SSD ve kablo montajı nasıl yapılmalı?

anil__

Kilopat
Herkese merhaba, Aşağıdaki linkte paylaştığım bilgisayarı 400 Euro'ya ikinci el olarak satın aldım.

SSD, RAM ve ekran kartına ihtiyacım olduğu için linkte paylaştığım 3 ürünü sipariş verdim. Şu anda sadece ekran kartının gelmesini bekliyorum.

Daha önce hiç bilgisayar toplamadım. YouTube üzerinde birçok video izledim, ancak yine de herhangi bir şey yapmadan önce sizlere danışmak ve bilgi almak istedim. Bilgisayarın resimlerini ekte sizinle paylaşıyorum.

M.2 SSD'yi takmak için videolardaki gibi aparatı çıkardım, ancak içinden bir tane SSD çıktı. Alt kısımdaki yeri de çıkardım ve oradan da bir tane M.2 olmayan SSD çıktı. Bir tane 990 Pro sipariş etmiştim.

Merak ettiğim ilk şey, bu anakarta toplamda kaç tane M.2 SSD takabilirim ve güçlü olan SSD'yi hangi slota takmalıyım? Yukarıdaki SSD'nin modeli "MZ-VL41t00", Google'da arattım ancak hangi markaya ait olduğunu bulamadım. Aşağıdaki 970 EVO Plus'un arkasında da bir tane Crucial SSD var.

Bir adet kablo var, anakarta girmesi gerekiyor sanırım. Başka bir yere uzanmıyor zaten. Sizce o kabloyu anakarta takmalı mıyım? :)

RAM'lerin ilk 2. ve 4. slotlara takılması gerektiğini yazıyor. Doğru mu anladım? Yine de sormak istiyorum.

Aynı zamanda kasanın diğer tarafında takılı olmayan birçok kablo var. Onları bir yere takmalı mıyım, yoksa orada kalmaları benim için daha mı iyi olur?

Birileri cevap yazana kadar bekleyeceğim :)

Şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum.

Dosya Ekleri

• image.jpg
    image.jpg
    125,8 KB · Görüntüleme: 39
  • image.jpg
    image.jpg
    184,4 KB · Görüntüleme: 34
  • image.jpg
    image.jpg
    117,1 KB · Görüntüleme: 38
  • image.jpg
    image.jpg
    101,8 KB · Görüntüleme: 34
  • image.jpg
    image.jpg
    356,8 KB · Görüntüleme: 37
  • image.jpg
    image.jpg
    162,5 KB · Görüntüleme: 38
  • image.jpg
    image.jpg
    168,9 KB · Görüntüleme: 34
  • image.jpg
    image.jpg
    228,5 KB · Görüntüleme: 37
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam 4 adet M.2 SSD slotu var o kartın. Yani 4 adet takabilirsiniz. RAM konusunda da anakartın kitapçığından faydalanarak doğru slota takabilirsiniz.

Kablolama konusunda ise bu videoyu izleyebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Güçlü olan SSD yeri ise de fark etmeyeceğini düşünüyorum.

Hala aklınızda bir soru varsa yanıt yazabilirsiniz. Ve hocam bir sorunuz varsa toplu olarak değil de tek tek konu açarsanız çözüm bulmanız daha kolay olacaktır.

Beni çözüm olarak işaretlerseniz sevinirim.

Merhabalar hocam öncelikle modelini bulamadığınız ssd samsung'un bir ssd'si bende tıpatıp aynısını bulamadım ancak ek1 de linki olan ürün ile aynı olacağını tahmin ediyorum. Bu gibi durumlarda yapılması gereken öncelikle m.2 ssd'lerden hangisine işletim sistemi kurulacağını belirlemek. Sizin için en iyi seçenek gıcır gıcır 990 pro, bunun nedeni: hem okuma yazma hızı en yüksek olanı hem de daha hiç kullanılmamış olması.
Sırada kalan m.2 ssd leri sıralamak kalıyor. Bu durumda ise modelini bulamadığınız m.2 ssd internette 3000/1700 Mbps oalrak geçiyor bunu kabul ediyoruz. 970 evo plus ise 3500/3300 MBps olarak geçiyor. Bu da demek oluyor ki 970 evo plus 2. sıradaki m.2 ssd.
Yani yapmanız gereken ek2'de yer alan fotoğraf yardımıyla;
M2_1 slotuna 990 pro
M2_2 slotuna 970 evo plus
M2_3 slotuna PM961
M.2 ssd'sini takmanız.
Ramler konusunda doğru anlamışsınız o şekilde takabilirsiniz.
Ayrıca sakın ama SAKIN unutmayın işletim sistemini kurarken önceki sahibinden gelen diskleri temizleyin yani formatlayın. Bu hem sizi korur hem de bilgisayarınızı açarken 2 farklı diskte işletim sistemi olduğunu görüp saçma sapan şeyler yapmasının önüne geçer.

Ek1: Samsung PM961 MZ-VLW1T0HMLH M2SATA 3000/1700Mbs 1TB M2 SSD | Atom Bilişim
Ek2:
X.jpg

Hocam 4 adet M.2 SSD slotu var o kartın. Yani 4 adet takabilirsiniz. RAM konusunda da anakartın kitapçığından faydalanarak doğru slota takabilirsiniz.

Kablolama konusunda ise bu videoyu izleyebilirsiniz.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Güçlü olan SSD yeri ise de fark etmeyeceğini düşünüyorum.

