Steam Steam'e dava açabilir miyim?

"Açsan da kazanamazsın, burası şöyle böyle" diyen lahana turşularını dikkate alma, gidip bir avukattan danışmanlık hizmeti al.

Sen saçmalamadan ben yazayım, küçük bir Google aramasıyla böyle bir olayın olmadığını, olmayacağını görebilirsin. Ortada Steam'in bir açığı söz konusu olsa dahi ilk kullanıcı içinde tüm şifrelerinin olduğu cihaza sızmasına yaptığı bir hata yüzünden izin verdiği için burada kesinlikle Steam sorumlu tutulamaz. Arkadaş phishing yöntemiyle tüm şifrelerinin erişimine izin vermiş, dolaylı yoldan yaşananlar başlamıştır, her türlü ilk kullanıcının yaptığı şey önem verilir.

Ortada hiçbir şey söz konusu olmadan bu arkadaşın hesabı direkt olarak bir şekilde Steam'in kullanıcı veri tabanından çalınsa sadece envanterini geri almakla kalmaz, yüklü miktarda tazminatta alabilirdi, hatta daha da basite indirgeyeyim, hesabını internet kafede açık bıraksa, internet kafe işletmesinin cihazı otomatik emirle kapatmaması durumunda başkasının masaya oturduğunda oturan yeni kişinin bir önceki kişinin hesabına erişmesi durumunda (kayıt defteri internet kafe yazılımları yüklü olan her cihazda cihaz yeniden açıldığında silinir, yani yüklü ana imajın verileri getirilir.) Bile internet kafeci suçlu, çünkü ilk kullanıcının bir hatası söz konusu değil. (Dikkat et, yine de kullanıcı suçlu değil çünkü yazılım bunu yerine getirmek zorunda.)

Yani insanlara hakaret etmeden önce, kendi fikrin olsun. Ben yıllarca hem şirketlerde ki çalışanlara güvenlik hizmeti vermiş, hem de yüzlerce defa bu tür olayları yaşayan insanları dinlemiş birisiyim, istediğin avukata git, verilerini ilk senin kaptırdığı öğrenildiği an iş bitmiştir. Ancak hukuksal anlamda bu adamı avlayan kişiye dava açabilir, yine Steam zararını karşılamaz, davanın sürdüğü ülkede ki hukuk sistemine göre zararı kişinin yaşadığı bölgenin ekonomik koşullarına göre suçlu tarafından ödenir.

Yani arkadaşın dava açması gereken kişi Steam değil, onu avlayan rustur. Davayı da kazanır adamı bulabilirlerse, tüm zararını da o arkadaşa ödetir.

Bu arada terbiye aileden gelir, daha sonra eğitimden, anlaşılan ailen sana eğitim veremeyecek kapasitede olan insanlarmış ki direkt olarak millete neredeyse hakaret seviyesinde dalga geçerek hiçbir fikir belirtmeden yorum yapabiliyorsun, çocuğa anlatır gibi örneklerle anlattım anlamanı umuyorum.

Öncelikle herkesin yorumları ve geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim. Burada elim kolum bağlı olması ne kadar kötü bir şey bilemezsiniz. Steam'in de "gizlilik politikası" adı altında dolandırıcıyı bile koruması beni çileden çıkarıyor. Steam destek ekibi kılını kıpırtmadı resmen. Tek yapabildiğim bu olaydan iki gün sonra Steam hesabımı geri alabilmekti. Böyle bir olay yaşadığıma mı üzüleyim, yıllardır emekle biriktirdiğim yüzlerce key'in gittiğine mi üzüleyim, Steam'in dolandırıcıya hiçbir şey yapmamasına mı üzüleyim bilemedim...

Bu kısıma şöyle bir yorum yapmak istiyorum ve fikrini almak isterim.
Çalan kişi hesabıma kullanıcı adı ve şifreyi, steam guard kodunu vb. elle yazarak girmedi. Bilgisayarımdan Steam dosya konumundan birkaç dosyayı kendi bilgisayarına arka planda çekerek giriş yapabildi. Bu yöntemi kullanabilmesi için de Steam client'inize ilk giriş yaparkenki "Beni hatırla" tikini atmanız gerekiyormuş. Ben de PC'yi açtığımda şifreyi tekrar tekrar yazmamak için doğal olarak açıktı. Milyonlarca Steam kullanıcısında da açıktır diye düşünüyorum. Steam, bu özelliği sunmasına rağmen korumasını almamış. Demek ki, bu dosyaları kopyalarak farklı bilgisayardan Steam hesabınıza tekrar tekrar erişebiliyorsunuz.

Daha önce yazmıştım ama burada haklılık payımın olduğunu düşünüyorum. Ortada bir güvenlik açığı var, Steam buna önlem almayarak suçlu olmuyor mu? Bunca yıl sonra buranın düzeltilmesi gerekmez miydi? Dolandırıcılar, günümüzde aynı açığı kullanarak insanları dolandırmaya devam ediyor. Dolaylı yoldan Steam, bunların insanları dolandırmasına izin veriyor ve garip bir şekilde böyle bir olay yaşandığında da kullanıcılarını yüzüstü bırakıyor. Dolandıran elde edindikleriyle mutlu bir yaşam sürüyor.

Bunu geçtim, kimse sorsan "evet abi, bunun olması gerekir" dediği iki eksiklikleri var:
1- Yeni IP'den (özellikle farklı bir ülkeyse) hesapta güvenlik önlemi için bir cooldown, bekleme süresi, süreli yasak konması gerekir
2- Steam Guard kapatmak için ekstra bir onay gerekli. Bu onay gerekmediği için çalan kişi telefon numarasını ve e-postasını kendi üzerine aldı, hesaba olan tüm erişimimi kesti.

Senin de yorumlarını almak isterim.

O zaman bir ilk ol ve aç davanı dostum, ben söyleyeceğimi söyledim. Hakkın var dava açmak herkesin hakkı, dene, bizi de haberdar et.

Geçmiş olsun avukata danışmakta bir fayda var, ve hocam bir dahakine key falan almayın kartınıza veya nakite çevirip sağa sola atın.

Platformu suçlamanın bir mantığı yok. Kusurlu olan tamamiyle sizsiniz.

Sürekli olarak IP adresinden bahsediyorsunuz ancak siz zararlı yazılımı çalıştırdığınızda saldırgan sizin ağınız üzerinden proxy aracılığıyla IP adresinizi kullanabiliyor zaten.

Beni hatırla özelliğinde herhangi bir açık yok. Hesabınızın açık olduğu bilgisayarı başka bir kullanıcıya verdiğinizde bu kişinin size tahsis edilen erişim anahtarını alabilmesi bir açık değil. Özelliği kullanmasaydınız bile açık olan oturumunuzun tokenine erişilerek hesabınızda işlem yapılabilirdi.

Bir hata yapmışsınız ve ne yazık ki bedelini pahalı bir şekilde ödemişsiniz. Umarım diğer hesap şifrelerinizi değiştirmişsinizdir.

Ah be abi seni bayağıdır takip ediyorum gerek fiverr gerek YouTube ve Udemy Steam artwork kurslarını almış biri olarak başına gelenler bir hayli üzücü umarım sorunun en kısa sürede çözülür.

Hocam virüsü nasıl temizlediniz? Bunun hakkında da bilgi verir misiniz, çok geçmiş olsun.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…