Soyut bir şeyden nasıl somut bir örnek vermemi bekliyorsun? Cidden 3 paragraf içinde tek takıldığın burası mı oldu?En tepedeki kişiyi biliyorsun, görüyorsun o da senin benim gibi bir insan. Tanrı'ya uyarlayabileceğimiz bir şey değil bu bence. Tanrı'yı bilmiyoruz görmüyoruz müdürümüzü gördüğümüz gibi.
Kompleksli bir yüce varlığa inanmak istesem tercihim başka bir tanrı olabilirdi.Bu örneği Tanrı'ya uyarladığımızda da bir şirketteki en tepe kişi olarak düşünebiliriz. Her şeye gücü yetiyor, her karar ondan geçiyor, her yere kolu uzanıyor.
Evren içinde hiçbir değerimizin olmadığı kısmında hemfikir olabiliriz, bunun için değersiz varlıklar üzerinde ego tatmini yapan ve yapacakları her şeyi bile bile yapsınlar da yakayım diye bekleyen bir şeye inanmaya gerek yok.O halde bize ihtiyacı yoksa ya bizimle eğleniyor, ya milyarlarca ayrı insanın farklı hikayesi üzerinden zevk alıyor, ya da kendisine inanlar için bir test platformu yapıyor, ya da kendisi için bir atomun en küçük yapıtaşı olan kuark kadar önemsiziz ama bunu anlayamıyoruz biz.
Kader konusunda katılmıyorum ama herkesin inancına saygım var tabii kiEvren içinde hiçbir değerimizin olmadığı kısmında hemfikir olabiliriz, bunun için değersiz varlıklar üzerinde ego tatmini yapan ve yapacakları her şeyi bile bile yapsınlar da yakayım diye bekleyen bir şeye inanmaya gerek yok.
Yasak elma yüzünden.
Bu durumda tanrı, öldükten sonra yakacağı kişilerin yapacağı tüm seçimleri en başından bilmiyor mu? Biliyorsa öldürünce yakayım diye beklemesi normal mi? Durum buysa sen birini çamura itip sonra üstü kirlendi diye suçlayamıyorken, kendi kurduğu bir haritaya seni atıp batmanı izleyip suçlaması adil mi? Bilmiyorsa her şeye kudreti yetmediğini göstermez mi?Tanrı ise her şeyden kudretli olduğu için benim hür irademle hangi yolu seçeceğimi bilir ve ona göre yazar, kendisi istedi diye değil.
Olmayan bir şey beni nasıl çarpabilir?Aynen kardeşim her şeyi yaratan rabbimiz her şeyin sahibi yerin göğün yaratıcı rabbimiz egosunu tatmin etmek istiyor aynenyazık vallahi az beyninizi çalıştırın ya.
Bir gün cinler tarafından rahatsız edilirsen veya musallat olurlarsa anlarsın varmıymış yokmuymuş.
Biliyor ama seçimleri yapmak kişinin tercihinde. Karnın açsa ve sen doyurmak için bir şey yapmıyorsan karnın doymaz. Bak doymama seçimini kendi iradenle yaptın.Bu durumda tanrı, öldükten sonra yakacağı kişilerin yapacağı tüm seçimleri en başından bilmiyor mu? Biliyorsa öldürünce yakayım diye beklemesi normal mi?
Evet ama mükemmel Tanrı tanımı için geçersiz oluyor.Bilmiyorsa her şeye kudreti yetmediğini göstermez mi?
Sen bir tanrısın diyelim, bir ruh yaratıyorsun ve ona bir karakter veriyorsun. Sonra diyorsun ki seni Dünya diye bir çukura gönderiyorum, sen orada işin içine edeceksin çünkü her şeyi önceden görüyorum, seni yaratan ben olarak karakterini belirleyen ve sonsuz kudretimle yaşayacaklarını da bilen benim. Yine de sen öldüğünde seni yakacağım günahkar olacağın için diyorsun.Biliyor ama seçimleri yapmak kişinin tercihinde. Karnın açsa ve sen doyurmak için bir şey yapmıyorsan karnın doymaz. Bak doymama seçimini kendi iradenle yaptın.
Bu durumda tanrı, öldükten sonra yakacağı kişilerin yapacağı tüm seçimleri en başından bilmiyor mu? Biliyorsa öldürünce yakayım diye beklemesi normal mi?