SYS_FAN slotuna kaç adet fan takılabilir?

d0gus_

Kilopat
Daha fazla  
Anakartımın üzerinde CPU için bir slot ve SYS için iki adet slot var. CPU slotunda PWM kontrollü işlemci fanı bulunuyor. SYS_FAN slotlarından birinde kasa arkası fanı mevcut. Ön kısımda ise 3 adet fan var. Ben bunları ilk başta molex bağlantı üzerinden 12V besleyerek çalıştırdım. Ama sesi çok rahatsız etti. Şimdi ise molex üzerinden 5V ile besliyorum. Arka fanı da BIOS üzerinde 5V değerine ayarladım. Tabii bu seferde bilgisayar uzun kullanımlarda çok ısınıyor. O sebeple ön 3 adet fanı SYS_FAN slotlarına takabilirsem en azından BIOS üzerinden DC kontrolü yapabileceğimi düşünüyorum. Korkum SYS_FAN slotlarının 1 adet ürün için tasarlanmış olması.

Şimdiden yardımınız için teşekkür ederim.

Mesaj düzenleme süresi dolduğu için ek yapıyorum.

Akasa Beşli PWM Otomatik Fan Kontrollü Fan Çoklayıcı Flexa Kablo (AK-CBFA03-45) - Fan Kontrolcü - Overclock - Bilgisayar Bileşenleri

Bu ürünü gördüm internette. Molex kablosunun yanında gözüken bağlantıda hem PWM hem DC kontrol kabloları duruyor. + ve - bağlantıyı molex üzerinden 12V olarak alıyor. Anakart üzerinden ekstra bir enerji almayacak. Bu sayede sistemi kontrol edebileceğimi düşündüm. Ama sadece PWM kontrollü cihazları kontrol edecekmiş gibi bir başlık atmışlar ürüne. 3 pin içinde uygun gibi gözüküyor. Siz ne dersiniz?

Ön 3 fan 5V ile çalışırken arkadaki çıkış fanıda 5-12V arası BIOS üzerinden kontrol edilirken, işlemcim 66 dereceyi geçemedi. Ekran kartı ile beraber çalışırken 68 derecelerde geziyorlar. Ama 70'i görmediler. Ben her halukarda bu kabloyu sipariş ettim. Cuma veya cumartesi günü elime ulaşırsa dener sonucu sizlerle paylaşırım.

Fanlar üzerinde bu kadar kontrol sahibi olmak isterseniz fan kontrolcüsü almanızı öneririm.

Fan kontrolcüsü ile yapacağım düzeltmelerden ziyade benim amacım ses seviyesini düşürmek. Bu ses seviyesini de sadece işlemci sıcaklığı ile kontrol etmek. Misal zaten ekran kartının fanları sessiz. En ufak bir sesleri yok. Çalıştığını bile hissedemiyorum. En çok ses işlemci fanından geliyor. Ayrıca işlemci fanı ne kadar iyi olursa olsun kasa içinde hava akışını düzenleyecek fanlara da ihtiyaç duyuluyor. Benim tek istediğim 60 derecenin altında fanlarım 12V ile çalışmasın. 5V'da çalışsın. Oyun oynarken veya performans isteyen işlerde ya ses oluyor etrafta ya da kulaklık kullanıyorum. Ama internette birkaç site gezerkende 12V tam performasn çalışan bir fanı kimse istemez.

Bu kablo sisteminin bana avantajı daha fazla.

-Yer işgal etmeyecek.
-BIOS üzerinden işlemci sıcaklığına göre kontrol edilecek.
-BIOS ayarları ile istediğim sıcaklık değerlerinde istediğim performansı verebilecekler.
-Mekanik bir tuş yardımı ile fanı aç kapa yapmayacağım.

Aklıma takılan tek sorun uyumluluk.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı