Rehber SSD için yapılacak tüm ayarlar

Merhaba bu rehber Samsung 980Pro M.2 için de geçerli midir?
Evet geçerlidir. Ayarların ne işe yaradığını detaylarıyla birlikte açıkladım. İsterseniz kendiniz de araştırabilirsiniz. Ayarların hepsi performans ayarı değildir. Rehberde NAND belleklerin daha az yıpranmasını ve daha stabil çalışmasını sağlayacak ayarlar bulunmakta. Ne işe yaradıklarını okuyup istediğiniz ayarı yapmakta özgürsünüz. Ayarların hepsi güvenilirdir ve çoğu ayarı SSD üreticileri tavsiye etmektedir. Rehberdeki hiçbir ayarın SSD ömrüne zarar verdiğinin kanıtı yoktur. Aksine SSD'nin ömrünü uzatmaktadır. Ayarların yarısını technopat zaten kendi rehberlerine ekledi. Yabancı kaynaklı forumlara baktığınızda bile bu ayarların tavsiye edildiğini görürsünüz.

Son düzenleme:

Hocam çok teşekkür ederim. Bu arada ben hazır sistem satın aldım. Hazır sistemde gelen M.2 SSD PNY marka 500 GB okuma ve yazma hızı 980Pro'ya göre bayağı düşük. Sistemi göndermeden önce test etmek amaçlı Windows kurmuşlar ve dolayısıyla tüm ekipmanların driverlarını yüklemişler. Anakrtım da 2 tane PCI gen 4 M.2 yuvası var. 980 Pro'ya Windows'u yükleyeceğim. Diğer M.2 SSD'yi ise(sistemde hazır gelen) D diski yapmayı düşünüyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Klonlama yapıp PNY marka M.2 SSD'ye format mı atsam? Yoksa 980 Pro'ya Windows'u yükleyip daha soran tüm ekipman driverları yükleyip PNY M.2 SSD'ye format mı atsam? İşin garip tarafı Steam'de 4 -5 tane oyun PNY M.2 SSD de kayıtlı. Onları tekrar indirmek de istemiyorum. Nasıl yaparım kolay yolu var mı? Biraz uzun oldu ama kusura bakmayın. Bu arada bununla ilgili 2 3 tane konu açtım fakat cevaplar tatmin etmedi.

Hocam çok teşekkür ederim. Bu arada ben hazır sistem satın aldım. Hazır sistemde gelen M.2 SSD PNY marka 500 GB okuma ve yazma hızı 980Pro'ya göre bayağı düşük. Sistemi göndermeden önce test etmek amaçlı Windows kurmuşlar ve dolayısıyla tüm ekipmanların driverlarını yüklemişler. Anakrtım da 2 tane PCI gen 4 M.2 yuvası var. 980 Pro'ya Windows'u yükleyeceğim. Diğer M.2 SSD'yi ise(sistemde hazır gelen) D diski yapmayı düşünüyorum. Bunu nasıl yapabilirim? Klonlama yapıp PNY marka M.2 SSD'ye format mı atsam? Yoksa 980 Pro'ya Windows'u yükleyip daha soran tüm ekipman driverları yükleyip PNY M.2 SSD'ye format mı atsam? İşin garip tarafı Steam'de 4 -5 tane oyun PNY M.2 SSD de kayıtlı. Onları tekrar indirmek de istemiyorum. Nasıl yaparım kolay yolu var mı? Biraz uzun oldu ama kusura bakmayın. Bu arada bununla ilgili 2 3 tane konu açtım fakat cevaplar tatmin etmedi.

Yoksa 980 Pro'ya Windows'u yükleyip daha soran tüm ekipman driverları yükleyip PNY M.2 SSD'ye format mı atsam?
PNY diski sistemden sökün. Ardından 980 Pro'yu 1. M.2 yuvasına takın ve Windows kurulumunu tamamlayın. Tüm ayarlarınız bitince PNY SSD'yi sisteme takın.

şin garip tarafı Steam'de 4 -5 tane oyun PNY M.2 SSD de kayıtlı. Onları tekrar indirmek de istemiyorum. Nasıl yaparım kolay yolu var mı?
Bunun için Windows'u 980 Pro'da başlattıktan sonra PNY diskin "Program Files/Steam/steamapps" dizinine gidin. Bütün içeriği kopyalayıp 980 Pro'da bulunan Steam klasörünüzün aynı dizininze (steamapps) altına yapıştırın. Steam otomatik olarak oyunları tanıyacaktır.

Diğer M.2 SSD'yi ise(sistemde hazır gelen) D diski yapmayı düşünüyorum. Bunu nasıl yapabilirim?
"Başlat menüsü sağ tık > Disk yönetimi" yolunu izleyip PNY diskinize sağ tıklayın ve gördüğünüz tüm bölümleri silin. Ardından tekrar sağ tıklayarak "Birim oluştur" seçeneğini seçin ve next next next diyerek diski biçimlendirin. Otomatik olarak D sürücü harfini alacaktır.

Hocam çok teşekkürler. Peki en son işlemi yaptığımızda PNY de kurulu olan Windows'ta sorunsuz şekilde silinecek değil mi? Yani ona tekrar format atmak gerekir mi?

Hocam çok teşekkürler. Peki en son işlemi yaptığımızda PNY de kurulu olan Windows'ta sorunsuz şekilde silinecek değil mi? Yani ona tekrar format atmak gerekir mi?
Hayır, zaten "Birimi/bölümü sil" dediğinizde komple içerisini de sıfırlıyor. Yeni birim oluşturduğunuz takdirde zaten o kendisi diski biçimlendiriyor. Format atmış oluyorsunuz yani.

Dikkat etmeniz gereken tek nokta PNY ve 980 Pro aynı anda takılı olmasın sistemde. Aksi takdirde 980 Pro'ya EFI bölümü açılmaz ve PNY formatlandıktan sonra sistemi başlatamazsınız.

Hocam gerçekten çok teşekkür ederim. Dün anakartın diğer slotuna da 980'i taktım ve disk yönetiminden önce diski başlat daha sonra da diski biçimlendir yaptım ve Steam kütüphanesinden oyunları samsunga taşımıştım. Sonra aklıma şu geldi. Diğer programları(render programları oyunlar ve hatta Chrome gibi küçük programlar dahil) da PNY'den silip samsunga taşısam sadece Windows PNY de kalsa performans olarak bir sorun olur mu diye düşündüm ama ben temiz bir kurulum yapıp Windows'u da samsunga kurup daha sonra sizin dediğiniz gibi PNY'yi takıp alacağım dosyaları alıp daha sonra biçimlendirme yapacağım.

''HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\Serialize'' Bunu bulamadım. ''Serialize'' diye bir şey yok orada.

Bu posttaki .reg kaydını çalıştırman yeterli.

Hah ne hibernate kapatmak SysMain kapatmak bunlar SSD'ye hiç de zararlı şeyler değil aksine yararlıdır. Ama aygıt yöneticisinden yapılan ve Wise Care System Care gibi uygulamalar cidden tırt.
Hocam merhaba,

Sistemde HDD olması açılış hızını çok etkiler mi? Birçok kişi öyle diyor ama emin olamadım.

Hocam etkiler diyecektimde sisteminizi görünce vazgeçtim .

Hocam SATA modunu AHCI olarak değiştirmek ne gibi şeyleri değiştirir ve nasıl bir fayda sağlar ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…