Sürekli format atmak zarar verir mi?

Formatın normal veri yazmadan farkı olmadığını bilmeyenler konuşmuş. Aynı şekilde USB için de sadece okuma. Yani siz SSD'ye oyun da indirseniz Windows da kursanız, aynı oran da eskiyecek.

Bende oyle dedim zaten ancak konu sahibi bunu sürekli yaptığını belirtmiş. Ona rağmen omrünü günlük kullanıma kıyasla hızlı tüketecek.

Herkes USB için cevaplamış. Ben de SSD için cevaplayayım.

Aslında USB ile aynı. Format atıp tekrar Windows kurduğunuzda belli bir okuma ve yazma yapmış oluyor. Bu durumda da diskin ömründen azaltıyor tabii ki. Örneğin Windows kurarken 50GB yazma yapıyorsa, herhangi başka 50 GB yazma yapan işlemle aynı derecede azaltır.

Ciddi anlamda SSD'ye etki etmesi için o kadar çok yapmanız gerekir ki bunun mümkün olduğunu sanmıyorum. En kötü markalı QLC SSD'lerin bile 500GB versiyonu 75-100TBW garanti veriyor sonuçta.

Bende oyle dedim zaten ancak konu sahibi bunu sürekli yaptığını belirtmiş. Ona rağmen omrünü günlük kullanıma kıyasla hızlı tüketecek.
Hocam her SSD için TBW ömrü vardır. Bu her modelde değişiklik gösterir. Ömrüdür diyebiliriz. Zaten günlük kullanımda bunu doldurmak oldukça zor. Sürekli formatla da dolacağını düşünmüyorum.

Format atmanın zararı yok diye duymuştum, diskteki her şeyi silme komutu verip işletim sistemini yüklüyorsun sonuçta.

Ayda 1 kez atıyorum format, şu ana kadar ne yavaşlama oldu ne de sorun.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı