Taahhütlü internetlerde sabit fiyat garantisi gerçekten var mı?

Merhaba arkadaşlar. Son zamanlarda Türkiye'nin ekonomik durumunun hızlı bir şekilde kötüleşmesi ve enflasyonun çok yüksek olması ile birlikte internet fiyatlarına sık sık zam gelmeye başladı. TurkNet, internet fiyatını önce 99 TL'den 139 TL'ye, sonra 169 TL'ye, ve en son olarak 249 TL'ye çıkardı. Bunun üzerine birçok insan taahhütlü internete yönelmek istedi.

Eskiden taahhütlü internet almak mantıksızdı. Çünkü eskiden enflasyon bugünkü kadar kötü değildi, yani internet fiyatlarına zam gelmesi uzun sürüyordu ve zamlar da azar azar geliyordu. Taahhütlü internetlerde taahhüt bitmeden başka bir İSS'ye geçilemediği ve cayma bedeli ödenmesi gerektiği için taahhütsüz internet birçok insan için ilaç gibi gelmişti. Çünkü taahhütsüz internette büyük bir sorun yaşarsanız, bir anda interneti iptal etmeye karar verirseniz veya gelen bir zam nedeniyle çıkmak istiyorsanız çat diye çıkabiliyorsunuz. Taahhütlüde ise zincirlenmiş oluyorsunuz, taahhüt bitene kadar çıkamıyorsunuz.

Ancak son zamanlarda internet fiyatlarına peş peşe zam gelmesiyle birlikte insanlar zamlardan etkilenmemek için taahhütlü internete yönelmeye başladı. Taahhütlü internete geçiş amacı, taahhüt süresince aylık fiyatta herhangi bir değişiklik olmayacağı için zamlardan etkilenmemek.

Fakat burada anlatılmayan ve taahhütlü internet alanların %90'ının dikkat etmediği bir konu var. O da şu; birçok İSS artık taahhütname şartlarına "Fiyat değiştirme hakkını saklı tutar" ibaresini koymaya başladı. Altta Superonline'dan bir örnek görüyorsunuz:

fiyat değiştirme hakkını saklı tutar ibaresi 1.png


İlk satırda "Aşağıdaki durumlardan en az biri gerçekleştiğinde fiyat değiştirme hakkı saklıdır" yazıyor. İkinci satırda vergi oranı değişikliği, üçüncü satırda ise enflasyon gibi makroekonomik göstergelerde anormal değişiklik yaşanması yazıyor. Günümüzdeki durumda enflasyon gerçekten anormal seviyede. Her şeye sürekli zam geliyor. Yani bu madde aslında efektif olarak sabit fiyat garantisinin olmadığını, ilerleyen zamanlarda zam gelebileceğini belirtiyor.

İşin en kötü tarafı ise şu; eğer taahhütlü internetinize zam gelirse ve zamma itiraz ederseniz İSS size bu maddeyi gösterecek ve itirazınızı reddedecektir. "Tamam o zaman, ben çıkıp gidiyorum" demek istiyor olabilirsiniz ama hayır, taahhütlü internet kullandığınız için taahhüt bitmeden çıkamazsınız. Çıkmak isterseniz yüklü miktarda cayma bedeli ödemek zorunda kalırsınız. Taahhüdün bitmesini beklemek isterseniz de zamlı fiyattan fatura ödemek zorunda kalırsınız. Yani tam anlamıyla eliniz kolunuz bağlanacaktır.

Bu maddenin en büyük nedeni de artık enflasyonun çok yüksek olmasından dolayı bir fiyatın 1-2 yıl boyunca sabit tutulmasının imkansıza yakın olması. Bu nedenle birçok İSS zaten 2 yıllık taahhütleri bile kaldırdı. Kaldırmayan İSS'ler ise bu şekilde madde koyarak kendilerini garanti altına alıyorlar.

Eğer taahhütlü bir internet alacaksanız ve sabit fiyat garantisi istiyorsanız mutlaka taahhütnameyi (ve mümkünse ek olarak sözleşmeyi) iyi okuyun. Okumadan belgeye imza atmanız durumunda bu zam durumuna karşı yapabileceğiniz hiçbir şey olmayacaktır. "Taahhütnamenizde her şey yazıyor, bu maddede de fiyat değiştirme hakkı saklıdır yazıyor. Siz kabul ederek imzalamışsınız" cevabı almanız muhtemel.
 
Son düzenleme:
Bu tarz bir maddeyi sadece SoL sözleşmelerinde gördüm. DH forumda geçen yıl mıydı neydi bir arkadaş paylaşmıştı. Onun haricinde başka bir firmada görmedim. Tabii hepsini tek tek inceleme fırsatım olmadı ama forumda falan da görmedim yani. Bu noktada SoL müşteriyi köşeye sıkıştırmış vaziyette. Dediğiniz gibi imzaladığımız kağıdı çok dikkatli okuyup analiz etmemiz lazım. Bu güzel konu için teşekkür ederim.

Müsaadenizle ben de bir ekleme yapmak isterim. Şimdi bu konuya "2 yıllık taahhütler yasal değil ki, 12 ayı doldurduğunda bedel ödemeden çıkarsın" gibi iddialarla yazan arkadaşlar illa ki olacaktır. O arkadaşları zamanında açtığım şu konuya davet ediyorum: 1 yıldan uzun süreli taahhütlerin feshi

"Orası çok uzun kim okuyacak yhaa" diyenler için de özetliyorum: Ortada taahhüt varsa ücretsiz ayrılmak diye bir şey yok.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı