SSD'yi Raid modunda çalıştırmak

Furkan Efe

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Alanya / Antalya
Daha fazla  
Merhabalar yeni konu açmak istemedim sorumu buradan sormamda hata yoksa eğer,

1- Yeni bir corsair 128gb lik SSD aldım. Vatan'da taktırmıştım. Takan arkadaşa RAID i otomatikman görüyor mu demiştim evet cevabını alınca bende onun sözüne inanarak windows 8 i kurdum. Kurulum bittikten sonra windows derecelendirmesini açtım sonuç 7.9 oldu, daha sonra şans eseri youtube da bu konuyla ilgili bir video denk geldi. İzlediğim videoda bios dan RAID i 0 (Sıfır) yapıyordu.. Ben de öyle yaptım ve windows 8'i yeniden kurdum. H0emen derecelendirme yaptım 8.1 verdi. Acaba yaptığım işlem SSD nin ömrünü mü azaltıyor?

2- Pc ilk açılırken aygıtları tararken sadece DVD yazıcısını gösteriyor. Ben anakarttan 0 ve 1 nolu girişe SSD ve HDD taktım. DVD'yi de 4 takmıştım. 0 ve 1 nuramalı girişlerdeki SDD ve HDD görünmüyor sadece DVD görünüyor. Bunun sebebi nedir acaba sakıncası var mı? Teşekkürler.

İlk olarak RAID'in ne olduğunu öğrenmeniz lazım. RAID tek disk ile yapılmaz. AHCI modunu RAID yapmakla RAID olmaz.

HDD ile SSD RAID olmaz. RAID modunda bunların gözükmemesi normaldir.

Corsair'in bi ton 128 GB SSD modeli var. Bazılarında kendinden TRIM yapan çip var, bazılarında yok. RAID modunda TRIM yok. Bu bağlamda diskte TRIM destekli bir çip yoksa disklerin ömrü azalabilir.

İlk olarak RAID'in ne olduğunu öğrenmeniz lazım. RAID tek disk ile yapılmaz. AHCI modunu RAID yapmakla RAID olmaz.

Corsair'in bi ton 128 GB SSD modeli var. Bazılarında kendinden TRIM yapan çip var, bazılarında yok. RAID modunda TRIM yok. Bu bağlamda diskte TRIM destekli bir çip yoksa disklerin ömrü azalabilir.

Recep Bey intel 7 ve üstü serilerdeki anakartlarda ssd raidde trim komutu artık çalışıyor. Bunun için güncel İRST sürücüsünü yüklemek yeterli.

Cevabınız için teşekkürler. Bahsettiğim SSD VATAN COMPUTER - CORSAIR - 128GB Force GS Serisi Sata 3.0 SSD (560MB Okuma / 535MB Yazma) - Solid State Disk bu ama TRIM özelliği var mı yokmu bilmiyorum. O halde benim bios daki RAID kısmını tekrar IDE ye mi getirmem gerekiyor? Yada yukarıda anlattığım şekilde kullanırsam bana zararı ne olur. RAID 0 (sıfır) yaptıktan sonra Windows 8 Pro derecelendirme bölümünde 1. Hard diske 8.1 puan verdi bu puanlama ilk başta 7.9 idi, bu konuda öneriniz ne olur.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı