SSD'ler ve HDD'ler nasıl kopyalanır?

dixtuel

Hectopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba. 2 adet sorum var.
1. Öncelikle 256 GB M.2 SSD sipariş ettim ve şu anki kullandığım SSD'deki Windows 11 ve kalan diğer her şeyi nasıl eksiksiz aktarırım?
2. Elimdeki WD Blue 1 TB sorun çıkarmaya başladığı için WD Black 1 TB aldım. HDD'deki her şeyi kısa sürede aktarmanın yolu var mı?

Merhaba. 2 adet sorum var.
1. Öncelikle 256 GB M.2 SSD sipariş ettim ve şu anki kullandığım SSD'deki Windows 11 ve kalan diğer her şeyi nasıl eksiksiz aktarırım?
2. Elimdeki WD Blue 1 TB sorun çıkarmaya başladığı için WD Black 1 TB aldım. HDD'deki her şeyi kısa sürede aktarmanın yolu var mı?
İlkini bilmiyorum ama ikincisi için yazdırdığınız HDD'nin yazma hızını aşamazsınız.

Her ikisinin de eksiksiz ve en hızlı kopyalanması işlemi klonlama ile yapılır. Özellikle Windows'un kurulu olduğu disk için şarttır. Sistem diskinin şu anki doluluk miktarı yeni SSD'yi aşıyorsa önce bu diski bir miktar boşaltmak lazım. Depolama olarak kullanılan disk isteğe bağlı olarak manuel bile aktarılabilir.

Ben bu tür işlemler için muhakkak Hiren's BootCD PE paketini hazırda tutarım. Elimde küçük bir taşınabilir SSD var. Ventoy ile multiboot hazırladım. Bu sayede birden fazla disk kalıbını(Windows 10/11, memtest86 vs.) aynı anda kullanabildiğim gibi diski diğer dosyalarımı depolamak ve taşımak için kullanabiliyorum. Dilersen normal bir şekilde USB bellek veya SSD ile kullanılır. Yani Rufus vb. araçla yazdırırsın. Ventoy şart değil.

Güncel Hiren's BootCD PE 1.0.8 sürümü son derece kırpılmış ve kurulumsuz çalışan Windows 11 üzerine inşa edilmiş. USB aygıt üzerinden bu Windows'u çalıştırarak çok çeşitli amaçlar için oluşturulmuş program paketine ulaşıyorsun. İçlerinde HDD/SSD bölümlerini yönetme ve klonlama araçları da var. Acronis, AOMEI, EaseUS, Macrium programları da var. Bunlar senin işini görür. Technopat dahil pek çok kaynaktan klonlama rehberi bulunabilir. Programların arayüzleri değişir o kadar. Dikkat etmen gereken şeyler ortak.

Dikkat edilmesi gerekenler;
1- SSD klonlamadan önce her iki sürücüyü de aynı anda bilgisayara bağlayabilecek şekilde -türüne göre- boşta M.2 veya SATA bağlantı yeri olmalı. Eğer M.2 yuvası yetersiz ise ayrıca bana belirt ki sana bir öneri sunayım. USB üzerinden bağlamanı sağlayacak adaptörler mevcut.
2- HDD kopyalama nispeten daha kolay ve sorunsuz olur. Her güç kaynağında birden fazla SATA güç bağlantısı olur zaten. Sadece elinde anakarta bağlamak için fazladan SATA veri kablosu yoksa onu almalısın.
3- Kaynak sürücü ve hedef sürücü kapasitesi farklı ise bahsettiğim programlar sana dilersen sürücü bölümlerini daraltma ve genişletme imkanı tanıyacaktır. Örneğin 250GB SSD'den 500GB SSD'ye geçişte o sürücüdeki formatlanmış bölümü veri kaybı olmaksızın 500GB'a kadar genişletme imkanı o programlarda sunulur. Bu yapılmazsa kalan kısım bölümlendirilmemiş olarak kalır. Daha sonra dilersen kendin genişletebilir, iki parçalı olarak kullanabilir veya ileride format atarak sürücü düzenini tekrardan kurabilirsin. Kapasite farkı tam tersi olursa takdir edersin ki bir sıkıntı olabilir. 500GB SSD'nin söz gelimi 400GB kadarı doluysa bunu 256GB SSD'ye aktaramazsın. Önce biraz boşaltman gerekir.
4- Windows'un kurulu olduğu diski yeni diske aktarırken dikkat etmen gereken çok önemli bir konu var. Windows çalışırken görmediğin ama esasen var olan birkaç farklı minik bölümler var. Bunlar klonlama ekranında gözükür. Onlardan sadece büyük olanı(C:\) klonlarsan yeni diskte Windows çalışmaz. Hepsinin aktarılacağını teyit etmelisin. Bilhassa 100MB kapasiteli EFI bölümü ıskalanmamalıdır. Sonradan düzeltmek zor olur. Bu EFI bölümünü arabanın aküsü veya marş dinamosu gibi düşün. Anakartın işletim sistemini çalıştırabilmesi için şarttır.

HDD veya SSD klonlama arasında bu programlar nezdinde pek fark yok. İşlem hızı değişir o kadar. YouTube'da "SSD klonlama" yazsan tonlar video çıkıyor zaten.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Her ikisinin de eksiksiz ve en hızlı kopyalanması işlemi klonlama ile yapılır. Özellikle Windows'un kurulu olduğu disk için şarttır. Sistem diskinin şu anki doluluk miktarı yeni SSD'yi aşıyorsa önce bu diski bir miktar boşaltmak lazım. Depolama olarak kullanılan disk isteğe bağlı olarak manuel bile aktarılabilir.

Ben bu tür işlemler için muhakkak hiren's bootcd pe paketini hazırda tutarım. Elimde küçük bir taşınabilir SSD var. Ventoy ile multiboot hazırladım. Bu sayede birden fazla disk kalıbını(Windows 10/11, Memtest86 vs.) Aynı anda kullanabildiğim gibi diski diğer dosyalarımı depolamak ve taşımak için kullanabiliyorum. Dilersen normal bir şekilde USB bellek veya SSD ile kullanılır. Yani Rufus vb. araçla yazdırırsın. Ventoy şart değil.

Güncel hiren's bootcd pe 1.0.8 sürümü son derece kırpılmış ve kurulumsuz çalışan Windows 11 üzerine inşa edilmiş. USB aygıt üzerinden bu Windows'u çalıştırarak çok çeşitli amaçlar için oluşturulmuş program paketine ulaşıyorsun. İçlerinde HDD/SSD bölümlerini yönetme ve klonlama araçları da var. Acronis, AOMEI, EaseUS, Macrium programları da var. Bunlar senin işini görür. Technopat dahil pek çok kaynaktan klonlama rehberi bulunabilir. Programların arayüzleri değişir o kadar. Dikkat etmen gereken şeyler ortak.

Dikkat edilmesi gerekenler;
1- SSD klonlamadan önce her iki sürücüyü de aynı anda bilgisayara bağlayabilecek şekilde -türüne göre- boşta M.2 veya SATA bağlantı yeri olmalı. Eğer M.2 yuvası yetersiz ise ayrıca bana belirt ki sana bir öneri sunayım. USB üzerinden bağlamanı sağlayacak adaptörler mevcut.
2- HDD kopyalama nispeten daha kolay ve sorunsuz olur. Her güç kaynağında birden fazla SATA güç bağlantısı olur zaten. Sadece elinde anakarta bağlamak için fazladan SATA veri kablosu yoksa onu almalısın.
3- kaynak sürücü ve hedef sürücü kapasitesi farklı ise bahsettiğim programlar sana dilersen sürücü bölümlerini daraltma ve genişletme imkanı tanıyacaktır. Örneğin 250GB SSD'den 500GB SSD'ye geçişte o sürücüdeki formatlanmış bölümü veri kaybı olmaksızın 500GB'a kadar genişletme imkanı o programlarda sunulur. Bu yapılmazsa kalan kısım bölümlendirilmemiş olarak kalır. Daha sonra dilersen kendin genişletebilir, iki parçalı olarak kullanabilir veya ileride format atarak sürücü düzenini tekrardan kurabilirsin. Kapasite farkı tam tersi olursa takdir edersin ki bir sıkıntı olabilir. 500GB SSD'nin söz gelimi 400GB kadarı doluysa bunu 256 GB SSD'ye aktaramazsın. Önce biraz boşaltman gerekir.
4- Windows'un kurulu olduğu diski yeni diske aktarırken dikkat etmen gereken çok önemli bir konu var. Windows çalışırken görmediğin ama esasen var olan birkaç farklı minik bölümler var. Bunlar klonlama ekranında gözükür. Onlardan sadece büyük olanı(C:\) klonlarsan yeni diskte Windows çalışmaz. Hepsinin aktarılacağını teyit etmelisin. Bilhassa 100 MB kapasiteli EFI bölümü ıskalanmamalıdır. Sonradan düzeltmek zor olur. Bu EFI bölümünü arabanın aküsü veya marş dinamosu gibi düşün. Anakartın işletim sistemini çalıştırabilmesi için şarttır.

HDD veya SSD klonlama arasında bu programlar nezdinde pek fark yok. İşlem hızı değişir o kadar. YouTube'da "SSD klonlama" yazsan tonlar video çıkıyor zaten.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Hocam bana çok uzun geldi beynim yandı. Aldığım SSD 256 GB M.2 SSD. Şu an kullandığım SATA 128 GB. Ben format USB'si ile yeni kurulum yaparken bilgileri sakla desem yine de Epic Games vs. silinir mi?

Hocam bana çok uzun geldi beynim yandı. Aldığım SSD 256 GB M.2 SSD. Şu an kullandığım SATA 128 GB. Ben format USB'si ile yeni kurulum yaparken bilgileri sakla desem yine de Epic Games vs. silinir mi?
Sen Windows kurulumu başlatırsan yeni sürücüye aktarma diye bir şey olmaz. En başta soruyu öyle sorduğun için aktarmanın nasıl olacağını ve neye dikkat edeceğini yazdım. Okumak zor geldiyse video rehberi izleyebilirsin. Eğer USB bellekten Windows kurulum ekranına gelirsen, kişisel bilgilerini saklayarak yüklemeyi(yükselt) seçtiğinde eski sürücüdeki Windows kurulumunu tazelersin ve programların korunur. Yeni SSD'ye kurulum yapılmaz. Temiz kurulum(özel) seçersen istediğin sürücüye Windows kurarsın. Yeni SSD'yi seçersen programlarını da kurmak zorunda kalırsın ve dosyalarını aktarırsın. Eskiyi seçersen oradaki tüm dosyalar silinir ve yine hepsini kurmak zorunda kalırsın.

Sen yeni alacağın SSD üzerinde hem Windows hem de programların olsun istiyorsan hepsini baştan kuracaksın veya yukarıda bahsettiğim programlardan birisiyle klonlama yapacaksın. Klonlama tabi daha hızlı olur. Anlaşılmadıysa rehber videoyu izle yada vazgeçip yeni SSD'ye temiz kurulum yap.

Sen Windows kurulumu başlatırsan yeni sürücüye aktarma diye bir şey olmaz. En başta soruyu öyle sorduğun için aktarmanın nasıl olacağını ve neye dikkat edeceğini yazdım. Okumak zor geldiyse video rehberi izleyebilirsin. Eğer USB bellekten Windows kurulum ekranına gelirsen, kişisel bilgilerini saklayarak yüklemeyi(yükselt) seçtiğinde eski sürücüdeki Windows kurulumunu tazelersin ve programların korunur. Yeni SSD'ye kurulum yapılmaz. Temiz kurulum(özel) seçersen istediğin sürücüye Windows kurarsın. Yeni SSD'yi seçersen programlarını da kurmak zorunda kalırsın ve dosyalarını aktarırsın. Eskiyi seçersen oradaki tüm dosyalar silinir ve yine hepsini kurmak zorunda kalırsın.

Sen yeni alacağın SSD üzerinde hem Windows hem de programların olsun istiyorsan hepsini baştan kuracaksın veya yukarıda bahsettiğim programlardan birisiyle klonlama yapacaksın. Klonlama tabii daha hızlı olur. Anlaşılmadıysa rehber videoyu izle ya da vazgeçip yeni SSD'ye temiz kurulum yap.

Yeni SSD'ye kurulum yapacağım hocam. Klonlamayı da HDD için yaparım muhtemel. 700 GB dosya aktarmak zor iş.

Yeni SSD'ye kurulum yapacağım hocam. Klonlamayı da HDD için yaparım muhtemel. 700 GB dosya aktarmak zor iş.
O zaman yeni SSD'ye her şeyi sil baştan kurup eskisini çıkarabilir veya eskiyi biçimlendirip depolama yaparsın. Klonlama yaptığında sadece dosyaların değil en ince ayarına kadar her şey korunur. Sanki hiçbir şey değiştirmemiş gibi kaldığın yerden devam edersin. Seçim senin.

O zaman yeni SSD'ye her şeyi sil baştan kurup eskisini çıkarabilir veya eskiyi biçimlendirip depolama yaparsın. Klonlama yaptığında sadece dosyaların değil en ince ayarına kadar her şey korunur. Sanki hiçbir şey değiştirmemiş gibi kaldığın yerden devam edersin. Seçim senin.

Hocam klonlama yapacağım fakat Macrium sitesi hata veriyor. Sizde açılıyorsa veya varsa MediaFire vs. ile atabilir misiniz?

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı