Rehber SSD için yapılacak tüm ayarlar

Önemli ve Faydalı bir rehber olmuş hocam, ellerinize, emeğinize sağlık.

Başlat arama kısmına " Güç planını düzenle" yazın. Sonra alt kısımda gelişmiş güç ayarlarını değiştire tıklıyoruz. Sabit disk > Sabit diski kapatmak için beklenecek süre Pilde ve Prizde hiçbir zaman yani 0 yapıyoruz.

Bunu yaptığımız zaman ne gibi bir fark oluyor? Ben hem SSD ve HDD kullanıyorum. SSD sadece Windows 10 ve programlar yüklü. HDD ise klasik oyun ve filmler falan var

Mesela bende 20 dakika ayarlıymış.

Windows hiç işlem yapılmayan bir diske belli bir süre sonra giden elektriğin kesilmesini talep ediyor. Bu sırada disk tamamen kapalı durumuna geçiyor. Normal şartlarda Windows'un çalıştığı diskte sürekli bir GÇ(IO) işlemi olduğu için o disk uykuya yatamaz. Ama misal sizin durumunuzdaki gibi çoklu diske sahip sistemlerde boşta olan diğer diskler güç tasarrufu yapıyor. Size tek zararı gecikme süresini o uykuda olduğu sürece arttırması olacaktır. Örneğin siz o diskte işlem yapmak istediğinizde ise normalde 1sn içerisinde hazır olacak olan dosya, diskin sıfırdan açılışını beklemek zorunda kaldığınız için 5sn içerisinde açılmış olacak. Aradaki 4 saniyelik farkı gündelik hayatta çok bariz hissetmezsiniz zaten ki bunlar abartılmış değerlerdir üstüne üstlük.

Zaten D açtığım zaman hemen açılmıyor ama öyle 4-5 saniye beklemek beni etkilemiyor

Ayrıntılı yazı için teşekkürler.

Arkadaşlar ben bu ayarların bir çoğunu yaptım, windows kapanırken 2-3 dakikada kapanıyor. Hızlı açma/kapama ile alakalıdır dedim, geri açtım ama değişen bir şey olmadı. Ne ile alakalı olabilir.

Arkadaşlar ben bu ayarların bir çoğunu yaptım, windows kapanırken 2-3 dakikada kapanıyor. Hızlı açma/kapama ile alakalıdır dedim, geri açtım ama değişen bir şey olmadı. Ne ile alakalı olabilir.
Windows Defender veya sizin antivirüs yazılımınız tarama yapıyor olabilir. Komut satırını yönetici olarak açıp powercfg -h off komutu girmeyi deneyin. Sorun devam ederse bir de şurada yazdıklarımı deneyin:
%97 Disk Kullanımı

SSD için böyle teferruatlı ayarlara gerek var mı ?

Windows 10 kurduğunuzda varsayılan ayarların çoğu zaten yapılıyor. Benim için hayat -özellikle de SSD dayanıklılık testinden sonra- SSD'ye ince ayar yapmayacak kadar kısa. NVMe/AHCI sürücüsünü kurun, keyfinize bakın. Arada bir de FW kontrolü...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…