SSD'ye hasar mı veriyorum?

TheCalculator

Megapat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. 3 ay önce sistemime PNY CS3030 500GB SSD taktım. Yarı yarıya iki bölüm oluşturdum. Birine Windows kurdum diğerini de normal bölüm olarak kullanıyorum. Sorum şu. Mekanik diskim de var 2TB boyutunda fakat hem uzun yükleme süresi, hem bazı oyunlar da Lag'a sebep olması yüzünden (GTA 5 gibi) SSD'ye kurup oynuyorum. Hikayeli bir oyun olunca bittiği zaman siliyorum. Oynamak istediğim oyunu kuruyorum işim bitince siliyorum. Hasar veriyor muyum SSD'me?

Son düzenleyen: Moderatör:
Disk okuma, yazma işlemleri yapacağı için ömründen gitmesi normal. Fakat tamamen ölmesi çok uzun sürecektir. SSDLife ile sağlık değerlerine bakabilirsiniz.

Arkadaşlar merhaba. 3 ay önce sistemime PNY CS3030 500GB SSD taktım. Yarı yarıya iki bölüm oluşturdum. Birine Windows kurdum diğerini de normal bölüm olarak kullanıyorum. Sorum şu. Mekanik diskim de var 2TB boyutunda fakat hem uzun yükleme süresi, hem bazı oyunlar da Lag'a sebep olması yüzünden (GTA 5 gibi) SSD'ye kurup oynuyorum. Hikayeli bir oyun olunca bittiği zaman siliyorum. Oynamak istediğim oyunu kuruyorum işim bitince siliyorum. Hasar veriyor muyum SSD'me?
HDD'lerde yazma silme işi başla son arasında gidip gelen bir okuyucu kafa ile yapıldığından hızlı olan diskin başına Windows kurup C, kalan kısmını depolama amaçlı D şeklinde ikiye bölmek önerilir.

Ama SSD için baş/son ya da kafa diye bir şey olmadığından fark etmez.

SSD'de toplam yazma/silme ömrü diye bir sınır var, marka/modele göre değişir. Eski Micro SD Card ve USB Bellekler gibi belli bir yazma sınırı.
Onu aşmamak için SSD'nin en az %10'unu hep boş tutmak akıllıca olur, ya da kapasite büyükse sadece yarısını kullanmak gibi.

Yükleme ekranı az olan oyunları 2 TB olan HDD'de tutabilirsin.
HDD için de arada geceleri açık bırakıp Windows Disk Birleştirici ya da Defraggler ile yeniden düzenleme yapmak iyi olur:
Çünkü yukarıda anlattığım yaz/sil işlemi diski parçalı yapar, o da fazladan bir yavaşlık katar.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı