Rehber SSD için yapılacak tüm ayarlar

Bu konu ile ilgili güncelleme var arkadaşlar. Benim SSD'nin ömrü bitmiş. Ben de uzun zamandır yüksek disk kullanımı sıkıntısı yaşıyordum ve Samsung 860 Evo aldım hemen. Yukarıdaki adımları yapmakla geçecek birşey olmadığını söylemek için ekleme yapma gereği hissettim. Belki birilerine faydası dokunur.

Arkadaşlar Peki TRIM komutu bende açık olarak gözüküyor.
Açık olunca ssd tam tersi zarar görür diye duydum.Nasıl kapatabilirim ve ne kadar doğru?
Açık mı yoksa kapalı mı olmalı?

Arkadaşlar Peki TRIM komutu bende açık olarak gözüküyor.
Açık olunca ssd tam tersi zarar görür diye duydum.Nasıl kapatabilirim ve ne kadar doğru?
Açık mı yoksa kapalı mı olmalı?
TRIM açık olmazsa asıl o zaman zarar görür. Nereden gördünüz, duydunuz bilmiyorum ama TRIM SSD'nin ömrünü uzatan bir özelliktir.

Bu konuda gördüm.TRIM komutu SDD'nin ömrünü uzatmaz.Aynı zamanda hücrelerin aşınmasını sağlar yazıyor.
Sizin mesajınızı duyuncada kararsız kaldım şimdi.

Değerli Haluk hocamızın eski bir makalesi, zaman içinde TRIM'e de güncellemeler geldi. Gerek donanım yazılımı seviyesinde gerek işletim sistemi seviyesinde. Güncel olup olmadığını kontrol edebileceğiniz bir yer yok çünkü işletim sistemi otomatik olarak bunu gerçekleştiriyor.

Evet, TRIM hücrelere bir miktar daha fazla yazar. Fakat verinin bir bütün halinde tutulmasını, depolama alanından kazanılmasını ve diskin daha kararlı performans sunmasını sağlar. Örneğin, elinizde 2 bitlik bir veri olsun. Siz ne yaparsanız yapın bu veri 8 bitlik yeri yani 1 bytelık yeri işgal eder. Aynı şey TRIM ile düzenlenmemiş yongalarda da geçerlidir. Eğer veri düzensiz yapıda bulunursa, gelecek yeni veri normalde tek bir yongaya sığabilecek iken duruma göre 2, 3 veya daha fazla yongaya bölünecek ve hepsinde okuma yazma yaparak toplamda diski daha çok eskitecek. Çünkü NAND yongalarda ömrü belirleyen şeylerden birisi de ne kadar yazma voltajına inip çıktığıdır. İster o çıkış esnasında yongaya 1 bit yazın, ister komple yongayı doldurun, tüm hücrelerin kapısı o voltajla bir kere de olsa karşılaştığı için ömründe azalma mevcut olur.

Öncelikle teşekkürler.
Yani fazla TRIM komutu hücrelere zarar vermiyormu şimdi?
O zaman açıyorum TRIM Komutunu.

SSD Aldım Taktım Windows u kurdum BİOS u güncelledim Bütün ayarları yaptım lakin OKUMA hızı yüksek 550 civarlarında çıkıyor , fakat YAZMA hızı 49 , 50 seviyelerinde geziyordu yapmadıoğım ayar kalmadı AHCİ moda baktım etkin di , TRİM kapalıdır diyerek TRİM i etkinleştirmeyi denedim olmadı yani arkadaşlar her yolu denedim olmadı fakat bu yazıyı yazan arkadaşın alnından öpmek istiyorum yazdığı şu yazı dikkatimi çekti ve onu uyguladım SSD YAZMA hızım yükseldi

● Aygıt yöneticisine girin. Disk sürücülerinden SSD'nizi seçin sağ tıklayın özellikler diyin. İlkelerden her iki tik işaretli olsun tamam diyip kapatın.

● Wise Care 365 yazılımı SSD için güzel ve güvenli ayarlar bulundurmakta. Bu ayarlar sayesinde Windows açılışını daha hızlı hale getirebilirsiniz. Daha detaylı bilgi için "Sistem iyileştirici" sekmesinden en altta "SSD iyileştirme" bölümünü okuyabilirsiniz.

Birde bu vermiş olduğu uygulamayı indirip herşeyi en iyi hale getir TİK lerinin hepsini işaretleyip kaydettim Çok Şükür Düzeldi Elline Diline Sağlık kardeşim beni bi dertten kurtardın 2 günlük SSD yi garantiye gönderecektim yoksa .

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…