Rehber SSD için yapılacak tüm ayarlar

Kardeşim sen ne anlatıyorsun SSD'ye TRIM yapmak ömrü uzatır hafta da 1 yeter sen bence SSD kullanma.

Kardeşim sen ne anlatıyorsun SSD'ye TRIM yapmak ömrü uzatır hafta da 1 yeter sen bence SSD kullanma.
Rehberde TRIM yapmak ömrü kısaltır veya TRIM yapmayın, kapatın gibisinden bir yazı okudunuz mu? Aksine rehberde TRIM'i etkin hale getirmek için ayar bulunuyor. Hatta geçersiz TRIM kuyruk ve adreslerini silmek için ayar paylaştım. Sanırım okuduğunuzu anlamadınız.

"Yılda bir kere el ile "en iyi duruma getir" demeniz yeterlidir." diye neden yazdınız? Bu kısım TRIM yapıyorsa ayarı neden yılda bir kere olacak şekile düşürüyoruz ki? Varsayılan kalması en iyisi TRIM olduğu için.

O kısmın TRIM yaptığını size kim söylediyse çok yanlış bir bilgi vermiş. TRIM'in tam olarak ne olduğunu bilmediğiniz için bu şekilde sormanızı doğal karşılıyorum.

Öncelikle TRIM nedir bunu netleştirelim;

TRIM, işletim sisteminin SSD'ye hangi veri bloklarına artık ihtiyaç duyulmadığını ve silinebileceğini veya yeniden yazmak için boş olarak işaretlendiğini söyleyebileceği bir komuttur. Burada hedeflenen amaç hem silinen veri güvenliğidir hem de SSD NAND bellek hücrelerinin hepsine aynı oranda yazma işlemi sağlayıp yıpranma düzeyini eşit tutup stabiliteyi korumasıdır. Bu ayar Windows 10 ve üstünde varsayılan olarak açık gelir. İşletim sistemi ve SSD bellek kontrolcüsü arasında komut kuyrukları gerçekleşir. TRIM'i kapatmak için fsutil behavior set DisableDeleteNotify 1 komutuna ihtiyacınız vardır. Defrag kısmından en iyi duruma getir bölümünü kapatmanız TRIM'in AÇILIP KAPANMASIYLA ALAKASI YOKTUR. Defrag kısmındaki zamanlamayı kapatmanız veya açmanız geçersiz TRIM kuyruk ve adreslerinin temizlenmesi ile alakalıdır. Geçersiz kuyruk ve adresler o kadar nadir meydana gelir ki sürekli bu zamanlamanın çalışması SSD'ler için oldukça gereksizdir. Bu sebeple haftalık veya günlük ayarın kapatılıp yılda bir olarak yapılması tavsiye edilir.

Bu ayarları yaptıktan sonra oyunlarda FPS düşmesi yaşadım. SSD'im Samsung 980 Pro. Bu ayarlardan kaynaklanma ihtimali nedir?

Öyle bir ihtimal yok. Samsung Magician ile disk sağlığınıza ve CrystalDiskMark ile SSD performans sonuçlarınıza bakın.

Magician'dan Power Saving Mode aktif. Full performance moduna alınmalı mı? Over Provisioning açıldıktan sonra Power saving modunda kalmış.

Dosya Ekleri

• Ekran Alıntısı.PNG
    26,5 KB · Görüntüleme: 57
Magician'dan Power Saving Mode aktif. Full performance moduna alınmalı mı? Over Provisioning açıldıktan sonra Power saving modunda kalmış.
Magician üzerinden yapacağınız ayarlar oyun FPS'ine etki etmez. Sistemdeki gereksiz servisleri, gereksiz başlangıç öğelerini ve gereksiz görev zamanlamalarını devre dışı bırakın. DDU ile ekran kartı sürücüsünü kaldırıp en güncelini yükleyin. Chipset sürücülerinizi güncelleyin. Windows onarım kodlarını deneyin.

i5 11400F'in Turbo modunu kapattığım aklıma geldi. Bundan dolayı da olabilir değil mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…