SSD'de kaç GB boş olmalı?

E yavaşlayacak ise neden o kadar alan yapıyorlar peki.

Mantıken SSD dolunca hız kaybı olmamalı bunu SSD üreticisi ayarlamalı ayarlayamıyorsa 120 GB SSD alıyoruz diyelim bunun 30 GB'si boş kalması gerekiyorsa 90 GB alırdık tabii durr oda 22 GB boş bırakmalıyız değil mi?

Tamam yavaşlama olabilir ama bu yavaşlığı düzeltmeliler gerekirse yedek olan sectorleri sanki SSD %25'i boşmuş gibi gösterilip SSD'yi tamamen kullanıabilmeli eğer ila boş alan kalması gerekiyorsa.

Bence "Şu kadar boş bırakmalısınız.", "Şu kadar kapasiteyi boş bırakmazsanız yavaşlar." gibi cümleler çok temelsiz ve yanlış söylemler. SSD'yi üreten firma hem yazılımını hem de donanımı üretip hız değerlerini söyleyerek bu diskleri pazarlıyor, disklerin performansının düşmemesi için kullanıcı sorumlu olamaz. Ki sorumlu olmamalı da, bu nedenle bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi "over provisioning" teknolojisi kullanılıyor.
Şahsi fikrim, diskin kapasitesi doğrultusunda gönlünüz ne kadar isterse doldurmanızın hiçbir sakıncası yoktur.

Bence "Şu kadar boş bırakmalısınız.", "Şu kadar kapasiteyi boş bırakmazsanız yavaşlar." gibi cümleler çok temelsiz ve yanlış söylemler. SSD'yi üreten firma hem yazılımını hem de donanımı üretip hız değerlerini söyleyerek bu diskleri pazarlıyor, disklerin performansının düşmemesi için kullanıcı sorumlu olamaz. Ki sorumlu olmamalı da, bu nedenle bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi "over provisioning" teknolojisi kullanılıyor.
Şahsi fikrim, diskin kapasitesi doğrultusunda gönlünüz ne kadar isterse doldurmanızın hiçbir sakıncası yoktur.

Fakat OP için yine diskten belli bir alan ayrılması gerekiyor. Yukarıda yazdığım gibi Samsung diskler için bu oran %10. Samsung için konuşacak olursam adamlar peşin peşin 1 TB'lık disten 100GB'lık kısmı OP olarak ayırtıyor ve 900 GB alanı istediğim gibi kullanmamı sağlıyor. Yani bunu kullanıcıya manuel olarak 900GB'tan fazlasını doldurma demek yerine sen 1TB'lık aldın ama ben bunun 100GB'lık kısmını kullanıma komple kapattım diyor.

Hangi bilgi içeren postumu yanlışlık ve doğruluk açısından değerlendirdin ve neticesinde yargıda bulunuyorsun. O postu alıntılayıp yanlış yorumu yapıyorsun ya çok komiksin. Kaç yaşındasın bilmiyorum ama zihnin çok karışık, ergenlik olabilir.

Gerçekten teşekkür ediyorum. Bu gün sayende çok güldüm. Çok bilmiş insanlar beni çok eğlendiriyor. SSD'ler yapıları gereği bu hızı sağlamaları için belli bir kısmının boş kalması gerekir. O alan sağlanmazsa hızlar 350 Mb/s kadar düşer. Hadi yine iyisin senin gibilerle normalde uğraşmam. Değmezsiniz çünkü.

Hızlı olması bir şey değiştirmiyor. Kapasite dolunca sistem çok yavaşlıyor.
Sana da anlatiym da tekrar etmedik olmasın, malum tekrar öğretir. 250 gb Ssd var, hemen ne kadarı boş kalsın diye sormuş arkadaş, biri yuzde 25 demiş biri 40-50 gb falan demiş. Ben de diyorum ki kardeşim kullan, yavaşlama vs hissedersen zaten çözümüne bakarsın ama korkarak, sürekli temkinli davranilarak aldığın cihazdan bir tat alamazsın. Benim bu anlatımımı kavrayamayan biri de çıkmış "yavaşlar" demiş. Ben de bu yorumu ciddiye almadığımı belirtmek için "hızlı" kelimesine "-ler -lar" eki ekledim.

Eğer aksi yorum yapacaksaniz meydan burada. Ssd marka, model soran olmadı daha. Ssd'nin sahip olduğu teknolojileri açıklayıp neden kaç gb yada yüzde kaçını boş bırakması gerektiğini de açıklamadı. Olur da birgün bilimsel bir çalışmaya göz atma fırsatınız olursa "yavaşlar" gibi kesin yargı içeren ifadenin sonunda mutlaka kaynak verilmesi gerektiğini görürsünüz. Aksi halde ciddiye alınmanız için ortada sebep yok.

Fakat OP için yine diskten belli bir alan ayrılması gerekiyor. Yukarıda yazdığım gibi Samsung diskler için bu oran %10. Samsung için konuşacak olursam adamlar peşin peşin 1 TB'lık disten 100GB'lık kısmı OP olarak ayırtıyor ve 900 GB alanı istediğim gibi kullanmamı sağlıyor. Yani bunu kullanıcıya manuel olarak 900GB'tan fazlasını doldurma demek yerine sen 1TB'lık aldın ama ben bunun 100GB'lık kısmını kullanıma komple kapattım diyor.
Bu alanı değiştirmenizi serbest bırakıyor, bunu atlamayın lütfen.

Sana da anlatiym da tekrar etmedik olmasın, malum tekrar öğretir. 250 GB SSD var, hemen ne kadarı boş kalsın diye sormuş arkadaş, biri yuzde 25 demiş biri 40-50 GB falan demiş. Ben de diyorum ki kardeşim kullan, yavaşlama vs hissedersen zaten çözümüne bakarsın ama korkarak, sürekli temkinli davranilarak aldığın cihazdan bir tat alamazsın. Benim bu anlatımımı kavrayamayan biri de çıkmış "yavaşlar" demiş. Ben de bu yorumu ciddiye almadığımı belirtmek için "hızlı" kelimesine "-ler -lar" eki ekledim.

Eğer aksi yorum yapacaksaniz meydan burada. SSD marka, model soran olmadı daha. SSD'nin sahip olduğu teknolojileri açıklayıp neden kaç GB ya da yüzde kaçını boş bırakması gerektiğini de açıklamadı. Olur da bir gün bilimsel bir çalışmaya göz atma fırsatınız olursa "yavaşlar" gibi kesin yargı içeren ifadenin sonunda mutlaka kaynak verilmesi gerektiğini görürsünüz. Aksi halde ciddiye alınmanız için ortada sebep yok.

Bu arada mevzu sadece yavaşlamak değil, SSD üreticileri ömür açısından da tamamını doldurmayın diyor. Hadi yavaşlayınca bir çözüm aradın fakat ömrü tükenince bulduğun çözüm pek işe yaramaz bu yüzden ürünü toprağa gömmeden önce önlemini almak lazım, sonuçta ülkemizde ki cihazların fiyatı ve alım gücümüz belli. Bu yüzden ürünü korkarak kullanmak en iyisi.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı