Sunucu için SSD önerisi

Nurettin ÖZEN

Kilopat
Yer
Konya/Ereğli
Daha fazla  
Meslek
Yazılım Mühendisi
Merhabalar,

Fiziksel olarak data center da bulunan sunucum için SSD takviyesi yapmam gerekiyor. Bunun için SSD araştırmaları epey bir zamandır yapıyorum. Hedefimde aslında Samsung Pro modeli SSD'ler var fakat; fiyat olarak ciddi manada yüksek. Forumda araştırırken bir arkadaşın WD Red SSD önerisini gördüm fakat bu SSD nas cihazları için önerilmiş. Sunucuya taktığım SSD Linux olarak yalnızca web server işlemi göreceğinden yeterli olup olmayacağı konusunda sizlerin de tecrübesinden faydalanmak isterim.

WD Red SSD sizce sunucuda kullanılır mı, kullanılırsa bile web serverın yükünü çekebilir mi?

Samsung Pro modelinin haricinde kullanılabilecek Enterprise veya aynı kulvara hitap edebilecek SSD tavsiyeleriniz var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu video üzerinden fikir sahibi olabilirsiniz (video zaman ayarlı).

Merhabalar,

Fiziksel olarak data center da bulunan sunucum için SSD takviyesi yapmam gerekiyor. Bunun için SSD araştırmaları epey bir zamandır yapıyorum. Hedefimde aslında Samsung Pro modeli SSD'ler var fakat; fiyat olarak ciddi manada yüksek. Forumda araştırırken bir arkadaşın WD Red SSD önerisini gördüm fakat bu SSD nas cihazları için önerilmiş. Sunucuya taktığım SSD Linux olarak yalnızca web server işlemi göreceğinden yeterli olup olmayacağı konusunda sizlerin de tecrübesinden faydalanmak isterim.

WD Red SSD sizce sunucuda kullanılır mı, kullanılırsa bile web serverın yükünü çekebilir mi?

Samsung Pro modelinin haricinde kullanılabilecek Enterprise veya aynı kulvara hitap edebilecek SSD tavsiyeleriniz var mı?
Web sunucusu neredeyse hiç diske yazma işlemi yapmayacağı için ssd modeli pek önemli olmayacaktır. Ancak web sunucusundan kastımız lamp şeklinde(apache mysql gibi) ise sql sunucusunun trafiğini sizin analiz etmeniz yazma işlemi ne kadar yapılıyor bakmanız gerekiyor.

Merak ediyorum bende neden sunucu deniliyor
Bunlarda PC değil mi sonuçta?
Ve ne gibi işleri yapıyorlar acaba bilgisi olanlar bilgilendirebilir mi.
Bir veriyi sunmak için kullanıldığı için sunucu olarak isimlendiriliyor.

Standart bilgisayardan farkı
  • Birden fazla işlemci desteği(örneğin 2 yada 4 fiziki işlemci, 1 sunucuda olabiliyor)
  • İşlemciler plakalar halinde üretiliyor ve aynı plaka üzerinde ki her işlemci aynı performans ve dayanımda olmuyor, xenon işlemciler bu plakalar üzerinde ki en iyi dayanıma sahip olanlardan seçiliyor
  • ECC Ram desteği
  • Çok yüksek ram kapasitesi
  • Çok yüksek ram band genişliği
  • Yedekli ve sunucuyu kapatmadan değiştirilebilir psu
  • Tamamen modüler kasa yapısı, bir parçayı değiştirmek istediğinizde çok kolaylık sağlıyor (kulağa basit geliyor ama inanılmaz kullanışlı, masaüstü gibi değil)
  • Kvm; Bios seviyesinde uzaktan sunucuya bağlanma, yani sunucu Pariste olsun, siz İstanbulda, monitörünüzü sunucuya hdmi ile bağlamışsınız gibi erişebilirsiniz.
  • Yedekli, çok fazla adetli, sunucuyu kapatmadan değiştirilebilir diskler
  • Kurumsal seviyede garanti hizmeti
  • Bazıları 8-10 tane gpu takacak şekilde hazır geliyor
  • Bir de son olarak aşırı pahalı olmaları, yüksek konfigürasyonlu dell r750 130.000 USD ücretle satılıyordu.
Uzun lafın kısası, bir sunucunun içinde olan bir parça mevcut teknoloji ile üretilen en yüksek kalitede ki parçalar oluyor. En yüksek kalite kontrol standartlarından geçiyorlar.

Son düzenleme:
Bir veriyi sunmak için kullanıldığı için sunucu olarak isimlendiriliyor.

Standart bilgisayardan farkı
  • Birden fazla işlemci desteği(örneğin 2 ya da 4 fiziki işlemci, 1 sunucuda olabiliyor)
  • İşlemciler plakalar halinde üretiliyor ve aynı plaka üzerinde ki her işlemci aynı performans ve dayanımda olmuyor, xenon işlemciler bu plakalar üzerinde ki en iyi dayanıma sahip olanlardan seçiliyor
  • ECC RAM desteği
  • Çok yüksek RAM kapasitesi
  • Çok yüksek RAM band genişliği
  • Yedekli ve sunucuyu kapatmadan değiştirilebilir PSU
  • Tamamen modüler kasa yapısı, bir parçayı değiştirmek istediğinizde çok kolaylık sağlıyor (kulağa basit geliyor ama inanılmaz kullanışlı, masaüstü gibi değil)
  • Kvm; BIOS seviyesinde uzaktan sunucuya bağlanma, yani sunucu Pariste olsun, siz İstanbul'da, monitörünüzü sunucuya HDMI ile bağlamışsınız gibi erişebilirsiniz.
  • Yedekli, çok fazla adetli, sunucuyu kapatmadan değiştirilebilir diskler
  • Kurumsal seviyede garanti hizmeti
  • Bazıları 8-10 tane GPU takacak şekilde hazır geliyor
  • Bir de son olarak aşırı pahalı olmaları, yüksek konfigürasyonlu Dell R750 130.000 USD ücretle satılıyordu.
Uzun lafın kısası, bir sunucunun içinde olan bir parça mevcut teknoloji ile üretilen en yüksek kalitede ki parçalar oluyor. En yüksek kalite kontrol standartlarından geçiyorlar.

Teşekkürler öncelikle bilgiler için, benim bildiğim hani bu odalara birden fazla TV uydu gibi cihazlar koyuyorlarya ben onları sunucu diye biliyordum sadece.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu video üzerinden fikir sahibi olabilirsiniz (video zaman ayarlı).

Recep hocam bunu yedekleme için kullanacağını söylüyor, ben doğrudan linux kurup web server için bu ssd'yi çalıştıracağım. Normalde NAS HDD leri bi tık yavaş ama uzun ömürlü oluyor, ssd de de yavaşlık söz konusu olur mu esas merak ettiğim kısım o diyebilirim :)

@Recep Baltaş doğrudan deneyimi deneyim sahibinden öğrensek ? :)

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı