Tanrı yoksa evren nasıl oldu?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Dünya hep yoktu. Dünya eskiden Güneşten kopan bir parçaydı. Soğuya soğuya bir ekolojik denge kuruldu. Biraz araştırarak öğrenilebilecek bir şey.

Bizim karıncadan bir farkımız yok, O olarak bahsedilen kişiden daha küçüğüz bir nokta gibiyiz hatta noktadanda küçüğüz.

Sanırım kitaplarda cennet ve cehennem arasında insanlara görünecekti diye geçiyordu, Allah izin verirse sanırım büyük bir karakter göreceğiz gibi geliyor bana.

Kıyamet suresini okuduğumda cennetlik olursak Allah'ı görme ihtimalimiz olduğu sonucuna varıyorum.

Şura suresindeki bir ayetin meali: "Allah'a benzer hiçbir şey yoktur. ...". Dolayısıyla zihnimde herhangi bir şekil veya suret düşünemiyorum.

Big Bang teorisine göre büyük patlama ile zaman başlıyor ve ortaya çıkan enerji bütün maddelere yaşam veriyor. Şimdi sıkıntı şurda, hiçbir şey yoktan var olamayacağı gibi bu devasa enerji de yoktan var olmadı. Kimisine göre bunu tanrı yarattı, kimisine göre tanrı bu enerji, veya bilmediğimiz başka şey de olabilir. Çoklu evren teorisi de devreye giriyor burada. Ama o zaman ilk oluşan evreni oluşturan enerjinin nerden geldiği sorunsalına varılır. Yani özetle her şeyin bir nedeni olduğu için ilk neden, nedensiz neden, olan tanrı var olmak zorundadır. Adlandırmak için tanrı kelimesini kullandım, bu bir yaratıcıdan çok enerji veya bir ilk madde de olabilir. Ama nedensiz neden olması yüzünden tanrı kılıfına uyuyor.

İhlas suresindeki mana ya bakarak ve tefsirlerini araştırarak anlayabilirsin

Bir şeyin kanıtı kendisi olamaz. Kuranın doğruluğunu kanıtlamak için içindeki bir ayeti kanıt olarak gösteremezsiniz.

Her şeyin bir yaratıcıya ihtiyacı vardır yoktan var eden kimdir o zaman

Her şeyin bir yaratıcıya ihtiyaç duymak zorunda olmayacağı fikri size ne kadar uzak biliyorum. Yine de anlatmak isterim. Evrende rastgelelik söz konusu. Yaşam bile tek başına oluştu. Yeterli madde bir araya geldiğinde yaşamın temelleri olan amino asit gibi yapıları laboratuvar ortamlarında bile oluşturabiliyoruz. Doğada da bu yapıların meydana gelmesi milyonlarca yıl sürdüğü için rastgelelik ile olduğu daha akla yatkın. Yeter ki doğru şey doğru zamanda orada olmayı başarsın. Canlılık ilk gelişmeye başladığı zaman da görünmeyen bir elin müdahalesinden bahsetmiyoruz. Kendi kendine gelişen kusurlarla dolu bir yaşam formu.

Bakınız, soyut bir şeyi kanıtlamak için somut bir şey üzerinden örnek veremezsiniz. Kusursuz bir yaratıcıyı kanıtlamak için kusurlu varlıkların üzerinden örnek veriyorsunuz.

Teizmin kanıtı düzen ise bu kanıt çürüktür. Çünkü evrende düzen diye bir şey yok. Kozmik ölçekte düzensizlik dizboyu. Evreni oluşturduğuna inanılan bigbang bile kaosun bir kanıtı. Mikro ölçekte canlılık da düzen gibi görünebilir ama canlılık bile düzensizlikler ile dolu. Rastgelelik evrende de canlılıkta da her yerde. Sürekli yanlışlıklar oluyor, bu yanlışlıklar düzeltilmek zorunda kalıyor. Düzlemez ise ölüyorsunuz. Düzen sadece düşüncelerimizde var olabilir.

Bir de bigbang için eklemek isterim. Bigbang dediğimiz şey dev bir yıldızın süpernova benzeri bir patlaması sonucu olabilir. Açıklayamıyoruz. Şu an evrenin gözlemleyebildiğimiz sınırlarını ışık hızıyla gözlemleyebiliyoruz. Gözlemleyebildiğimiz ışığın bile bize ulaşmadığı yerlerde patlayabilen devasa yapılar olup olmadığını bilmiyoruz. Demek istediğim aynı "evren"de birden fazla bigbang potansiyeli olan başka şeyler var mı bilmiyoruz.

Son düzenleme:

Maalesef kendi kendine asit bile oluşmuyor dediğiniz gibi laboratuvar a rastgele gitmediniz ve o bilgiler sizde kendi kendine oluşmadı demek ki sizde bir öğreticiye muhtaçsınız peki zaman nasıl oluştu ve doğru zaman olduğunu cansız bir şey nasıl anladı ve orada oldu.

Bu deneyi yapan ve gözlemleyen kişi ben olsaydım bir öğreticiye ihtiyaç duymazdım. Tıpkı bu deneyi yapan ve gözlemleyen kişinin kimseye ihtiyaç duymaması gibi.

Zamanın nasıl oluştuğunu bilmiyoruz. Hatta zamanın ne olduğunu bile bilmiyoruz. Işık hızı mı? Hız mı? Enerji mi? Bilmiyoruz.

Canlının orada olmasını anlamasına gerek yok. Hatta anlamasına gerek olacak bir şey de yok. Çevre şartları maddeleri bir araya toplayabilir ya da dağıtabilir. İhtimaller silsilesi. Bu yüzden canlılık dünyanın oluşumundan milyonlarca yıl sonra ortaya çıkabildi. Canlılık hiç ortaya çıkmayabilirdi de.

Canlılık, içinde yeterli hammadde olan bir suyun içinde oluştu. Bunun kanıtını da o dediğim laboratuvar şeysi. Orada yeterli madde bir arada olmasa ve gerekli şartlar sağlanmasa evet canlılık oluşmayacaktı. Doğada gerekli şartların tamamen oluşması zaten bir ihtimaleden ibaretti. Ya oluşurdu ya oluşmazdı. Bu ihtimaller bir arada sağlandığı için şu anda yaşam var. Bu yüzden ilk hücre yapısının oluşması milyonlarca yıl aldı. Çünkü gerekli şartların tamamıyla sağlanması çok zor.

Peki sende bir kaba su koyda kendi kendine hammade oluşsun?
Nasıl oluyorda bir ihtimalle sadece insanlar değil hayvanlar bitkiler ve hava dediğimiz bir sürü şey oluşuyor

Peki sende bir kaba su koyda kendi kendine hammade oluşsun?
Arkadaşın mesajını düzgünce okusaydınız keşke.
Bu yüzden ilk hücre yapısının oluşması milyonlarca yıl aldı. Çünkü gerekli şartların tamamıyla sağlanması çok zor.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…