Stepper motor ile direksiyon seti yapmak için hangi malzemeler gerekli?

pesimist34

Hectopat
Yer
Turkiye
Sorum başlıktaki gibi hocalarım, stepper motor veri yazabiliyor diye biliyorum. Direksiyon setini yapmak için neler gerekiyor tam olarak bilmiyorum, sürücü kontrol kartı gibi vs.
Bütün lazım olacak ürünleri belirtirseniz sevinirim.

1706523938507.png

Motor resmi temsilidir, buna benzediği için koydum.

Sorum başlıktaki gibi hocalarım, stepper motor veri yazabiliyor diye biliyorum. Direksiyon setini yapmak için neler gerekiyor tam olarak bilmiyorum, sürücü kontrol kartı gibi vs.
Bütün lazım olacak ürünleri belirtirseniz sevinirim.

1706523938507.png

Motor resmi temsilidir, buna benzediği için koydum.
@Akif9748
Hocam sizin bu konu hakkında bilgi sahibi olduğunuzu düşünüyorum, yardımcı olur musunuz?

Son düzenleme:
Step motorlarla çok yapan görmedim ama yapılabilir. Özel kod yazmak gerekiyor. Internette de yazan var.
Öncelikle USB'den direkt iletişim kurabilen Leonardo gibi bir arduino gerekir.
Step motor ile yapacaksanız onun sürücüsü de lazım. Motoru besleyecek güç kaynağı da gerekir.

Direksiyon kısmında bu kadar malzeme yeterli, gerisi size kalmış bir şey.

Step motor yerine kullanılan şeyleri biliyorsunuzdur diye düşünüyorum.

Direksiyon seti için encoder şart yoksa hissiyat berbat oluyor. Motor olarak RX 775 motordan uzak dur. İyi bir motorla işe başla örneğin arabalardaki silecek motoru olabilir. Az güç çeker ama torku yüksek motorlardır. Bts 7960 sürücüyü 40 amper tercih et. Başlangıç için bunlar yeterli. Uyguna yapayım diye hiç uğraşma 2 yıldır üzerinde çalıştığım bir proje var. Hep ucuza mal edeceğim diye uğraşırken bir 2. el Logitech G27 parası harcamışımdır 😄. Bu arada sistemi kesinlikle 24v üzerine inşa et. 12v kullanan çoğu motor yüksek akım çeken ısınan motorlar. 24v motorlar daha az güç çekip torku yüksek motorlar oluyor genelde. Base sağlam olsun. Aklıma gelenler bunlar. Bu arada stepper motorla yapmak çok zor en başta stepper motordan gelen veriyi bilgisayara tanıtacak hazır bir program yok (wheel Config vb). Kendin uğraşırım diyorsan da ileri seviye yazılım dili bilmen gerek çünkü kendi yazılımını yapman gerekli. Arduino ile yapacaksan yazılım olarak da rane adlı yazılımı kullan. Şimdiden kolay gelsin.

Direksiyon seti için encoder şart yoksa hissiyat berbat oluyor. Motor olarak RX 775 motordan uzak dur. İyi bir motorla işe başla örneğin arabalardaki silecek motoru olabilir. Az güç çeker ama torku yüksek motorlardır. Bts 7960 sürücüyü 40 amper tercih et. Başlangıç için bunlar yeterli. Uyguna yapayım diye hiç uğraşma 2 yıldır üzerinde çalıştığım bir proje var. Hep ucuza mal edeceğim diye uğraşırken bir 2. el Logitech G27 parası harcamışımdır 😄. Bu arada sistemi kesinlikle 24v üzerine inşa et. 12v kullanan çoğu motor yüksek akım çeken ısınan motorlar. 24v motorlar daha az güç çekip torku yüksek motorlar oluyor genelde. Base sağlam olsun. Aklıma gelenler bunlar. Bu arada stepper motorla yapmak çok zor en başta stepper motordan gelen veriyi bilgisayara tanıtacak hazır bir program yok (wheel Config vb). Kendin uğraşırım diyorsan da ileri seviye yazılım dili bilmen gerek çünkü kendi yazılımını yapman gerekli. Arduino ile yapacaksan yazılım olarak da rane adlı yazılımı kullan. Şimdiden kolay gelsin.
Sağ olun hocam ama pek keyfim kalmadı gibi :).Zor olduğunu söylüyorsunuz ve ileri derecede bir dil bilmiyorum.Elimde 2 adet biri Nema 17 biri de Nema 23-24 sınıfında bir step motorum vardı,onları bu projede kullanmayı planlıyordum.İlerleyen süreçlerde göreceğiz.

Step motorlarla çok yapan görmedim ama yapılabilir. Özel kod yazmak gerekiyor. Internette de yazan var.
Öncelikle USB'den direkt iletişim kurabilen Leonardo gibi bir arduino gerekir.
Step motor ile yapacaksanız onun sürücüsü de lazım. Motoru besleyecek güç kaynağı da gerekir.

Direksiyon kısmında bu kadar malzeme yeterli, gerisi size kalmış bir şey.

Step motor yerine kullanılan şeyleri biliyorsunuzdur diye düşünüyorum.
Leonardo veya Micro kullanmayı planlıyordum hocam dediğiniz gibi,sürücü olayında da şansa bağlı olacak biraz çünkü elimdeki motorların hiçbirisinin datasheet'i piyasada yok,çok benzer modellerinin var onlara da ne kadar güvenebilirim bilmiyorum.Böyle bir şansızlık var başımda,güç kaynağı anlamında 12V ve 24V güç kaynaklarım var,onları kullanmayı planlıyordum.

Uyguna yapayım diye hiç uğraşma 2 yıldır üzerinde çalıştığım bir proje var.
Bu arada stepper motorla yapmak çok zor en başta stepper motordan gelen veriyi bilgisayara tanıtacak hazır bir program yok (wheel Config vb). Kendin uğraşırım diyorsan da ileri seviye yazılım dili bilmen gerek çünkü kendi yazılımını yapman gerekli.
Encoderlerin fiyatı almış başını gidiyor,şöyle eli ayağı iyi bir şey almak için elden 1-1.5K gidecektir gibi.

2 yıldır üzerinde çalıştığım bir proje var. Hep ucuza mal edeceğim diye uğraşırken bir 2. el Logitech G27 parası harcamışımdır 😄.

Bu gidişle benim işim de biraz uzun sürecek gibi :D.

Son düzenleme:
Leonardo veya Micro kullanmayı planlıyordum hocam dediğiniz gibi, sürücü olayında da şansa bağlı olacak biraz çünkü elimdeki motorların hiçbirisinin Datasheet'i piyasada yok, çok benzer modellerinin var onlara da ne kadar güvenebilirim bilmiyorum. Böyle bir şansızlık var başımda, güç kaynağı anlamında 12v ve 24v güç kaynaklarım var, onları kullanmayı planlıyordum.

Encoderlerin fiyatı almış başını gidiyor, şöyle eli ayağı iyi bir şey almak için elden 1-1.5k gidecektir gibi.

Bu gidişle benim işim de biraz uzun sürecek gibi :D.

Evet encoderler çok pahalı ama bu türden setler için şart. Ben başta 12 pprlık potasyometre gibi bir encoder ile yaptım kademe kademe dönme sorunu vardı. Aliexperssten 1000 pprlık bir encoder alınca aradaki farkı anladım. Oyunlarda çok büyük hassasiyet farkı oluyor. Kesinlikle 600 ve üzeri encoder kullanın yaparken.

Sağ olun hocam ama pek keyfim kalmadı gibi :).zor olduğunu söylüyorsunuz ve ileri derecede bir dil bilmiyorum. Elimde 2 adet biri nema 17 biri de nema 23-24 sınıfında bir step motorum vardı, onları bu projede kullanmayı planlıyordum. İlerleyen süreçlerde göreceğiz.

Hocam dil bilmek şart. Ben Arduino'nun mantığını anlamadığım için 1 2 ay sadece dosyalardaki kodların ne işe yaradığını anlamaya çalıştım. Siz baştan yazılım geliştirmek zorundasınız. Aradaki fark bu. Uzun bir süreç olacak kaldı ki hazır yazılımların çıkış ve final sürüm tarihlerine bakarsanız en az 2 yıllık bir süreç var. Yazılım geliştirmek kolay değil ilaha ki hatalarınız olacak. Bunları göz önünde bulundurursanız zorluk derecesi belli oluyor zaten 😇

Evet,Canon yazıcıya ait 🙂,yeterli güç kaynaklarım da var, güzel o zaman.

@pesimist34 stepi besleyebilirseniz ve dönderebiliyorsa olur.
Encoderin pprsini deneyerek bulabilirsiniz. Tam sayılar çıkar genelde. Canonsa 2150dir misal.
Sayın hocam 2150 PPR olacak kadar hassas mı bunlar,ben olsa olsa 400 çıkar diye düşünmüştüm.Bu dediğiniz enkoder yazıcıların içindeki bantlı bir kısım var şeffaf oradaki enkoder değil mi?Yoksa 2150 PPR diye örnek mi verdiniz 🤔

Son düzenleme:
Sayın hocam 2150 PPR olacak kadar hassas mı bunlar,ben olsa olsa 400 çıkar diye düşünmüştüm.Bu dediğiniz enkoder yazıcıların içindeki bantlı bir kısım var şeffaf oradaki enkoder değil mi? Yoksa 2150 PPR diye örnek mi verdiniz 🤔
Encoderin pprsini deneyerek bulabilirsiniz. Tam sayılar çıkar genelde.

Hocam siz bir yazıcı söktüğünüzden eminseniz, evet hassas olur. 400 düşük bir hassasiyet. Şeffaf yuvarlak disk gibi olurlar.
Örnek de değil, direkt öyle. 360 dereceyi bilgisayarda 2150 kez uyaracak ayarda. Bunu dediğim gibi, deneyerek bulabiliyorsunuz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı