SSD'nin %100 kullanılması nasıl çözülebilir?

Killshot011

Megapat
Makaleler
3
Daha fazla  
Birkaç haftadır PC'de rastgele kasmalar başlamıştı. D'de oynadığım oyunlarda da ara sıra donmalar oluyordu. Windows'un yüklüğü olduğu C Diskini formatladım. D'nin %100 olmasını hiç değiştirmediği gibi şu an PC eskisine göre daha kötü kasıyor. PC'yi açtığımda D normal başlıyor, 1-2 DK içerisinde 100'e zıplıyor. Antivirüs taraması yaptım, aşağıdaki kodu denedim. Olmadı.
"Sc stop “SysMain” & sc Config “SysMain” start = disabled"

Ekran görüntüsü 2024-09-03 081421.png

Kutu olmadan sadece faturayla garantiye gönderebilir miyim?

Son düzenleme:
Sanırım C ve D diski aynı SSD'ye ait. Yani kendin bölmüşsün.

• Eğer verilerini yedekleyebiliyorsan, temiz kurulum yapıp, o SSD'yi de temiz kurulum ekranında yeniden birleştirip yani eski haline getirip, tek bir disk olarak biçimlendirip Windows'u yükledikten sonra test et. Ama hemen verilerini yeniden yüklemeden test et.
  • Eğer sorun çözüldüyse yeniden temiz kurulum yap ve bu kez temiz kurulum ekranında tıpkı eskisi gibi C ve D diski olacak şekilde ikiye böl ve ikisini de biçimlendirip Windows'u yeniden yükle. Verileni yeniden yüklemeden önce gözlemle.
  • Bu senaryoda da sorun devam etmiyorsa, yedeklediğin verileni ve sürücülerini vs. yükleyip hayatına devam et.

Sanırım C ve D diski aynı SSD'ye ait. Yani kendin bölmüşsün.

• Eğer verilerini yedekleyebiliyorsan, temiz kurulum yapıp, o SSD'yi de temiz kurulum ekranında yeniden birleştirip yani eski haline getirip, tek bir disk olarak biçimlendirip Windows'u yükledikten sonra test et. Ama hemen verilerini yeniden yüklemeden test et.
  • Eğer sorun çözüldüyse yeniden temiz kurulum yap ve bu kez temiz kurulum ekranında tıpkı eskisi gibi C ve D diski olacak şekilde ikiye böl ve ikisini de biçimlendirip Windows'u yeniden yükle. Verileni yeniden yüklemeden önce gözlemle.
  • Bu senaryoda da sorun devam etmiyorsa, yedeklediğin verileni ve sürücülerini vs. yükleyip hayatına devam et.
Yok hocam C ve D iki ayrı SSD.

Yok hocam C ve D iki ayrı SSD.
O halde eğer verilerini yedekleyebiliyorsan yedekleyip D diskini biçimlendirip test et.

Tavsiyem Diskpart komutlarını kullanarak D diskini biçimlendir. Eğer zor ve karışık geliyorsa normal bir şekilde diskin üzerine sağ tık yaparak "biçimlendir" seçeneğini kullanabilirsin ve bilgisayarından Disk Yönetimi'ni açarak onun üzerinden de biçimlendirebilirsin.

Hatta Disk Yönetimi'ni kullanacak isen önce "Birimi Sil" seçeneğini kullan. Devamında artık o disk siyah renkte "Ayrılmamış Alan" olarak görünmeye başladığında, o siyah alana sağ tık yaprak yeni birim oluştur seçeneği üzerinden diski biçimlendirip harf atayabilirsin.

Formattan sonra durumun dramatik seviyede kötüleşmesinin sorunu BitLocker olabilir gibime geliyor. İlk kurulumdan sonra D diskine ulaşmak için bitlock recovery key istemişti. Bu şifreyi çözmeye çalışması sonucunda devamlı %100 kullanım görüyor olabilirim galiba. Ayarlardan BitLocker'ı kapat dedim. Çok uzun saatler sürebilen bir süreçmiş ve işin daha kötüsü hiçbir yerde bir ilerleme yüzdesi göremiyorum. Disk hala %100 ama şimdi en azından görev yöneticisinde disk kullanımı %50 olarak gösteriyor (kullanımı sırala dediğimde neyin sebep olduğu gösterilmiyor) ve bu %50 kullanımın 2.SSD'imin %100 olması olduğunu düşünüyorum.

SSD için önemli verilerim var ve bunları yedekleyemiyorum bile, yoksa şimdiye direkt diski biçimlendiridim.
Edit: Süreci görüntülemeyi buldum ama ilerlemiyor gibi gözüküyor.
Edit 2: Sebep %100 bitlocker ve dondu. Şunu akıl eden ve otomatik açan arkadaşlar çok teşekkür ederim. PC'yi kullanamıyorum günlerdir.

Edit3: 4 saat sonra %0.01 ilerleme kaydetti. 🤬🤬🤬

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2024-09-03 195337.png
    Ekran görüntüsü 2024-09-03 195337.png
    87,9 KB · Görüntüleme: 19
Son düzenleme:
@Killshot011 , BitLocker hiç kullanmadığım için çalışma mantığı nasıldır, böyle bir soruna sebep verir mi, bahsettiğin ilerleme sorunu normal mi veya nasıl çözülür bilemiyorum.

Üzgünüm, bu yüzden yardımcı olamayacağım.
Ben de kendi rızamla kullanmadım hocam valla, Windows 11'in kafasına göre yaptıgı bir iş.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı