Stock ve Custom ROM nedir? Android ROM Dünyası!

GİRİŞ
Evet merhabalar, bugün sizlerle birlikte Android ROM dünyası hakkında konuşacağız. Forum'da kulaktan dolma yanlış bilgiler bir hayli fazla, o yüzden böyle bir rehber yapma gereği duyduk. Öncelikle bu rehberi hazırlamak için fikir veren @Jotariel'e çok teşekkür ediyorum. İsterseniz başlayalım.


>>>Android ROM nedir?<<<

Android ROM'dan kısaca Android telefonunuzun işletim sistemidir. Bu işletim sistemini isterseniz farklı sürümler ile değiştirebiliyorsunuz. Mesela Windows 10 cihazınız var, siz ona Windows 8.1 yüklerseniz Windows 10'u silip Windows 8.1 işletim sistemini yüklemiş olursunuz. Bu performansı arttırır mı? Yani evet, çünkü Windows 8.1 Windows 10'a göre daha az RAM harcadığından daha performanslı olacaktır. Ama her cihazın driver desteği olmadığı için her cihaz stabil çalışmaz. Aslında Android ROM buna çok benzer. Her cihaz için her ROM olmadığı gibi, her cihaz için her ROM olsa dahi stabil olmaz. Yani kısaca siz en iyi performans için cihazınız için tüm ROM'ları teker teker denemeniz gerekir.



>>>Stock ROM nedir?<<<

Stock ROM telefonu satın aldığınızda yüklü olarak gelen Android işletim sistemidir. Samsung bir telefon alırsanız cihazı açtığınızda hepinizin aşina olduğunuz Samsung arayüzü sizi karşılar. Bu Samsung'un kendi Stock ROM'udur. Ama Xiaomi bir cihaz alırsanız cihazı açtığınızda farklı bir arayüz sizi karşılar. Bu da Xiaomi'nin kendi Stock ROM'udur. Yani teknoloji devi olarak bildiğiniz markaların kendine has farklı Stock ROM'ları vardır.



>>>Custom ROM nedir?<<<

Custom ROM üçüncü taraf kişilerin açık kaynaklı olarak üretilen ROM'lardır. Bu Custom ROM'ların güvensiz olduğu anlamına gelmez, aksine bazılarının içinde üst düzey kişisel veri koruma hizmeti yüklü olarak gelir. Custom ROM hiçbir cihazı satın aldığınız anda yüklü olarak gelmez, ama birbirlerine çok benzediğini fark etmişsinizdir. Çünkü neredeyse hepsi saf Android üzerinde geliştirmeler yapılarak kullanıcılara sunulur.

Brick nedir?

Brick genellikle kullanıcının dikkatsizliğinden kaynaklanır. Telefonunuza uygun ROM'u değil de farklı bir modelin ROM'unu yüklemeye kalkarsanız telefonunuz Brick olabilir. Bu yüzden her zaman telefonunuza uygun model ROM seçmeniz gerekir.


>>>Telefonum Brick olur mu? Olursa ne yapmalıyım?<<<

Öncelikle şunu söyleyeyim telefonu Brick yapmak ROM kurmaktan daha zor. Bir iki video izlerseniz zaten kolayca yapabilirsiniz. Brick olursa telefon tamamen kullanılamaz hale mi gelir? Hayır çeşitli yöntemler ile cihazlar kurtarılabilir. Ama bu Brick türüne göre değişir.


>>>Soft Brick<<<

Soft Brick çözülmesi en kolay Brick türüdür. Bu konuda detaylıca Brick türlerinin nasıl çözüldüğünü anlatmayacağım. Çünkü konu uzadıkça uzar. İsterseniz başka bir rehberde anlatabilirim.

>>>Yarı Brick<<<

Yarı Brick çözülmesi kolay Brick türlerinden birisidir. Kullanıcı evde kendisi Yarı Brick olan cihazını kurtarabilir.


>>>Hard Brick<<<

Hard Brick çözülmesi en zor Brick türüdür, ama bu Brick türüne çok nadir rastlanılır. Bazen yazılımsal işlemler yetmez, içindeki donanımlar ile de oynamak gerekir. Tamamen kurtarılmaz hale gelmez, kurtarılabilir fakat diğer Brick türlerine gör daha zordur.


>>>ROM Portlama Nedir?<<<

ROM Portlamayı eminim çoğunuz bilmiyorsunuzdur. ROM Portlamak kısaca cihazınız için olmayan ROM'u kendi cihazınıza uyarlamaktır. Bunun için cihazınızın Stock ROM'u ve aynı Android seviyesine sahip portlamak istediğiniz ROM. Ama şunu söyleyeyim bu işlemde telefonunuzun Brick olma ihtimali bir hayli yüksektir ve çoğu zaman stabil olmaz. Bu yüzden hiçbir zaman önerilmez.


>>>Neden Custom ROM kullanmalıyım?<<<

Evet sona geldik artık neden Custom ROM kullanmalıyız sorusunun cevabını açıklayalım. Öncelikle cihazınız eski ise, pil performansı yeterli değil ise ve telefonunuz yavaş ise tam yerindesiniz! Custom ROM cihazınızı hayata döndürebilir ama şunu belirtmekte fayda var her ROM her cihaz için olmadığı gibi, olsa bile stabil olmayabilir. Bu durumda asıl performansı yakalayabilmek için cihazınız için tüm ROM'ları denemeniz gerkir.


Evet arkadaşlar, bu yazınında sonuna geldik. Fikri için @Jotariel hocama çok teşekkür ediyorum. İsterseniz ROM nasıl kurulur diye detaylı başka bir rehber hazırlayabilirim. Fikrinizi belirtirseniz sevinirim. İyi forumlar!

 
Güzel rehber. General Mobile Discovery telefonum varken bu işlerin çok içindeydim sürekli ROM değiştirirdim sonradan bir anda uzaklaştım :D
 
Güzel rehber. General Mobile Discovery telefonum varken bu işlerin çok içindeydim sürekli ROM değiştirirdim sonradan bir anda uzaklaştım :D
Başladın mı bırakmıyorsun :D
Elinize sağlık.
Teşekkürler :)
Elinize sağlık hocam. ROM hakkında bilgi sahibi olduğunu düşünüp kulaktan dolma bilgilerle saçmalayan arkadaşlara iletilecek konu.
Teşekkürler hocam :D
 
İnsanın kendini belli kısıtlar içinde tutmaması güzel bir şey. Şu an kullandığım Samsung telefonda o kadar boş uygulama varki. Çok sinirimi bozuyor sırf bunun yüzünden bile ROOT atmayı düşünüyorum garanti bitince :D
Root'a gerek yok bu rehber ile silebilirsin :)
Konu için teşekkürler. :)


Bu arada Custom ROM candır. :D
Yardımım dokunduysa ne mutlu bana :)
 
Elinize sağlık, her yeri tek tek okudum ve bir kısım hariç hepsindeki anlatımı başarılı buldum. O kısımda şurası: Brick'in ne olduğunu tam açıklamamışsınız, sadece Brick'in nasıl bulaşacağını açıklamışsınız. Bir de nasıl kurtulacağımızı da ayrı bir rehberde anlatırsanız muhteşem olur, yaparsanız beni etiketlemeyi unutmayın 😏
 
Elinize sağlık, her yeri tek tek okudum ve bir kısım hariç hepsindeki anlatımı başarılı buldum. O kısımda şurası: Brick'in ne olduğunu tam açıklamamışsınız, sadece Brick'in nasıl bulaşacağını açıklamışsınız. Bir de nasıl kurtulacağımızı da ayrı bir rehberde anlatırsanız muhteşem olur, yaparsanız beni etiketlemeyi unutmayın 😏
Brick'i basit tuttum evet, ROM kurmaktan korkup da vazgeçmesinler diye :D Başka bir rehber yaparsam etiketlerim.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı