İnceleme Steam Deck incelemesi

Merhaba. Bugün sizlere mart ayından beri yani yaklaşık 6 aydır kullandığım Steam Deck'in incelemesini yapacağım. Fazla uzatmadan geçelim.
Baştan belirteceğim birkaç nokta var.
0: İncelemenin bazı yerlerinde Steam Deck'ten "SD" olarak bahsettiğimi görebilirsiniz.
1: Ürün hala Türkiye'de resmi olarak yok, muhtemelen Steam'ın öyle bir niyeti de yok. Dolayısıyla garanti kapsamında da değil. Sarı site vb yerlerden temin edebilirsiniz.
2: Ben alırken yaklaşık 15000 TL civarına almıştım ve dolar bazında yaklaşık 550-600 dolara tekabül ediyordu. Aldığım model 512 GB modeliydi aynı zamanda ekran koruyucusuyla birlikte geldi. 64 GB depolama için çok az geliyor ve genelde sistem dosyalarıyla doluyor. İncelemede bahsedeceğim. Onu alacaksanız bile içini açıp SSD takmayı ihmal etmeyin. Garantisi zaten yok.
3: Eğer alacak olursanız, 64, 256 ve 512 GB modellerin kutu içeriği farklı oluyor ona dikkat edin. SSD'si değiştirilmiş bir Steam Deck almak istemeyebilirsiniz.
Şimdi başlayabiliriz.
1: Ben neden Steam Deck tercih ettim?
Steam Deck'i geçen senenin sonbaharı gibi keşfettim ve benim için büyük bir merak konusu oldu. Standart bir bilgisayarım vardı ve performansı neredeyse aynıydı ayrıca taşınabilir olması da beni inanılmaz cezbetti. O tarihlerde Türkiye'de hiç olmadığı için (varsa bile aşırı uçuk fiyatlardaydı) alamadım ve aklımın bir köşesinde hep durdu.
Sonra hem doğum günüm vasıtasıyla hem de elime biraz para geçmesiyle acaba biriktirip yeni bir laptop mu alsam, yoksa biraz risk alıp Steam Deck mi tercih etsem diye düşündüm ve bu ülkede hiçbir şeyin birikmediğini hatırlayınca elimdekini hemen değerlendirmek için SD'yi tercih ettim. Pişman değilim yine olsa yine yapardım.
2: Arayüz/Masaüstü
SD'in arayüzü gayet sade ve hızlı. Bilgisayarda bildiğimiz Steam'ın geniş ekran modunu uyarlamışlar, başarılı olmuş.
Masaüstü ise aynı şekilde. Steam Deck aslında adeta taşınabilir bir PC. İçinde Valve tarafından desteklenen SteamOS var. Linux tabanlı bir işletim sistemi ve gayet hafif, kullanımı da rahat. Netflix vs açabilir hatta emulatör dahi kurabilirsiniz (internette rehberler var, az biraz emulatörlerden anlıyorsanız direkt emudeck indirip başlayabilirsiniz) tabii aşırı güçlü değil ama PS2 ve öncesi oyunları çok rahat oynatıyor. MGS4 zorlayan insanlar vardı hatta. Oyunlarınızı masaüstü modunda da oynayabilirsiniz bir şey fark etmiyor. Hattta Launcher'ı olan oyunlar daha rahat çalışıyor.
3: Teknik özellikler/Modifikasyon
https://www.steamdeck.com/tr/tech ayrıntılı özelliklere bu sayfadan ulaşabilirsiniz. Ben kendi deneyimlerimi aktaracağım.
Sistem özellikleri bana yeterli geldi. APU işlemcisi var dolayısıyla RAM'i VRAM ve RAM olacak şekilde bölüyor 16 GB bazen yetmiyor gibi geliyor ama sorun olmuyor. Isınma problemi yok sadece Last of Us oynarken (desteklemiyor denemenizi önermem) fazla ısınıp kendini kapattı. Ekranı 1200x800 ve küçük olduğu için iyi gözüküyor. Ayrıca bir de SD Card portu var. Bataryasından ise "oyun performansı" kısmında bahsedeceğim.
Arada bir ufak hatalarla karşılaşılıyor, siyah ekran vb. eğer olursa açıp kapatmak çözüyor. Bazen Steam'a giremediğinizi fark ederseniz Steam sunucularını kontrol edin. Son zamanlarda çökmeler biraz arttı.
Kontrolcü düzeni 2 tarafa yayılmış bir Xbox kolu gibi. Arkasında da ekstra butonlar var. Ekran görüntüsü gibi özelliklere atayabilirsiniz.
Aletin içini açmak kolay, açacak olursanız SD kartı çıkarmaya dikkat edin internette SD kartını ikiye bölen çok insan var. Ayrıca benden kaynaklı muhtemelen ama benim sağ Joystick'in üst tarafı çatladı. Japon yapıştırıcısıyla sorunsuzca hallettim. Kutusunda taşımanız tavsiye edilir.
4: Oyun performansı
Geldik asıl konuya. Öncelikle şunu söyleyeyim, ham performansı ROG Ally kadar iyi değil, zaten ROG Ally ile kıyaslamıyoruz çünkü resmi satışı olmasına rağmen gereksiz pahalı olduğunu düşünüyorum ayrıca çökmeler daha çok yaşanıyor. Ama en büyük avantajı diğer firmalar tarafından yapılan optimizasyon. Witcher 3 mesela. Orta-yüksek ayarlarda 1200x800 (maksimum çözünürlük) sabit 30FPS oynayabiliyorsunuz ve çökme gibi durumlar her 30 saatte bir falan oynanışı baltalamayacak şekilde yaşanıyor ve hemen çözülüyor. Aynı şekilde FF7 Remake'de high ayarlarda iyi çalışıyor. Veya en yeni örneklerden biri, Starfield. Low ayarlarda (oyunun optimizasyonu zaten kötü, çalışması bile mucize bence) oyunu çalıştırabiliyor ve biraz uğraş ile 30FPS'e sabitleyebiliyorsunuz. Bu Baldur's Gate için de geçerli mesela. (ben özellikle Baldur's Gate'in oynanmasını biraz zor buluyorum ama sizin tercihiniz. Elden Ring'de güzel çalışan AAA oyunlara bir örnek.
Daha ufak, Hades veya Sifu gibi fazla sistem istemeyen oyunlar zaten 60FPS çalışıyor onlarda sorun yok.
Ekstra olarak isterseniz remote play kullanarak PC'nizden Steam Deck'inize oyunu yayınlayabilirsiniz. Ortalama üstü internet istiyor ama bir seçenek. xCloud veya GeForce NOW da kullanılabilir.
Batarya en önemli konulardan biri. Ben Witcher 3 oynarken 2 saatte bir yüzde 10'a düşüyordu. Ama Hades'te bu 3-4 saate kadar çıktı. Enter the Gungeon'da ise 4 saatte yüzde 30 civarına kadar düştü. Pil ömrü de idare ediyor anlayacağınız. Hızlı şarj eden bir kablonuz varsa 40 50 dakikada %100 oluyor. Elinizden geldiğince yüzde 20-95 aralığında tutun, üretici öyle tavsiye ediyor en azından. Zaten %95'ten sonra şarjı kesiyor ve pil ömründen yemiyor.
5: Sonuç
Steam Deck, toplu taşımada, tatilde veya bilgisayarını götüremediği herhangi bir yerde oyun oynamak isteyen insanlar için birebir. Fiyatı son zamanlarda yine artmış (tıpkı diğer her şey gibi) ama bütçeniz yeterse ve genel olarak oyun oynayacağınız taşınabilir bir bilgisayar istiyorsanız ilk tercihiniz bu olur diyebilirim.

Steam'in ev konsolu girişimi başarısız olmasına rağmen el konsolunda büyük bir başarıya imza attı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı