Rehber SSD Yazılımları: WD & SanDisk SSD Dashboard

-SSD Yazılımları: WD & SanDisk SSD Dashboard-
Hepinize merhabalar arkadaşlar, bugün WD ve SanDisk'in ortak SSD yazılımı olan SSD Dashboard'ı inceleyeceğiz. SanDisk'in sahibi Western Digital olduğundan normal olarak ikisi de aynı programı kullanıyor. Sadece WD'nin yazılımı ve SanDisk'in yazılımında ki simgeler farklı o kadar. Arayüz ve tasarım aynı ama. Öncelikle görseller için @Miyavlayan Ejderha hocama çok teşekkürler. Kendisi programı SanDisk Ultra 3D ile kullanıyor. Neyse şimdi gelelim nasıl indireceğimize?

>WD ve SanDisk SSD Dashboard nasıl indirilir?<
Bu yazılımları @hakan yaeger hocamın "SSD Üreticileri ve Yazılımları" konusundan indirebilirsiniz. Sürprizbozan içerisinden konuya gidebilirsiniz.
Eğer SanDisk SSD kullanıyorsanız SanDisk SSD Dashboard'ı, eğer WD SSD kullanıyorsanız WD SSD Dashboard'ı indirmeniz gerekiyor. İkisi aynı yazılım olsa da birisi SanDisk için birisi WD için.


>WD & SanDisk SSD Dashboard incelemesi<
1613733448420.png

Yazılımımızı ilk açtığımız da Durum kısmı karşımıza geliyor. Oldukça şık duruyor. WD SSD Dashboard'da da aynı burası. Görselini koymama gerek yok sanırım onun. Neyse öncelikle ilk baktığımızda arayüzün tamamen Türkçe olduğunu görebiliyoruz. Bu gerçekten hoş bir şey çünkü diğer yazılımlar hep İngilizce. Düşünün yıllardır ülkemizde faaliyet gösteren Samsung bile Magician'da Türkçe desteği sunmuyor. WD burada Türk kullanıcıları unutmamış ve Türkçe dil desteği de sunmuş. Bu yönüyle benden bir artı kazandı bu yazılım.

Onun dışında tasarım olarak yukarıda dediğim gibi güzel duruyor. Önceki Patriot SSD Toolbox incelemesinden sonra iyi geldi bu tasarım. :) Burada en üst kısımda SSD modeli, yazılım sürümü, sağlığının normal olup olmadığı ve güvenlik seviyesi yazıyor. Aşağıda ise kapasite, SSD'de kaç birim olduğu, sıcaklık skalası, kalan ömrü ve mevcut hızı yazıyor. Sol tarafta ise SanDisk'in reklamları ve Windows kısayolları var. Oldukça detaylı ve kullanışlı bir program.

Şimdi hep beraber yazılımda ki tüm bölümleri inceleyelim.

>Performans Sekmesi<
-Performans Grafiği-


1613733518503.png


Yazılımın ikinci sekmesi olan Performans kısmına geldiğimiz de öncelikle "Performans Grafiği" diye bir kısım geliyor. Buradan SSD'nin ne yaptığını görebiliyoruz. Yani yaptığı okuma ve yazma değerlerini anlık olarak takip edebiliyoruz. Çok önemli bir kısım değil ama yine de koymuş WD. Görev yöneticisinden de görebiliyorsunuz yani aynı şeyleri.

-TRIM-

1613733513194.png


Bu kısımdan ise TRIM işlemini kontrol edebiliyoruz. Samsung Magician'da olduğu gibi bir TRIM kısmının olması güzel. TRIM'ın ne sıklıkla çalışacağını kontrol edebiliyorsunuz. Aynı şekilde manuel TRIM işlemi başlatabiliyorsunuz. Ve eğer TRIM açık değilse TRIM'ı açabiliyorsunuz. TRIM gerçekten SSD'ler için önemli bir şey. Dolu blokları boşaltarak SSD performansını artırıyor. Onun için mutlaka açık kalmalı. Görsellerin sahibi @Miyavlayan Ejderha sanırım kendisi manuel yaptığı için otomatik açmamış :)

-Yazma Önbelleği Ayarları-
1613733504297.png

Bu kısımdan Windows'un yazma önbelleği özelliğini kontrol edebiliyorsunuz. Kendisinin ne olduğundan kısaca bahsetmek gerekirse; Windows geçici verileri öncelikle sistem belleğine yazarak daha sonra SSD'ye aktarması. Bu olay SSD performansını artırıyor. Lakin diyelim veri yazarken güç gitti. O zaman veri kaybı yaşanabiliyor maalesef. Kullanıcıya kalmış bir seçenek. Ama güzel bence koymaları böyle bir seçeneği.

>Araçlar<
-Üretici Yazılımı Güncellemesi-

1613733497816.png

SanDisk veya WD bir SSD kullanıyorsanız ve yazılım güncellemesi yapmak istiyorsanız yazılımın bu kısmını kullanmanız gerekiyor. Araçlar sekmesi altında "Üretici Yazılımı Güncellemeleri" kısmından isterseniz otomatik isterseniz manuel yazılım güncellemesi yapabiliyorsunuz. Ara sıra gelip kontrol etmeniz gereken bir yer.

-Diski Silme-
1613733485304.png

Burası yine her SSD yazılımında hemen hemen gördüğümüz silme kısmı. Diskinizi tamamen silmeye karar verdiyseniz burayı kullanabilirsiniz. Windows'u yüklediğiniz disk ise silemiyorsunuz ve yukarıda ki gibi bir uyarı çıkıyor. Eğer önyükleme diski ise silmek için bir USB oluşturabilirsiniz.

-S.M.A.R.T-
1613733479473.png

S.M.A.R.T kısmına geldiğimiz de üç tane seçenek çıkıyor karşımıza. İlk seçenek S.M.A.R.T verilerini kısa bir testten geçiren ve İngilizce "Short Self Test" anlamına gelen bir özelliği çalıştırıyor. Yani "Self Test" özelliği bu yazılımda da mevcut. İkinci seçenek kısa testin daha kapsamlı bir halini çalıştırıyor. Üçüncü seçenek ise S.M.A.R.T verilerini açıyor.
1612631743280.png

S.M.A.R.T verilerimiz bu şekilde gözüküyor. Arama kısmından istediğimiz değeri arayabiliyoruz. Yine gayet güzel ve açıklayıcı bir kısım olmuş.

-Ek Yazılım-
1613733472199.png

Sürücü klonlama aracının olduğu kısım burası da. Acronis yazılımını buradan indirip SSD'nize HDD'den klonlama yapabilirsiniz.

-Cihaz Ayrıntıları-
1613733462455.png

SSD'miz ile ilgili bilgilerin olduğu bir seçenek burası da. Anlatmama gerek yok. Hemen altında ki "Sistem Ayrıntıları" kısmını maalesef gösteremeyeceğim görseli elimde olmadığından. Orası da işletim sisteminiz ve donanımlarınız hakkında bilgi veriyor.

>Ayarlar<
-Seçenekler-

1613733455639.png

Bu kısım ise yazılım ile ilgili ayarları yapabileceğimiz bir kısım. Mesela yazılımın Windows başlayınca açılıp açılmaması, karanlık mod, dil ayarları, sıcaklık ve arkaplan görevleri gibi özelliklerini yönetebiliyorsunuz. Karanlık mod seçeneği güzel olmuş. Eğer siyah rengini seven biriyseniz karanlık modu açıp keyfinize bakabilirsiniz. Dil ayarları kısmından eğer uygulama İngilizce ise Türkçe yapabilirsiniz. Arkaplan görevlerinden ise simge durumuna alınıp alınmayacağını belirleyebilirsiniz.

-Uygulama Güncellemesi-
1613733451428.png

Burayı da yine ara sıra gelip kontrol etmenizi öneriyorum. Dashboard yazılımına güncelleme geldiği zaman bu kısımdan güncelleyebilirsiniz. Ayrıca yeni sürümün sürüm notlarını da görebilirsiniz.

Şimdi gelelim artılarına ve eksilerine.

+Artılar+
  • Fena olmayan, güzel ve estetik bir arayüzü olması.​
  • Otomatik olarak TRIM yapabilmesi ve bunu belirli bir zamanda yapması.​
  • Tamamen Türkçe olması.​
  • Kullanıcının işine yarayacak birçok temel özellikleri barındırması.​
  • Self Test barındırması.​
-Eksiler-
  • OP ayarı yapabileceğimiz bir kısım bulunmaması.​
  • PSID Revert bulunmaması.​
  • SanDisk için ayrı WD için ayrı yazılım olması.​
  • Sıcaklık değerlerini diğer yazılımlar gibi direkt göstermemesi. Görmek için skalaya bakmanız gerekiyor.​
Benim gözlemlediğim artıları ve eksiler bunlar. Şimdi değerlendirelim bu yazılımı.

>Değerlendirme<
Öncelikle yazılım gerçekten güzel ve kullanışlı. Yani Samsung Magician ve Crucial Storage Executive'in hemen arkasında üçüncü olarak yer alabilecek bir yazılım. Bu iki yazılım kadar gelişmiş özellikler barındırmasa da genel olarak standart bir kullanıcının işini görecek bir yazılım. Tek eksiği mesela hem WD hem de SanDisk bir SSD kullanıyorsanız ikisi için de kendisine ait yazılımı indirmeniz gerekiyor. WD direkt bir tane Dashboard yapıp hem SanDisk hem de kendi SSD'leri ile çalışmasını sağlayabilirdi. Ama yapmamışlar. Bu biraz sinir bozucu olabilir. Onun dışında sıcaklık değerlerini mesela tam olarak göstermiyor. Böyle bir skala var oradan bakmanız gerekiyor. Sağlık kısmı gibi olsa daha iyi olurdu bence. Bir de OP kısmı bulunmaması bence bir eski sayılabilir. OP kısmını kendim ayarlamak istiyorum mesela. Ama WD & SanDisk SSD Dashboard böyle bir seçenek sunmuyor.

Benim bu yazılıma puanım 8/10 olacak. Kesinlikle kullanışlı ve güzel bir yazılım. Yani bazı özellikler olsaydı daha iyi de olabilirdi. Ama yine de bu eksiklikler onu kötü yapmıyor. Her WD veya SanDisk SSD kullanıcısının indirmesi gereken bir yazılım. Samsung Magician ve Crucial Storage Executive'den sonraki en iyi SSD yazılımı bence WD & SanDisk SSD Dashboard. Neyse bir SSD yazılımları bölümünün daha sonuna geldik. Umarım yazımı beğenmişsinizdir. Hepinize iyi günler dilerim. :)
 
Bu arada Phison SSD Toolbox'ta Optimization işleminin TRIM uyguladığını sanmıyorum. Yazılımın kurulu olduğu yere 10-20 GB dosya yazıp siliyor. Ne yaptığını anlamadım.
Ben TRIM yaptığını düşünüyordum hocam. Başka bir şey ile açıklanamaz çünkü bence. Çok gizemli bir şey optimizasyon kısmı. :D Patriot'a mail atsak öğreniriz herhalde ne olduğunu.
 
Ben TRIM yaptığını düşünüyordum hocam. Başka bir şey ile açıklanamaz çünkü bence. Çok gizemli bir şey optimizasyon kısmı. :D Patriot'a mail atsak öğreniriz herhalde ne olduğunu.

Hangi konuda sormuştunuz emin değilim. Ultra 3D'de plastik ya da plastik gibi bir kasa. Metal olmadığı kesin ama ne olduğunu tam bilmiyorum. Isınma sorunu yok. Bir ara 47 derece olmuştu şu an 30 arada 35-36 değişiyor. Windows TRIM ile alakalı bir şey herhalde. SSD kendi işlemlerini yaparken bu kadar ısınıyor yoksa soğutmasında bir problem yok. Zaten SanDisk 0-70 derece arasında çalışabilir demiş.
 
Hangi konuda sormuştunuz emin değilim. Ultra 3D'de plastik ya da plastik gibi bir kasa. Metal olmadığı kesin ama ne olduğunu tam bilmiyorum. Isınma sorunu yok. Bir ara 47 derece olmuştu şu an 30 arada 35-36 değişiyor. Windows TRIM ile alakalı bir şey herhalde. SSD kendi işlemlerini yaparken bu kadar ısınıyor yoksa soğutmasında bir problem yok. Zaten SanDisk 0-70 derece arasında çalışabilir demiş.
Sanırım Ultra 3D NVMe inceleme konusunda sormuştum hocam size. :) Plastik değildir yav bence. Yarı plastik yarı alüminyum gövdesi var yazılmış bir yerde de. Amazon'da da bir tane kullanıcı metal demiş kasasına. Aman SU630 gibi ısınmasın da. :) Boşta 60 derece SU630 denen soba.

Bu arada hepimiz bir markayı temsil etmeye başladık ha. Sen SanDisk, ben Seagate, @hakan yaeger ve @MisakiTaro hocam Samsung ve Patriot. :D
 

Geri
Yukarı