T3 Vakfı, Teknofest ve TUBİTAK'tan, basındaki iddialara yönelik açıklamalar

Geçtiğimiz günlerde bir gazete, TUBİTAK'ın Teknofest'teki yarışma ve yarışmacılara destek sağlamasıyla alakalı, bir iddiada bulunmuştu.

Bunun üzerine T3 Vakfı, Teknofest ve TUBİTAK, bir dizi açıklama yaptı.

İlgili iddia:

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

İddia üzerine T3 Vakfı'nın açıklaması:

E9T6PW5X0AIvWwp.jpg

Teknofest'in açıklaması:

E9UAX1vXMAAui--.jpg

TUBİTAK'ın açıklaması:

E9UNO9DWYAEH6Q7.jpg

Yorumlarımı haberin altına ayrı bir bölümde eklemek istedim.

Öncelikle ülkemizde üreten gençlerin önüne çıkan maddi ve manevi zorluklar, engeller biliniyordur. Bunun yanında TUBİTAK'ın zaman zaman saçma sapan projelerde karşımıza çıktığı da bir gerçek.

Teknofest bu sene 4. kere düzenlenecek. Bu yarışma maalesef gerek siyasiler, gerekse medya tarafında halkın, yaşlıların ve çocukların, bir hafta boyunca bir alana gidip geldiği bir etkinlik olarak lanse ediliyor. Ancak Teknofest'in o fuar ile alakası pek yok, aslında. O, sadece sergi. Teknofest bir yarışmalar bütünü. İçinde 30'dan fazla yarışma var ve bu yarışmalarda da belli başarılar gösteren takımlara ciddi anlamda destekler sağlanıyor. Yarışmacılar, gelen bu destekler sayesinde ürünlerini yapıyor. Ki, birçok yarışmacı için yetersiz kalıyor zaten.

Başta da dediğim gibi, ülkemizde üreten ya da üretmek isteyen gençlere verilen destek yetersiz. Bu hem ekonomik bir yetersizlik, hem de üniversitelerin, hocaların ve yönetimin ilgisizliği, destek yerine köstek oluşlarıyla alakalı. TUBİTAK gibi kurumlar tarafından sağlanan bu destekler, Teknofest gibi bir yapının ortaya çıkmasına vesile oluyor. Yani aslında herkesin haklı olarak eleştirdiği "Gençler desteklenmiyor" durumu düzeltilmeye çalışılıyor.

Bu tür tartışmalar, bu projelerde görev alan öğrencileri siyasete alet etmekten ve bu öğrencileri destekleyen,yarışmaları düzenleyen kurumları yıpratmaktan başka bir işe yaramaz.

Bilinç sahibi olalım ve vergileri çarçur eden, boş yere harcayan kişi/kurumlar ile, bunları öğrencilerin ve ülkemizdeki teknolojilerin gelişmesi için harcayan kurumların ayrımını sağlıklı bir biçimde yapalım. Burada eleştirilecek noktalar, verilen desteklerin az olması, ülkemizde bulunan elektronik ve ham madde parçalarının fiyatlarının hem fazla olması, hem de vergilerinin fazla olmasıdır. Çünkü yarışmacıları bunlar zorluyor. Gençlere destek veren kurumları hedef tahtasına oturtmak doğru değil.

Gençlere yapmadığınız her yatırım, yarın size geri kalmışlık olarak döner.

Son düzenleyen: Moderatör:
Halkın muhalif kısmının bile belli bir sempati kazandığı kişileri hala karalamaya çalışıyorlar. Hadi Projeler için verilen parada torpil vb. şeyler olsa (Böyle bir durum var demiyorum.) bunun üzerine gidilebilir ama sadece projelere verilen desteği çarpıtmak hiç hoş değil.

Ne yazık ki öyle. Ülkemizde, bu derece büyük ölçüde öğrencileri destekleyen kurumların sayısı ne yazık ki bir elin parmaklarını geçmiyor. Böyle bir durumda, eldeki kurumları da yıpratmaya çalışmak ve yeni gelen nesli o kurumlara düşman etmek doğru değil. Bir yolsuzluk varsa bu araştırılır ya da bu konuya dikkat çekilir. Ancak verilen destekler nedeniyle kurumları hedef almak doğru değil.

Ben iki sene TUBİTAK'ın düzenlediği bir yarışmaya, Teknofest vasıtasıyla katıldım. Size iki aşamalı destek veriliyor ve parayı, Teknofest ya da herhangi bir kurumdan değil, TUBİTAK'tan alıyorsunuz. İlk 100 yarışmacı ve ikinci etapta da 60 kadar yarışmacı destekleri almaya hak kazanıyor. 1.5 Milyon TL'ye yakın destek veriliyor ortalama.

Desteklerin azlığını ve öğrencilerin çektiği sıkıntıları konuşmamız gerekirken, öğrencilere destek veren tek kurumu ya da organizasyonu hedef alıyoruz. Bu doğru değil.

Umarım derdimi anlamışsınızdır. @curiousoftech

@SideWinder Öğrenci ve projelere destek veren bir kuruluşun devlet tarafından desteklenmesi gerek. Burada konuştuğumuz bütçeler yaptıkları saraya ayrılan bütçenin 1/100'i bile değil. Bu ülkede yozlaşmamış kurum neredeyse yok zira hükümet belli. Ben neden öğrenciye destek veren bir kuruma karşı eleştiri yapayım? Benim eleştirdiğim nokta "yapılması gereken bir şeyi" lütufmuş gibi aktarmanızdır. Özendiğimiz Avrupa ülkelerinin çoğunda bu tarz kurumlar var ve bizim kurumlara nazaran daha adaletli ve gelişmiş sistemleri mevcut. Size attığım haberi eleştiriyorum demişsiniz. Aklı başında olan, sistemini oturtmuş bir kurum böylesine bir projeyi es geçer mi? Bu tarz haberleri herhangi bir Avrupa ülkesinde görebiliyor musunuz? Baştaki değişmediği sürece bu ülkedeki kurumların bir şeyler yapmasını beklemek bana kalırsa aptallıktır.

@SideWinder Öğrenci ve projelere destek veren bir kuruluşun devlet tarafından desteklenmesi gerek. Burada konuştuğumuz bütçeler yaptıkları saraya ayrılan bütçenin 1/100'i bile değil. Bu ülkede yozlaşmamış kurum neredeyse yok zira hükümet belli. Ben neden öğrenciye destek veren bir kuruma karşı eleştiri yapayım? Benim eleştirdiğim nokta "yapılması gereken bir şeyi" lütufmuş gibi aktarmanızdır. Özendiğimiz Avrupa ülkelerinin çoğunda bu tarz kurumlar var ve bizim kurumlara nazaran daha adaletli ve gelişmiş sistemleri mevcut. Siz attığım haberi eleştiriyorum demişsiniz. Aklı başında olan, sistemini oturtmuş bir kurum böylesine bir projesi es geçer mi? Bu tarz haberleri herhangi bir Avrupa ülkesinde görebiliyor musunuz? Baştaki değişmediği sürece bu ülkedeki kurumların bir şeyler yapmasını beklemek bana kalırsa aptallıktır.

Garip, konuyu olmadığı bir yere çekiyorsun. Tek tek cevap vereceğim.

@SideWinder Öğrenci ve projelere destek veren bir kuruluşun devlet tarafından desteklenmesi gerek. Burada konuştuğumuz bütçeler yaptıkları saraya ayrılan bütçenin 1/100'i bile değil.

Güzel bir noktaya değindin. Ben bundan yakındığımı ve verilen desteklerin yetersiz olduğunu, vergi kalemlerine göre desteklerin az olduğunu belirttim. Okumamışsın.

Bu ülkede yozlaşmamış kurum neredeyse yok zira hükümet belli. Ben neden öğrenciye destek veren bir kuruma karşı eleştiri yapayım? Benim eleştirdiğim nokta "yapılması gereken bir şeyi" lütufmuş gibi aktarmanızdır.

Lütuf gibi aktarmıyorum. Ama bunu yapan ülkemizdeki sayılı kurumlardan, değil mi? Buna dikkat çekmeye çalışıyorum. Madem öğrencilere destek veren kuruma karşı eleştiri yapmıyorsun, o zaman neden mesajımı anlamamakta direniyorsun?

Ben zaten konu mesajımda bile desteklerin yetersizliğinden ve TUBİTAK'ın zaman zaman saçmalamasından bahsettim. Ancak burada yapılması gereken, TEKNOFEST ve T3 VAkfı ile birlikte, bu kurumları hedefe oturtmak mı?

Yapıcı mı olacaksın yıkıcı mı?

Özendiğimiz Avrupa ülkelerinin çoğunda bu tarz kurumlar var ve bizim kurumlara nazaran daha adaletli ve gelişmiş sistemleri mevcut. Size attığım haberi eleştiriyorum demişsiniz. Aklı başında olan, sistemini oturtmuş bir kurum böylesine bir projeyi es geçer mi?

Yine belirtiyorum, okumuyorsun. TUBİTAK'ın saçmaladığından, ülkemizde verilen desteklerin yetersiz olduğundan bahsettim. Habere konu olan durum, gerçekten üzücü.

Bu kurumu yıkarak mı değiştireceğiz yoksa yapılan doğru adımları destekleyerek ve artmasını hedefleyerek mi? Sistemini oturtmuş bir kurum bile projeleri es geçer bu arada. İşin içinde olmadan değerlendirme kıstaslarını bilemeyiz.

Baştaki değişmediği sürece bu ülkedeki kurumların bir şeyler yapmasını beklemek bana kalırsa aptallıktır.

Lütfen siyasi öfkeni başka konulara taşı. Konumu da bu öfke ile okuyamamışsın bile.

Kurumları ya da yapılan destekleri desteklemezsen, siyasi bir değişimden sonra yönünü bulamazsın. Emin ol siyasetin ve mevcut durumun olumsuzluklarını, katıldığım proje ve yarışmalarda çokça gördüm. Konuda bahsettiğim kurumlar öğrencilere destek sağlıyor, gelişmelerine imkan veriyor. Bu kurumları yıpratırsan, yarın istediğin değişim geldiğinde elinde kurum kalmaz.

Lütfen sakin kafa ile ne yazdığımı bir daha oku.

Bu vakfın mezunuyum, bu haberlere sadece "Yazık kafalarına" diyorum. Gerçekten uğraşan bir vakfa ve adama bile çamur atmaya utanmıyorlar. Lafa gelince "ABD bize bir İHA yollar paramparça eder." demeyi biliyorlar da bu adama gelince "Sanki İHA dediğin ordunun ne kadarı ki?" "Damat olsam ben de yaparım." gibi laflara dönüyorlar.
Yoldaki birikintiden su içen kuşu bile siyaset malzemesi yapacak insanlardan temizlenmediğimiz sürece böyle güzel girişimler ve girişimciler bu ülkede hak ettiği değeri göremeyecek, üzücü.

@curiousoftech bak zamanında kaydettiğim bir mesajını buldum:

Savunma sanayii, din ve saray yatırımları beni benden alıyor gerçekten. Şu parayı Orta Doğu ülkesi gibi harcamaktan ne zaman vazgeçeceğiz? Üretmek güzel bir şey ama teknolojik anlamda tek geliştiğimiz alanın savunma sanayii olması ne kadar üzücü. Yıkıcı teknoloji üretmek bir yere kadar fayda sağlar. Yapıcı teknoloji üretmemiz gerekiyor. 😒

Çok haklısın aslında. Paranın ya da enerjinin sadece savunma sanayi alanlarına değil, başka Bilim alanlarına da harcanması lazım. İşte bu konuda bahsettiğim T3 Vakfı ve Teknofest, bu alanlarda Lise ve Üniversite kategorisinden binlerce öğrenciye destek sağlıyor. Sadece Teknofest'in yarışma kategorilerine bakmak bile fikir oluşturmak için yeterli olur.

TUBİTAK'ta saçma şeyler var ancak bir o kadar da desteklenen projeler var. Kİ benim derdim TUBİTAK değil. Derdim T3 Vakfı ve Teknofest gibi bir oluşumun inatla her fırsatta yıpratılmaya çalışılması. Bu kurumların bu ölçekte muadili ne yazık ki ne devlet nezdinde ne de başka bir özel kurumda karşılığı yok. Bu bir lütuf ve aynı zamanda korunması gereken bir değer.

Tabii ki bir Avrupa ya da bir ABD'ye göre yeterli değil, işleyişleri de düzgün değil. Ancak yapıcı olur ve üzerine eklersen gelişme olur.

Ben projelerde bulundum ve emin ol mevcut yönetimin ne olduğunu bizzat gördüm. Ülke yönetimi, üniversite yönetimleri, hocalar, vergiler, köstekler, sorunlar, stresler... Ancak hiçbir zaman da öğrencilere destek veren kurum ya da insanların hedefe oturtulmasına göz yummadım.

Haberde bile Selçuk Bayraktar'dan damat diye bahsediliyor. Bu, aslında senin gibi siyasi öfke ile olaylara bakan insanları, empoze etmek için yapılmış bir kelime oyunu. Damat olmasa yine İHA üretir, yine gençlere destek sağlardı. Çünkü bu çıkar işi değil.

Bugün ASELSAN, TUSAŞ ya da HAVELSAN gibi gözde devlet kurumlarına, %60 torpilin olmadan staja bile giremezsin. Ki bu kurumların üretim ve AR-GE kalemleri, BAYKAR'dan kat kat fazla.

Ancak BAYKAR'da ne stajyer ne de çalışan için böyle bir durum yok. He, tabii ki genel olarak özel sektör şirketlerinde böyle durumlar olmaz, ancak BAYKAR ölçeğindeki bir şirkette bu durumu korumak zordur.

Ben geleceğini belirli bir raya oturtmuş bir insanım. Bu konuyu açmamın amacı, benden sonra gelecek neslin de T3 Vakfı ve Teknofest'ten faydalanmasını sağlamak. Bu yapıların yıkılmasına izin vermememiz gerek.

Ülke batmış, bitmiş. Gidin gençler. Kurtarın bu bataklıktan kendinizi.

Beyaz Zambaklar Ülkesinde kitabı gibi Türkiye.
Her taraftan yolsuzluk akıyor. Buram buram kokuşmuş Doğu Zihniyeti ülkeyi kitlemiş.

Yazık, ABD'de 1. olan Türk gencinin projesi, TÜBİTAK'a seçilmemiş bile. Bunu gören ben nasıl kalayım burada? Sadece ben olsam gene çok iyi. Bıktırdınız etimizle kemiğimizle bu ülkeden.

Bu haberde yolsuzluk ihtimali bile Türkiye'ye güvenmediğimizin göstergesi. Hatta alıntı tweetin altındaki yorumların da %90'ı da muhaliftir. Çünkü herkes alışmış bu düzene!..

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı