SSD olan sisteme sonradan eklenen HDD çok yavaşlattı

Z4nten

Femtopat
Daha fazla  
500 GB'lik SSD'im yetmediği için 2TB WD blue HDD aldım. Taktım ama PC çok yavaşladı. Çok geç kapanıyor 2 dk da falan ve 5-15 saniye ara ara bip bip sesi geliyor, yardımcı olur musunuz?

O kadar etkilememesi lazım, ben de zamanında benzer bir konu açmıştım belki aradığın cevabı bulursun.

HDD yavaşladığında sistemi de yavaşlatıyor bu doğru ama standart kullanımda etksini göstermemesi lazım. HDD'ye uzanan tüm windows hizmetlerini ve dizin oluşturmayı kapatırsanız çözüm olabilir.

Bunun tek mantıklı açıklaması; HDD'yi aldıktan sonra bilgisayara format atıp Windows'u HDD'ye kurmak olur. Eğer böyle yaptıysanız çok normal. Eğer yok Windows SSD'ye kuruluysa o zaman farklı sıkıntılar var.

Windows, HDD'ye pagefile atmıştır. HDD şiştiğinde pagefile yavaşladığından sistem yavaşlıyordur. Pagefile'ı temizlemeden kapanmayacağı için yine ayriyeten uzun sürüyordur. Pagefile'ı kontrol eder misin?

Başlatın arama kısmına "Windows'un görünümünü ve performansını ayarla" yaz, sonrasında açılan pencerede "Gelişmiş" tıkla. Ardından "Sanal Bellek" kısmındaki "Değiştir" tıkla. Açılan pencerenin ekran görüntüsünü de buraya at.

Son 1 saattir aynı sorunu yaşıyorum desem inanır mısın :) 4 saat boyunca oyun oynadım en ufak bir sorun yoktu sonra bir anda oyunda anlık takılmalar falan başladı oyundan çıktım fakat normal masaüstünde de bir yavaşlık falan fark ettim. Daha sonra Steam'dan tekrar birkaç oyun açtım aşırı geç açılmaya başladılar. Hatta ilk başta çıkan introlar bile geç geldi o kadar diyeyim. İşin garip tarafı oynadığım oyunlarım M.2 SSD'de kurulu. Kulaklığı çıkarttım ve fark ettim ki hard diskten çıyk çıyk diye bir ses geliyor. Test programları ile diski test edeyim dedim onu da yapamıyorsun sistemi kilitleme derecesine geliyor resmen. Sistem de 1 tane 500 GB hard disk var sesi çıkartan bu. 1 tane sıfır 2TB hard disk var 1 tane SATA SSD var bu da 3-4 aylık 1 tane de M.2 SSD var. Ses çıkartan 500GB hard diskte ki dosyalarımı yedekleyeyim dedim çünkü ses gelmesi ben gidiciyim artık demek anlamına geliyor en azından bilgilerimden dosyalarımdan olmayayım dedim 2TB diske kopyalamaya başladım 250GB film arşivim var onları atarken 218 GB'da şu an takılı kaldı hız yazan yer 0 bayt/sn gözüküyor arada bir 1MB olup geri 0 oluyor. Muhtemelen senin sorunda bu ya da buna benzer. Windows'un nereye kurulu olduğu önemli değil sistem de sıkıntılı bir disk varsa komple etkiliyor. Windows SATA SSD'de kurulu oyunlar da M.2 SSD'de. Bazı hikayeli oyunlarımda 2TB hard diskte duruyordu. Bu 500GB olan hard disk sorun yaratınca tüm sistemi etkilemeye başladı. Verilerimi bir şekilde alabilirsem kasadan çıkartıp emekli edeceğim. Bunu kasadan çıkartmadığım sürece sistemi yavaşlatacak böyle.

Eğer Windows'u sabit diske kurduysan yavaşlaması normal ama Windows SSD'ye kurulu ise yavaşlamaması lazım. Benim sistemimde de hem SSD hem sabit disk var ancak Windows SSD'ye kurulu olduğu için hız konusunda bir problemim yok.

HDD'yi çıkarıp test edin. Eğer sorun devam ediyorsa HDD bazlı değildir. HDD ve SSD'nize gerekli testleri sağlayın, sağlıklı olduğundan emin olun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı