SSD'ler Neden Pahalı?

B.B.

Decapat
Yer
Bitchfield, England
İngilizce Vikipedi sayfasına baktığım kadarıyla ilk kez SSD'ler (Solid-state drive) 1978 yılında üretilmiş. Tabii bunun geliştirme aşaması da vardır, yani günümüz versiyonlarına hangi tarihte gelindi bilmiyorum.

SSD'ler günümüzde bile hala pahalı, üstüne üstlük kapasiteleri HDD'lere göre oldukça az.
  • Sizce SSD'ler neden çok daha pahalı?
  • Ne zaman herkes SSD kullanacak?
  • CD'lerin çıkmasıyla disketlerin yok olup gitmesi gibi, HDD'ler de ne zaman tarihin tozlu sayfalarına girecek, ve SSD'ler ne zaman HDD'lerin yerini alacak?

İngilizce Vikipedi sayfasına baktığım kadarıyla ilk kez SSD'ler (Solid-state drive) 1978 yılında üretilmiş. Tabii bunun geliştirme aşaması da vardır, yani günümüz versiyonlarına hangi tarihte gelindi bilmiyorum.

SSD'ler günümüzde bile hala pahalı, üstüne üstlük kapasiteleri HDD'lere göre oldukça az.
  • Sizce SSD'ler neden çok daha pahalı?
  • Ne zaman herkes SSD kullanacak?
  • CD'lerin çıkmasıyla disketlerin yok olup gitmesi gibi, HDD'ler de ne zaman tarihin tozlu sayfalarına girecek, ve SSD'ler ne zaman HDD'lerin yerini alacak?
Tam olarak yerini alacağı tarihi bilemeyiz ama artık çoğu insan HDD yerine SSD kullanmaya başladı bile. SSDler şuan popüler biliyorsun popüler olan pahalı olur. Tabi bunun dışında üretim masrafları da daha yüksektir diye tahmin ediyorum. Bir kaç sene sonra Sata 3 SSDler HDD fiyatlarına gerileyecek sebebi ise üretim maliyetleri zamanla düşecek ve yerine yeni teknoloji gelmeye başlayacak bundan 5 sene önce 1 TB HDDler ne kadar pahalıydı şimdi ise 1 TB aşağısı HDD üretilmemeye başladı aynı şey olacak. 250 500 GB SSDler yerini 1 TB 2 TBlara bırakacak ve 250 500 GB depolama birimleri yeni bir teknolojiye sahip olup daha pahalı olacak örneğin şuan Samsung firmasının NvMe teknolojisi gibi.

SSD dediğimiz şey aslında ordular için üretilmiş yüksek hızlı depolama ürünü olarak üretildi ve ilk yaygın kullanımı uçaklar ile oldu. Onun haricinde elbet kullanımı vardır ama en çok orduda kullanıldı.

1. SSD'ler ucuz, hatta geçmiş 5 yıla bakarsanız fiyatları çok uygun hale geldi, bizde yer alan kur yüzünde pahalıymış gibi geliyor. Dolar kuru 2₺ civarında olsa eminim çoğu insan ilk SSD ardından ise HDD alırlardı.
  2. Artık çoğu orta seviye hazır bilgisayarlarda bile SSD bulunuyor, bizim piyasada ise firmanın kar kaygısı yüzünden bulunmuyor.
  3. HDD'ler biz ev kullanıcıları için son demlerini yaşıyor, 4-5 yıla kadar ev kullanıcılarının depolama kısmının özel ihtiyaçlar dışında SSD ile çözüleceğini düşünüyorum.

SSD dediğimiz şey aslında ordular için üretilmiş yüksek hızlı depolama ürünü olarak üretildi ve ilk yaygın kullanımı uçaklar ile oldu. Onun haricinde elbet kullanımı vardır ama en çok orduda kullanıldı.

1. SSD'ler ucuz, hatta geçmiş 5 yıla bakarsanız fiyatları çok uygun hale geldi, bizde yer alan kur yüzünde pahalıymış gibi geliyor. Dolar kuru 2₺ civarında olsa eminim çoğu insan ilk SSD ardından ise HDD alırlardı.
  2. Artık çoğu orta seviye hazır bilgisayarlarda bile SSD bulunuyor, bizim piyasada ise firmanın kar kaygısı yüzünden bulunmuyor.
  3. HDD'ler biz ev kullanıcıları için son demlerini yaşıyor, 4-5 yıla kadar ev kullanıcılarının depolama kısmının özel ihtiyaçlar dışında SSD ile çözüleceğini düşünüyorum.
Şöyle artık iyice yayılsa herkes SSD kullansa HDD tarih olsa çok iyi olur.

HDD belki 10-12 sene daha hayatta kalır. Depolama için ideal.

SSD'e gelince, bu 10-12 sene içerisinden git gide boyutu artacak. Buna bağlı olarak düşük boyutluların fiyatı düşecektir.

Pahalı bir ürün değil. 480 GB SSD'i şu anda 400-450 TL gibi bir rakama alınabiliyor. İlla 1TB alacağım diye bir kural yok. Bütçe sınırlı ise 120 GB bile alınır.

HDD'lerin yok olacağını sanmıyorum fiyatlardan dolayı. En ucuz 1 TB SSD 800 TL civarında. Örneğin 4 TB bir arşive ihtiyacın var. 4 TB SSD en az 2.500 TL falan. 4 TB HDD ise 600 TL falan. SSD günümüz için şart ama HDD yok olmaz.

HDD'lerin yok olacağını sanmıyorum fiyatlardan dolayı. En ucuz 1 TB SSD 800 TL civarında. Örneğin 4 TB bir arşive ihtiyacın var. 4 TB SSD en az 2.500 TL falan. 4 TB HDD ise 600 TL falan. SSD günümüz için şart ama HDD yok olmaz.
HDD'ler yok olur ama uzun yıllar geçebilir. 70-90 yıllarında yaşayan bir insan da o zamanlar disketlerin yok olacağını aklının ucundan bile getirmezdi, ama yok oldu. Yalnız dediğiniz doğru HDD'lerin fiyatları çok daha ucuz. SSD'lerin yanında HDD'ler daha cazip geliyor.

Hocam yukarıdaki arkadaşın dediği gibi kur farkından dolayı şuan çok görünüyor. Mesela Samsung Evo 4TB Türkiye'de 4800 TL iken, yurt dışında 700 dolar yani 700 TL gibi düşünebilirsin.

Hocam yukarıdaki arkadaşın dediği gibi kur farkından dolayı şuan çok görünüyor. Mesela Samsung Evo 4TB Türkiye'de 4800 TL iken, yurt dışında 700 dolar yani 700 TL gibi düşünebilirsin.
Türkiye'de birçok kişi 4.800 TL'ye bilgisayar topluyor, forumda sistem tavsiyesi konuları buna örnek. Türkiye'de 4.800 TL oldukça fazla demek.

13 senelik Pc ye, sata 2 olmasına rağmen ssd taktım ve birdaha hdd kullanmayı düşünmüyorum. SSD'den tam performans almadığım halde büyük bir performans artışı oldu.(Samsung 860 EVO 250GB)

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı