Sticker tasarımı için program önerisi

Gökberk Okçu

Hectopat
Yer
Isparta
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba dostlar, kask ve motosiklete yapıştırmak için sticker aradım ve hoşuma giden bir şey bulamadım. Kağıta sketch graffiti tasarımları yapıyorum ve bu sticker işini kendim yapsam nasıl olur diye düşündüm. Başlangıç için kendimi dijital ortamda geliştirebileceğim ücretsiz program öneriniz var mıdır? Stickerlarda harf estetiğine önem vereceğim, buna göre tavsiyeleriniz var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ücretli program olarak Illustrator üzerinde yapabilirsiniz çizimleri, çizim için o kullanılıyor genelde ben de kullandım. Ücretsiz bir alternatifi de vardır illa ki ama kullanmış olan birisi önerirse daha iyi olur.

Her türlü baskı işlerinde Vektörel formatlar tercih edilir. Ücretsiz olarak Inkscape, ücretli olarak Adobe Illustrator ve CorelDRAW yazılımlarına bakabilirsiniz.

Baskı işlerinde her zaman vektörel tercih edilmez. Photoshop veya piksel tabanlı programlardan da baskıya iş atabilirsin.

300 dpi ve yüksek çözünürlükte çalışırsan ve tabi ki çalışılan materyallerin de çözünürlüğü yüksek olmalı cillop gibi çıkar.

Yıllardır bu sektörde çalışan biriyim hocam ha tabi ki ilk tercih vektörel fakat vektörel programlarda Photoshop gibi piksel tabanlı programlarda ulaşamayacağın çizimler ve efektler oluyor yani vektörel diye bir şey muhakkak olması diye bir kaide yok.

tabi ki atıyorum yüksek boyutlarda 3 metre 10 metre gibi ölçülerde 300 dpi çalışılmaz. 72 yeterlidir baskı aleti de zaten gb tutan çalışmada patlar.

Baskı işlerinde her zaman vektörel tercih edilmez. Photoshop veya piksel tabanlı programlardan da baskıya iş atabilirsin.

300 dpi ve yüksek çözünürlükte çalışırsan ve tabi ki çalışılan materyallerin de çözünürlüğü yüksek olmalı cillop gibi çıkar.

Yıllardır bu sektörde çalışan biriyim hocam ha tabi ki ilk tercih vektörel fakat vektörel programlarda Photoshop gibi piksel tabanlı programlarda ulaşamayacağın çizimler ve efektler oluyor yani vektörel diye bir şey muhakkak olması diye bir kaide yok.

tabi ki atıyorum yüksek boyutlarda 3 metre 10 metre gibi ölçülerde 300 dpi çalışılmaz. 72 yeterlidir baskı aleti de zaten gb tutan çalışmada patlar.
Hocam birebir aynı durumu "baskıcılara" açıklamakla geçen bir hayatım var 😂

20x26.6cm için +300DPI çalışma yapıyorum mis gibi çıksın, cillop gibi olsun diye. Aniden karşımda her baskı atölyesinde en az bir adet bulunduğunu düşündüğüm vahşi bir Dilara Hanım belirip bana "görseller jepege 🥲" diyor...

Yine de küçük baskılar için piksel tabanlı çalışmak yerine vektörel çalışmak daha mantıklı geliyor bana. Konumuz sticker olduğu için önerimi bu şekilde yaptım. 😊

Yorumumu "Baskı işlerinde çoğunlukla Vektörel formatlar tercih edilir." olarak revize ediyorum.

Hocam birebir aynı durumu "baskıcılara" açıklamakla geçen bir hayatım var 😂

20x26.6cm için +300DPI çalışma yapıyorum mis gibi çıksın, cillop gibi olsun diye. Aniden karşımda her baskı atölyesinde en az bir adet bulunduğunu düşündüğüm vahşi bir Dilara Hanım belirip bana "görseller jepege 🥲" diyor...

Yine de küçük baskılar için piksel tabanlı çalışmak yerine vektörel çalışmak daha mantıklı geliyor bana. Konumuz sticker olduğu için önerimi bu şekilde yaptım. 😊

Yorumumu "Baskı işlerinde çoğunlukla Vektörel formatlar tercih edilir." olarak revize ediyorum.
jepeege baskı alamayız malasef derler bir de :D Valla ben 30 m fuar için png'den almam gereken baskılar oldu her türlü alırsın ama en sağlıklısı tif ve pdf'tir. Eps'te alıyorduk.

Şimdi hocam aslında bu konuda o kadar çok detaylar var ki yazsam sığmaz buraya vektör ve piksel olayını.

Şimdi baskıda olay şudur hatta görsel attım. Photoshop'ta bir kare çizdim bu 1920x1080 standart görüntü 300 dpi'de. Baskıda %100 print size baz alınır, baskı makinesi bunun derinliğinden fazlasına inemez göremez.

Şimdi Photoshop'ta gördüğün gibi kare nerdeyse vektör gibi temiz ve zooma baktığında 238 görünüyor. Yani baz alınan print size'ın iki buçuk katı fazlayken bile cillop gibi görünüyor yani bunu illustrator'den de vektör olarak alsan baskıda aynı sonuç olacaktı.

Baskıcılar hatta %100 bile yapmaz %60-70 e getirir tamamsa pikselleşme yoksa yollar.

Yani tabi ben illustratorcuyum hayatımın anlamı:D fakat Photoshop gibi piksel programlarda da vektör kalitesinde çok iş yaptım ve bastım.

Dosya Ekleri

• gj.jpg
    gj.jpg
    124,8 KB · Görüntüleme: 20

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı