Rus Hava Kuvvetleri’nin en gelişmiş savaş uçağı olan SU-57’ler için seri imalat başladı. Beşinci nesil olarak adlandırılan uçaktan ilk etapta Rus Hava Kuvvetleri için 76 adet imal edilecek. Plana göre bu yıl iki uçağın imalat hattından çıkartılıp teslimat sürecinin tamamlanması hedefleniyor. Rusya üretim hızını iki yıl içinde yükseltmeyi öngörüyor. 76 uçaklık paketin 2028’e kadar teslimatı öngörülüyor.
Rusya uzun bir süredir üretimini tamamladığı 12 adet prototip ile uçağın testlerini tamamlamıştı. Bu denemeler sırasında SU-57’ler üzerinde bazı değişikliklere gidilmişti.
Nihayet beklediğim şey başlıyor. Seri üretimin başlaması dengeleri çok fazla değiştirecek bir şey değil aslında, uzun vadede etkili çünkü. Ama dengeyi etkileyeceği kesin
Istedikleri kadar yapsınlar. F-35 zirvede oynamaya devam edecektir. Soyle F-35 ile baş başa gidebilecek bir ucak olsaydı SU-57, tarihe daha degisik bir iz birakabilirdi. Bana gore çok etkili değil F-35 ile karşılaştırınca.
Herkes bu uçağa kitlenmiş durumda ama ben SU-57'den çok MiG-35'i merak ediyorum. SU-57 daha çok görünmezlik üzerine ve avantaj sağlamak için yapılmış avcı uçak tasarımı. Amerikan basınında MiG-35 için Bu uçak Rus havacılık mühendisliğinin ve uzun süreli deneyim birikiminin doruk noktası oldu ve şu anda Rusya’da kullanılan en etkili çok amaçlı avcı uçağıdır denilmişti.
Şimdi tabii takip ediyoruz SU-57'nin geleceğini çünkü Amerika görünmezlik sınıfında aldı başını gitti. Rusya bu konuda ekonomisinin sıkıntılarını çekiyor. Lakin hepimiz biliyoruz ki uçak mühendisliği ve bilgi birikimi denilince akıla zaten ya Ruslar ya da Amerikalılar geliyor. Ben düşünüyorum ki 5-10 yıl sonra her şey çok farklı olacak.
F-35'lerin beklenen güveni ve performansı verdiğini düşünmüyorum.
Zaten klasmanları ayni değil. SU-57 kağıt üsünde bir ucak. Üstune konuşmak bile boşa. Ortada daha motoru yok Su-35 motoru ile uçurdular.
Bu uçak, F35 gibi uçakları avlar en fazla. F35 ise hem havadan karaya, hem de havadan havaya destek sağlayacağı için avantajlı bir ucak. Arti olarak
SU-57 çok gereksiz pahalı. Tamam paraya açsınız da bu kadar da olmaz yani. F-22 geliyor burada aklıma. F22, SU57'yi tokatlar, soylemeye gerek yok.
Durumsal farkındalığı, ağ üzerinden iletişim ve bilgi alıp verme özellikleri üstün, uçan bir bir bilgisayardır F35. Bana gore harika bir mühendisliğe sahip. Bunun üstüne daha sonra konuşuruz
Lockheed Martin' in 30 yıllık bir ucak projesinde kötü iş çıkaracağını da hiç sanmıyorum. Kronil sorunmuş falan hikaye. Amerika'nin 2600 tane net siparişi olan bir ucakta bariz bir sorun yoktur.
F22 konusunda bariz bir netlik var zaten Dünyanın en gelişmiş avcı uçağıdır. Bunu herkes kabul eder. F35 konusunda durum aynı değil ama. Kendi şahsi fikirlerimi söylemem gerekirse ben F35'in sınıfı bakımından özelliklerinin yeterli ve üstün olduğunu düşünüyorum ama uçak çok hantal be. O istediğimiz gücü veremiyor gibi geliyor bana. Sınıfı için yeterli ama bilirsin @Jira F16'nın o atikliğini. Bunda yok işte o aradığımızdan
Aklıma takılan pasif eklentiler oldu. F-35 için bile onca ülke bir araya gelerek anca ürettiği pasif sistemleri Rusya tek başına nasıl üretebiliyor ? Bence hazır S-400 vermişken SU-57 içinde çalışma yapalım algısı oluşturuyorlar gibi geldi.
Bana kalırsa Ruysa F-35'den çok F-22'nin seviyesinde "Stealth" anca üretebilir gibi geliyor.
F-35 gibi bozuk bir uçağı satın almadığımız için oldukça şanslıyız. Aslında hükümet bilerek kendini F-35 projesinden çıkarttı burada gerçekten başarılı bir oyun kuruldu. S-400 ler alınmak isterken zaten biliniyordu bu projeden çıkartılacağımız.
Sonuç olarak hem S-400 aldık hem de tazminat ödemeden F-35 gibi bakım maliyetleri çok yüksek ve radara yakalanmama konusu belirsiz olan bir uçaktan iyi kurtulduk.
Bu arada SU-57 de bizim ihtiyacımıza yönelik değil ama TF-X üretiline kadar alabiliriz. Tabi TF-X in göklere çıkması yaklaşık 5 yılı bulacaktır unutmayalım.
F-35 gibi bozuk bir uçağı satın almadığımız için oldukça şanslıyız. Aslında hükümet bilerek kendini F-35 projesinden çıkarttı burada gerçekten başarılı bir oyun kuruldu. S-400 ler alınmak isterken zaten biliniyordu bu projeden çıkartılacağımız.
Sonuç olarak hem S-400 aldık hem de tazminat ödemeden F-35 gibi bakım maliyetleri çok yüksek ve radara yakalanmama konusu belirsiz olan bir uçaktan iyi kurtulduk.
Bu arada SU-57 de bizim ihtiyacımıza yönelik değil ama TF-X üretiline kadar alabiliriz. Tabi TF-X in göklere çıkması yaklaşık 5 yılı bulacaktır unutmayalım.