SSD'nin Performansa Katkısı

veayra

Kilopat
Daha fazla  
Arkadaşlar ben dizüstü bilgisayarıma SSD caddy ile SSD takmak istiyorum. Size sormak istedigim şey sistemi ve diger uygulamaları SSD'ye kurmak performansa çok katkı sağlar mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
SSD hızlı okuma ve yazma hızına sahip olduğu için yaptığınız disk işlemleri hızlanır. Mesela 3D işiyle uğraşıyor ve 3DS Max kullanıyorsunuz diyelim, eski diskiniz ile 1 dakikada açılıyor. Aldığınız modele göre sonuç değişir tabii ki ama en azından 20 saniyeye düşer bekleme süresi. Farazi örnek veriyorum. Dota 2'de oyuna bağlanma süreniz 40 saniye sürerken, 10 saniyeye inebilir. 850 Evo kullanıyorum, 6-7 saniye sürüyor oyuna bağlanmak. Oyunun açılması da yine bu hızlarda. Hızlı internete sahip olmanın önemi var ama sonuçta oyun haritasını diskten okuyup yüklemeli. Disk olursa harita çabucak yüklenir ve hızlıca sistem hazırlanır. SSD'nin farkı en çok sistem açılışında hissediliyor. Windows oturum açma işlemi sırasında bir yandan arka plan uygulamaları da yükleniyor ve masaüstü geldiğinde antivirüs gibi programların açılması için beklemiyorsunuz. FPS'ye direkt etkisi yok. Ama şu an kullandığınız disk çok yavaşsa, oyun dosyalarını yüklerken yetiştiremiyorsa takılmaya sebep olabilir. SSD ile bu problem ortadan kalkar ve disk kaynaklı performans düşüşlerinin önüne geçilmiş olur.

Açılış, bekleme ekranı gibi konularda fayda sağlar. Program haricinde sistemin kullanımını çok hızlı hale getirir. Örneğin tarayıcıyı açarken bile bu farkı görürsünüz. Maalesef oyun ve programlarda hızlı işlem haricinde ek bir performans sağlamaz. Yani FPS'e katkısı olmaz. Ancak ben SSD'ye o kadar alıştım ki, SSD olmadan aynı sistemi kullanamayacak duruma geldim. Gerçekten verdiğiniz paranın kuruşuna kadar değiyor.

Ben de bir örnek vereyim. Samsung 850 EVO 120 GB SSD var bende. Lol yüklenme görselinde bekliyorum, anlık olarak elektrikte devasa bir dalgalanma oldu benim bilgisayar yeniden başlattı kendini. Çok hızlı bir şekilde açıldı ve oyun daha başlamadan tekrardan oyuna katıldım. Bu olay dereceli oyunda başıma geldi. HDD olsaydı en az 3 dakika oyuna geç başlamıştım ve büyük ihtimal geç bağlandığım için o oyunu kaybetmiştim.

Bir de darbe ve şoka karşı dayanıklı dedikleri şey aslında USB gibi sağlam olması. Taşınabilirlik konusunda da harici SSD, harici sabit disklere göre avantaj sağlar. Sabit disk gibi hassas değildir. Yere düşürsen için cız eder yine ama bir şey olmaz. :)

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı