Tamamen korunmak için hangi programlar kullanılmalı?

BitterCikolatte

Centipat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. Sizden hem bana hem de sonraki insanlar için yardımcı olacak bir liste hazırlamak istiyorum. Amacımız internette anonim ve güvenli kalmak. Bunun için sizden her türlü güvenlik (antivirüsler, 2FA uygulamaları, şifre yöneticileri vb.) Yazılımının piyasadaki en iyi ve güvenilir örneğini özellikleriyle beraber yazmanızı istiyorum. Bende ekleme yapacağım.

İnternette anonim kalmak için başta paylaşılan kişisel verilerden kurtulmanız gerekiyor. Maalesef bu imkansız çünkü internet unutmaz. Bunu sizin için yaptigini iddia eden DeleteMe gibi servisler bu verilerin yalnızca yüzeysel kısmıyla ilgileniyor.

Antivirüs olarak Windows Defender yeterli. Kişi virüslerden korunmak istiyorsa güvenli sularda yüzmeli, oltalanmamalı.

2FA hizmeti olarak herhangi bir Authenticator kullanılabilir.

Şifre yöneticisine ihtiyacınız yok. Belirli aralıklarla değişen ve kodlanabilir şifreler oluşturmak daha güvenli. Kolay erişim için farklı saklama yöntemleri var, biraz kişinin yaratıcılığına kalmış bir durum. Sadece sizin anlayacağınız şekilde resim, ses veya video halinde şifrelerinizi saklayabilirsiniz.

"Piyasadaki en iyi ve güvenilir yazılım" diye bir şey yoktur. Koskoca şirketlerin veri sızıntılarına her gün tanık oluyoruz. Buluta bağlı çalışıyorsa tamamen güvenilir diyemeyiz.

Özetle anonimliği ve güvenliği size yazılımlar sağlamaz. Onlar birer araçtır ve sizin kendi özeninizi gerektirir.

Şifre yöneticisi olarak Bitwarden tavsiye ederim. Kendim de kullanıyorum. Şifrelerinizi akılda tutamayacağınız kadar zor yapabiliyor ve her site için farklı bir şifre ayarlamak gerek. Burada önemli olan Bitwarden hesabının şifresi sadece senin bilebileceğin, büyük-küçük harf, sayı ve sembolden oluşan, hatırlaması kolay ama tahmin edilmesi zor bir şifre olması. Güvenli ve mahremiyet odaklı bir internet için bir rehber hazırlamıştım. Oraya bakabilirsin.

Son düzenleme:
Tamamen anonim kalman imkansız. Bu zamana kadar meta ve Google gibi şirketlere bol bol bilgini verdin zaten. Guvenlik konusunda korsanla ilgileniyorsan Kaspersky, ilgileniyorsan defender yeterli. Şifre yöneticisi kesinlikle gerekli. Bitwarden, Protonpass gibi açık kaynaklı ve düzenli denetlenen şifre yöneticilerini tavsiye ederim. 2FA olarak Ente veya Google kullanabilirsin.

Güvenlik ön plandaysa, performans ve uyumluluk tolere edilebilir diyorsanız;
Şifre yöneticisi: Keeper
AV: Bitdefender Total veya IS + Hardened config
Firewall: pfSense veya OpSense, sıfır bütçe ise yazılımsal firewall.
NAS: 1xSynology NAS, veri yedekleme. Local ağdan izole de edebilirsiniz ayrı subnetle firewall blok koyabilirsiniz, local ağa sızmalarda NAS korunmuş olur.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı