Tanrı insanlara kaldıramayacağı acılar yükler mi?

Çiviyi icat edebilecek kadar kötülük nereden geldi peki?
Dine göre şeytan. Bazı felsefecilere göre de iyilik ve kötülük yaradılıştan itibaren var. Bu ancak kendini görmek, sorgulamak ve doğruya ulaşmakla engellenebilir. Tabi bunun ne kadar zor olduğunu da görmek için dünyaya bakmak yeterli.

Affedici olduğunu söylüyor fakat kesin affedeceğim demiyor hocam. Biraz da sizin durumunuza bağlı yani.
 

Yarattığı her şeyi güzel yaratan, insanı başlangıçta çamurdan yaratan, sonra onun soyunu, bayağı bir suyun özünden yapan, sonra onu şekillendirip ruhundan ona üfleyen Allah'tır.
( Secde Suresi)
 
Yarattığı her şeyi güzel yaratan, insanı başlangıçta çamurdan yaratan, sonra onun soyunu, bayağı bir suyun özünden yapan, sonra onu şekillendirip ruhundan ona üfleyen Allah'tır.
( Secde Suresi)
Tamam da hocam insan zaten bebek olarak yaratıldığında güzel ve masum. Daha sonra senin yaptıkların yaradılışı bozuyor. Dikkat edersen sonsuza dek güzel kalacak demiyor. Zaten dünya da buna bir örnek. Dünyayı tahrip etmemiz yaradılışın güzelliğini ve doğal döngüsünü bozuyor.
 

Allah bu kainatı yarattı ve bize sergiledi ve bizi imtihan ediyor. Emir ve yasaklarına uymamızı istiyor. Amacı bize zoruluk çıkarmak değil aksine toplumun ve kendi huzurumuzu sağlamak. Hiçbir ayette kötü bir niyet yoktur hepsi bizim iyiliğimiz için. Ama insanlar Müslüman olur atesit olurf arketmez bunların dışına çıkıp huzur bozduğu için bununla imtihan oluyoruz. Allah sırf bunu yapmayın dediği şeyi yaptığın için seni cehenneme sokmuyor; toplumun ve kendi huzurunu bozduğun için yapıyor. Müslüman olup olmaman önemli değil cennete girmek için. Önemli olan iyi bir insan olmak. Allah demiyor bana inansın istediği günahı işlesin.

Yani demek istediğim topluma ve kendine kötülük yaparsan karşılığını alırsın tabii. Yani Allah sırf emir vermek için vermiyor her şey insanlar için. Uyanlar doğru yolda uymayanlar karşılığını alır. İnşallah anlatabilmişimdir.
 
Dediğin şeyi zaten yazdım. Rahat olanlar rehavete kapılıp sınavı geçemeyebilir. Sorunum o değil. Sorunum yüklenen acılara dayanamayıp kaybedenlerle.
Hala düşünüyorum hocam. Beynim yanıyor.
 
Yanlış kader anlayışına inanıyorsun.

Bena sorarsan sınav filan yok.
 

İnsanlar iyi veya kötü biri olmayı tercih etmiyor ki. Doğaları böyle. Sen bir insanın ben kötülük yapayım dediği için mi kötü olduğunu sanıyorsun? O insanın içinde var. Çoğu kişi kötülük yaptığının farkında bile değil. Yaptığı şeyin kötü olmadığını düşünerek yapıyor. Git bak her kötülük yapan insanın kendince haklı bir sebebi vardır. Eskiden iyi veya kötü olmanın bir seçim olduğunu düşünürdüm ama açıkça gördüm ki bu bir seçim değil. İnsanın doğası. Büyüdüğü ortamı onu iyi veya kötü yapıyor diyebilirsin ama öyle değil. Kişiliği birbirinden çok farklı olan kardeş çocuklar var. Onlar bunu seçmiyor. Dünyaya böyle geliyor.
 
Dediğin şeyi zaten yazdım. Rahat olanlar rehavete kapılıp sınavı geçemeyebilir. Sorunum o değil. Sorunum yüklenen acılara dayanamayıp kaybedenlerle.
Hocam acı çekenlere gelince. Onlarıda yüklenip bırakırlarsa kaybederler dediğiniz gibi. Onlarında imtihanı Allaha bağlılıklarıdır. Mesela Allah sevdiği bir kuluna acı çektirir ve kendisine bağlılığı test eder. Rahat olan zevkiyle, acı çeken bağlılığıyla imtihan olur.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…