde 10 kadar. SSD ve HDD hiçbir şeyi silmez üzerine yazar. 2 parti bir yazılımla silmen gerek. Silinen bilgileri geri getiren yazılımlar var. Kurtarma programları recovery deniliyor. Çok önemli bilgilerin varsa Windows Shell'den silmen lazım ya da virüs programların içinde temizleme aracı ile silmen gerek.

Geçen gün şöyle bir bilgi öğrendim. SSD'ye bir şey yükleyip sildiğiniz zaman SSD bunu silmez sadece boş sayar ve SSD'ler bildiğime göre çok dolunca yavaşlıyormuş. Bende düşündüm ki eğer SSD'yi bir kez doldurursak geri sildiğimizde boş olarak sayar ama gene orada olur. Yani SSD'miz hep daha yavaş çalışır, bu doğru mu? Yoksa SSD'yi boşalttığımız zaman yavaşlama olayı da geçer mi?
SSD'ler, eMMC'ler gibi doldukça yavaşlamaya sahip değiller aslında. Normal şekilde dolu oldukları zaman işlem yapmak için yer olmadığından ötürü tıkanırlar ama dediğiniz olaydayken işlem yapacağı zaman o boş yuvalara direk yazar bırakır.

Aslında yavaşlar özellikle ucuz SSD'lerde yavaşlar öyle HDD gibi aşırı yavaşlamaz ama 1000 mb\s yazan bir SSD 995 mb\s yadar gibi bir şey SSD'den veri silindiğinde, veri fiziksel olarak hemen silinmez. İşletim sistemi sadece "bu alan boş" diye işaretler. TRIM komutu sayesinde SSD, bu boş alanları gerçekten temizleyerek yazma performansını korur. Eğer TRIM desteklenmiyorsa ya da kapalıysa, zamanla SSD biraz yavaşlayabilir.

Çözüm

Cevap için çok sağ olun peki TRIM sistemi aktif mi diye nasıl bakarım?

Başlat Menüsüne sağ tıkla ve "Komut İstemi (Yönetici)" ya da "Windows PowerShell (Yönetici)" seçeneğini aç. "fsutil behavior query DisableDeleteNotify" yaz ve entere bas

DisableDeleteNotify = 0 ise: TRIM aktif demektir.

DisableDeleteNotify = 1 ise: TRIM devre dışı demektir.

Cevap için çok sağ olun peki TRIM sistemi aktif mi diye nasıl bakarım?
Eğer aktif değilse fsutil behavior set DisableDeleteNotify 0 yaz, doğrula olmuşsa bilgisayarı yeniden başlat.

Başlat menüsüne sağ tıkla ve "komut istemi (yönetici)" ya da "Windows PowerShell (yönetici)" seçeneğini aç. "fsutil behavior query disabledeletenotify" yaz ve entere bas.

Disabledeletenotify = 0 ise: TRIM aktif demektir.

Disabledeletenotify = 1 ise: TRIM devre dışı demektir.

Eğer aktif değilse fsutil behavior set disabledeletenotify 0 yaz, doğrula olmuşsa bilgisayarı yeniden başlat.

Çok teşekkür ederim aktif sağ olun iyi günler dilerim herkese.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı