SSD seçim rehberi: Nelere dikkat edilmeli?

GeistDerTechnik

Picopat
Katılım
31 Ağustos 2020
Mesajlar
207
Makaleler
7
Yeni bir SSD almaya karar verdiniz ve hangi SSD`yi alacağınızı bilmiyor musunuz? Bu rehberimde size "Bileşenler" ve "Değerler" olmak üzere SSD alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini özetleyeceğim, çok fazla detaya girmeyeceğim. Haydi, hızlıca başlayalım.

SSD Bileşenleri
SSD KISIMLARI 2 - Kopya.png

Bağlantı Arayüzü: SSD`nin bilgisayara bağlandığı iletken kısımdır. SATA SSD`lerde (genellikle, M.2 üzerinden bağlananlar da var) SATA kablosu ve güç kablosu ile, PCI-e SSD`lerde (genellikle) M.2 veya X4-X8 bağlantı portlarından bağlanılır.
Kontrolcü: Bellek yongalarının ve bağlantı arayüzünün kontrolünü gerçekleştirir. SSD hızını, stabilitesini ve ömrünü etkiler. Piyasada yaygın bulunan kontrolcü markaları SMI, Phison ve Samsung`dur. Genel kullanıcı piyasasındaki en iyi kontrolcü Phison E18`dir, 7000 MB/s yazma desteği bulunmaktadır.
Yongalar: Verilerin bulunduğu kısımdır. SLC (Tek seviye hücre), MLC (Çift seviye hücre), TLC (Üç seviye hücre), QLC (Dört seviye hücre) olarak ayrılırlar. SLC yongalar çok hızlıdır ve uzun ömürlüdür ancak çok az veri depolayabilirler, pahalıdırlar. MLC yongalar SLC`ye göre daha yavaştırlar ve daha çok veri depolayabilirler. TLC SSD`ler en çok bulunan SSD`lerdir, genellikle önbellekleri olur ve dengeli performans sunarlar. QLC SSD`ler de daha yüksek veri depolama kapasiteleri ile yüksek boyutlu veriler için ideal bir çözümdür ancak daha yavaştırlar. Yongalarda bir diğer önemli olan şey de katmanlardır. Samsung`un 2012 yılında 850 Evo`yu duyurmasına kadar SSD`ler tek katmanda üretiliyorlardı. 3D NAND üretim teknolojisiyle hücreler katmanlar halinde üst üste bulundurulabiliyorlar, 96 hatta 128 katmanlı yongaları görebilmekteyiz.
DRAM: SSD`nin önbelleği olarak görev yapar, giriş seviyesi modellerde bulunmayabilir. DDR3, DDR4 DRAM`ler var genel olarak, hızları da değişkenlik göstermekte.

SSD Değerleri
Okuma/Yazma Hızı (Sequential R/W):
Bir SSD`ye saniyede ne kadar boyutta veri yazabileceğinizi belirtir.
IOPS (Random R/W): Saniye başına gerçekleşen girdi/çıktı miktarı kapasitesidir. Veri okuma/yazma için gerçekleşen işlem miktarıdır.
Latency (Gecikme): Bir depolama biriminin kendisine gelen girdi/çıktı talebine ne kadar gecikmeli cevap verebildiğini gösterir.
Throughput: 1 saniyede depolama birimi ile ne kadar veri transferi yapılabildiğini gösterir.
Dayanıklılık: SSD`nin ömrünü belirtir. Genellikle TBW cinsinden yazılır, 600TBW ömrü olan bir SSD`ye ömrü boyunca 600TB veri yazabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım bir fikir vermiştir. Her türlü yorum ve sorunuzu bekliyorum.
 
Yeni bir SSD almaya karar verdiniz ve hangi SSD'yi alacağınızı bilmiyor musunuz? Bu rehberimde size "bileşenler" ve "değerler" olmak üzere SSD alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini özetleyeceğim, çok fazla detaya girmeyeceğim. Haydi, hızlıca başlayalım.

SSD bileşenleri
Eki Görüntüle 664210
bağlantı arayüzü: SSD'nin bilgisayara bağlandığı iletken kısımdır. SATA SSD'lerde (genellikle, M.2 üzerinden bağlananlar da var) SATA kablosu ve güç kablosu ile, PCI-e SSD'lerde (genellikle) M.2 veya X4-X8 bağlantı portlarından bağlanılır.
kontrolcü: bellek yongalarının ve bağlantı arayüzünün kontrolünü gerçekleştirir. SSD hızını, stabilitesini ve ömrünü etkiler. Piyasada yaygın bulunan kontrolcü markaları smı, phison ve Samsung'dur. Genel kullanıcı piyasasındaki en iyi kontrolcü phison E18'dir, 7000 MB/s yazma desteği bulunmaktadır.
yongalar: verilerin bulunduğu kısımdır. SLC (tek seviye hücre), MLC (çift seviye hücre), TLC (üç seviye hücre), QLC (dört seviye hücre) olarak ayrılırlar. SLC yongalar çok hızlıdır ve uzun ömürlüdür ancak çok az veri depolayabilirler, pahalıdırlar. MLC yongalar Slc'ye göre daha yavaştırlar ve daha çok veri depolayabilirler. TLC SSD'ler en çok bulunan SSD'lerdir, genellikle önbellekleri olur ve dengeli performans sunarlar. QLC SSD'ler de daha yüksek veri depolama kapasiteleri ile yüksek boyutlu veriler için ideal bir çözümdür ancak daha yavaştırlar. Yongalarda bir diğer önemli olan şey de katmanlardır. Samsung'un 2012 yılında 850 Evo'yu duyurmasına kadar SSD'ler tek katmanda üretiliyorlardı. 3D NAND üretim teknolojisiyle hücreler katmanlar halinde üst üste bulundurulabiliyorlar, 96 hatta 128 katmanlı yongaları görebilmekteyiz.
DRAM: SSD'nin önbelleği olarak görev yapar, giriş seviyesi modellerde bulunmayabilir. DDR3, DDR4 DRAM'ler var genel olarak, hızları da değişkenlik göstermekte.

SSD değerleri.
Okuma/Yazma hızı (sequential r/W):
bir SSD'ye saniyede ne kadar boyutta veri yazabileceğinizi belirtir.
IOPS (random r/W): saniye başına gerçekleşen girdi/çıktı miktarı kapasitesidir. Veri okuma/yazma için gerçekleşen işlem miktarıdır.
latency (gecikme): bir depolama biriminin kendisine gelen girdi/çıktı talebine ne kadar gecikmeli cevap verebildiğini gösterir.
throughput: 1 saniyede depolama birimi ile ne kadar veri transferi yapılabildiğini gösterir.
dayanıklılık: SSD'nin ömrünü belirtir. Genellikle TBW cinsinden yazılır, 600tbw ömrü olan bir SSD'ye ömrü boyunca 600TB veri yazabilirsiniz.

Okuduğunuz için teşekkür ederim, umarım bir fikir vermiştir. Her türlü yorum ve sorunuzu bekliyorum.

Ellerinize saglik hocam bilgilendirme için tesekkurler 😁
 

Yeni konular

Geri
Yukarı