Hala aklınızda bir soru varsa yanıt yazabilirsiniz. Ve hocam bir sorunuz varsa toplu olarak değil de tek tek konu açarsanız çözüm bulmanız daha kolay olacaktır.

Beni çözüm olarak işaretlerseniz sevinirim.

Hocam ssd konusunda yanılıyorsunuz anakartlarda m2 slotları paylaşımlı olabiliyor. Örneğin konu içerisinde geçen anakart pci_e2 ve m2_4 slotlarını paylaşımlı yapmış. İnternette bir kullanıcı kullanım kılavuzundan alıntı yapmış: "PCI_E2 slotuna cihaz takıldığında M2_4 kullanılamaz." Ayrıca şunu da unutmamak gerekir. İşlemciye en yakın slot her zaman fiziksel olarak daha hızlı çalışır. Bunun nedeni verilerin iletimi sırasında katettiği mesafenin daha az olmasıdır. Bunu yalnızca M2_1 slotunda pasif soğutucu bloğu olduğundan da anlayabilirsiniz. Her zaman üreticiler işlemciye en yakın slota küçük çocuk muamelesi yaparlar :D

Son düzenleme:
Merhabalar hocam öncelikle modelini bulamadığınız ssd samsung'un bir ssd'si bende tıpatıp aynısını bulamadım ancak ek1 de linki olan ürün ile aynı olacağını tahmin ediyorum. Bu gibi durumlarda yapılması gereken öncelikle m.2 ssd'lerden hangisine işletim sistemi kurulacağını belirlemek. Sizin için en iyi seçenek gıcır gıcır 990 pro, bunun nedeni: hem okuma yazma hızı en yüksek olanı hem de daha hiç kullanılmamış olması.
Sırada kalan m.2 ssd leri sıralamak kalıyor. Bu durumda ise modelini bulamadığınız m.2 ssd internette 3000/1700 Mbps oalrak geçiyor bunu kabul ediyoruz. 970 evo plus ise 3500/3300 MBps olarak geçiyor. Bu da demek oluyor ki 970 evo plus 2. sıradaki m.2 ssd.
Yani yapmanız gereken ek2'de yer alan fotoğraf yardımıyla;
M2_1 slotuna 990 pro
M2_2 slotuna 970 evo plus
M2_3 slotuna PM961
M.2 ssd'sini takmanız.
Ramler konusunda doğru anlamışsınız o şekilde takabilirsiniz.
Ayrıca sakın ama SAKIN unutmayın işletim sistemini kurarken önceki sahibinden gelen diskleri temizleyin yani formatlayın. Bu hem sizi korur hem de bilgisayarınızı açarken 2 farklı diskte işletim sistemi olduğunu görüp saçma sapan şeyler yapmasının önüne geçer.

Ek1: Samsung PM961 MZ-VLW1T0HMLH M2SATA 3000/1700Mbs 1TB M2 SSD | Atom Bilişim
Ek2: Eki Görüntüle 1835473

Hocam ssd konusunda yanılıyorsunuz anakartlarda m2 slotları paylaşımlı olabiliyor. Örneğin konu içerisinde geçen anakart pci_e2 ve m2_4 slotlarını paylaşımlı yapmış. İnternette bir kullanıcı kullanım kılavuzundan alıntı yapmış: "PCI_E2 slotuna cihaz takıldığında M2_4 kullanılamaz." Ayrıca şunu da unutmamak gerekir. İşlemciye en yakın slot her zaman fiziksel olarak daha hızlı çalışır. Bunun nedeni verilerin iletimi sırasında katettiği mesafenin daha az olmasıdır. Bunu yalnızca M2_1 slotunda pasif soğutucu bloğu olduğundan da anlayabilirsiniz. Her zaman üreticiler işlemciye en yakın slota küçük çocuk muamelesi yaparlar :D

Sağolun hocam bilgilenmiş olduk. :D

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

Bilgisayarı satın aldığım kişiye SSD'leri sordum. Kendisi bilgisayarı bir PC toplama firmasından sipariş vermiş ve SSD'leri sökmeyi bilmediği için bana SSD'leriyle birlikte gönderdi. Dolayısıyla şu anda SSD'ler bana ait. Kasa içindeki RAM ve ekran kartını çıkardığını ve kasayı ilk kez açtığını yazdı. Kasanın arkasındaki SATA SSD'nin 500 GB olduğunu öğrendim. 970 EVO ve SATA SSD'yi hiç kullanmamış.

Daha önceden Windows 10 format USB belleğini hazırlamıştım. Diğer SSD'leri biçimlendirdikten sonra 990'a Windows kuracağım.

İlk sorum:
M2-2 olan slotta soğutucu blok yok. 990'ı M2-1 slotuna taktıktan sonra siyah olan Samsung'u M2-4'e taksam bir sorun olur mu? 970 M2-3'te olduğu yerde kalacak.

İkinci sorum:
Ekran kartı en erken elimde Salı günü olacak. Öğrendiğim kadarıyla bir adet 8 pin işimi görüyor. Siyah beyaz olan kablolarından rastgele herhangi birini takabilir miyim? Yoksa onlarda da performansı etkileyen bir etken söz konusu mu? Vereceğiniz cevaba göre kabloları söküp yeniden takacağım veya fazlalıkları aşağıya sıkıştıracağım.

Şimdiden teşekkürler

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı