Technopat.net Sosyal Kuralları Eleştirisi

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Safi Cevher

Hectopat
Daha fazla  
Şimdi öncelikle tüm Technopat ekibine şimdiden ve her zaman teşekkür kaydım mevcuttur. Fakat burada technopat.net sosyal bölümünün kurallarını inceleyeceğiz, üşenmeden usanmadan tek tek inceleyelim. İlk 10 maddeyi yazdığı şekilde kopyalayıp inceleyerek yorum yapacağım ve açıklayacağım, Technopat bu yazıya da izin verirse objektif olduğunu anlamış olacağım. Ben yorum yapacağım, uygun görenler katılsın, uygun görmeyenler katılmasın. Sonuçta herkesin şahsi fikirleri, elimden geldiğince objektif olmaya çalışacağım. Hem bu görüşlerimin ve görüşlerin Technopat ekibine yardımcı olması dileğiyle...

1. Büyük harf kullanmayın. Büyük harf bağırmak demektir.

Evet doğru söylemiş ama gereğine göre kullanımına izin verilse daha iyi olmaz mı? Mesela "çözüldü" yazarken amacımız herkesin onu görüp aynı konuyu tekrar açmaması için yapılabilir, bunu sadece bu anlamda büyük harf ile yazmanın sakıncası nedir? Mesela bu bir sorundur. Adam bunun yüzünden ban yerse forma kızıp gelmez, üye kaybı nedeni olmaz mı?

2. Bir mesajı iki defa göndermeyin.

Bu kuralda bir sıkıntı yok bilerek göndermedi diyelim şöyle diyeyim şimdi bende dün sıkıntı oldu mesela bir mesajı fark etmeden kaza ile iki defa kopyalamışım farkında olmadan ve gönderdim sonra fark ettim hemen düzenle bölümünden sildim ve tekrar yayınladım tam o sırada elektrik gitmiş olsa ve mesajım orada o haliyle yayımlansa ve bunu bilmeyen moderatör okusa ve kural ihlali deyip banlasa ne olur? Üye kaybedebilir. Tepki çeker.

3. Aynı mesajı dikkat çekmek için birden fazla konunun altına yazmayın. Bu Spam'dir.

Bu kuralda da sorun yok ama ufak bir sorun var. Mesela kişi bir sorunu farklı bir biçimde konu başlığı ile sormuş ve sorun aynı bunun altına çözülmüş sorunun yorumunu kopyalamanın ne zararı var yani sorun aynı fakat başlık farklı ise ve önceden çözülmüşse buna müsaade edilmelidir.

4. Farklı sorularınızı var olan konu altına sormak yerine yeni bir konu açarak sorun.

Evet bunda hiçbir sorun yok, neden böyle denilmiş çünkü konunun altına mesaj atarken eğer başlıkla atılmaz ise fark edilmesinde sorun olabilir. Bu yüzden normal bir şekilde başlık açmalısınız.

5. Sorununuz çözüldüğünde bunu nasıl çözdüğünüzü yazın. Böylece başkaları aynı konuyu hortlatmaz ve forum forum dolaşmak zorunda kalmaz. "Çözüldü" yazıp çözümü yazmamak ceza nedenidir. Çözümü yazmamak hesabınızın tamamen silinmesine neden olabilir! Technopat Sosyal'de bencil insanlara yer yok, bilgiyi paylaşacaksınız.

Bunda hiçbir sorun yok, yarım bilgi vermememizi söylüyor. Aynı şunun gibi, ben biliyorum benle iletişime geç yani biliyorsan anlat değil mi?

6. Konu altına "Teşekkür ederim" ya da var olan bir mesajı tekrar yazmak gibi gereksiz mesajlar atmak yerine "Beğen" butonunu kullanın.

Evet çok doğru ama spam yapmamak kaydıyla yani aynı kişinin aynı yazıyı tekrar etmesi gibi sorun olmadıkça adam yazdı diye banlanırsa gene üye kaybı sorunu.

7. Türkçenize özen gösterin ve Türkçe harf kullanın. Yabancı harfler ve "k" yerine "q" gibi değişiklikler yapmayın. V yerine W kullanmayın, dili çarpıtan yazımlara izin vermiyoruz.

Çok çok iyi yapıyorlar çünkü buna izin vermek anlaşılmayı zorlaştırır dahası da kendini
hacker ya da programcı zanneden topluluğun ekmeğine yağ sürüp formu berbat edebilir.

8. Noktalama işaretlerine dikkat edin. Cümleye büyük harfle başlayın, nokta ile bitirin.

Evet doğru ama spam değil ise yada bilerek yapılmıyorsa ban sebebi olmamalı. Aksi halde ilk gelen kullanıcı da kuralları okumadan geldiyse ve aynı hatayı 10 kezden fazla tekrarladıysa ki bu çok mümkün çünkü bildirimler gözümüze sokulmuyor ki görelim özellikle bu ceza bildirimleri anlaşılabilmesi için daha belirgin yapılmalı bu konuda eksiklik var.

9. Bütün sorunuzu tek bir cümle gibi yazmak yerine parçalara ayırın, anlaşılır olsun. Paragraf kullanın. Kendiniz uzun yazıları okumakta sıkılırken insanların sizin tomar halindeki yazılarınızı okumasını beklemeyin.

Bu da doğru fakat mesela işlemci mod sticker algoritması konusunu,bunun ile ilgili BIOS güncellemelerinin gerekliliği malum, yazan birinin konusunun kısa olması ya da bu soruya verilen cevabın kısa olması çok çok zor bir mesele değil mi? Bu tip konularda aynı şu an yaptığım gibi inceleme konusunda kısa olmasını beklemek saçma bu maddeye şu eklenirse daha güzel olmaz mı? "Çözümünün kısa olduğunu düşündüğünüz, tahmin ettiğiniz" kelimeleri eklense daha güzel olmaz mıydı?

Ve son olarak 10. madde, bu başlığın devamını getireceğiz tabii Technopat ekibi bu konunun bu platformda barınmasını isterse.

10. PC'nizle ilgili bir soru soracaksanız sistemin bütün özelliklerini mutlaka yazın. Bilmiyorsanız AIDA64 gibi bir program ile öğrenin. Soru sorarken detaylı bilgi verin.

Bunda da ufak bir sorun var adam burada yazanların ne olduğunu bilmiyor diyelim ilk defa böyle bir forma geldi ne program kurmaktan anlar,ne de içinde yazanlardan ne yapacaksınız bunları göz ardı etmeden her şeyi çaplı düşünerek yazılması gerekmez mi? Bu formunda esnek ve yerine göre katı kural sistemi bulunması çok çok güzel olur ama burada anladığım esnek değil sırf bunun için ayrı bir HTML, PHP sayfası dizmenizi tavsiye ediyorum.
Şimdiden bu fikirlerin size yardımcı olması dileğiyle...

Son düzenleyen: Moderatör:
Ya şu büyük sıkıntı. Çok ciddi bir sorunla başbaşayım, olayın harareti ile cümleleri birleştirerek yazdım diye uyarı yemişim. Zaten sorunuma yorum yapacak birini bulamıyorum bulduğumda da cevap verememiş oluyorum. Bunu iki kere yaşadım tabi ki de bu biraz anlamsız. Forumun temel olayı zaten sorunları çözmek. Adamın cevap hakkı olmaması ne kadar mantıklı tartışılır.

@Hasan Gürlek "Rapor" seçeneğini kullanarak sorunları bildirebilirsin. Bunlara haksız ban da dahil. Raporladığım bir çok sorunda geri dönüş sağlandı. Sosyal kurallarına gelince. Yeni gelenlere ayrıcalık tanınması inanılmaz saçma. Her yeni üye olana kuralları bilmiyor diye uyarılmayacaksa kuralların hiç bir anlamı yok demektir. Her yerde yazım yanlışı olan bir sürü mesaj. Düşünemiyorum bile. Zaten üye olunca kocaman "Technopat Sosyal Kuralları" şekilnde bildirim kutucuğu çıkıyor. Ceza yemek istemeyen tabii okuyup kurallara uyacak.

Forumların çoğunda bu kadar kural olmaz herkes kafasına göre takılır. Bu da forum içerisinde dağınıklığa yol açar. Technopat sahipleri ise her şeyin düzgün olması için uğraştığı için bu kadar dikkat ediliyor, bizim forumumuzun bir düzeni olmalı ve Türkçeyi elden bırakmayalım diyorlar fikirleri bu yönde diye düşünüyorum. Bize uymayacak insanlarda forumu kirletmesin diye düşünüyorlar. Bazı şeyler hariç kuralların çoğunu doğru bulduğumu söyleyim.

Birçok şeyi aslında "Rapor" tuşuyla düzelttirebilirsiniz.

Aldığım bu cezaya itiraz etmedim ve hala düşünüyorum açıkcası.

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben o uyarıyı yedikten sonra, neyi, nasıl raporlayabilirim acaba? Mesela geçen sistem toplamak için konu açmıştım ama birden fazla konu açamazsınız diye ceza yedim. Forum kuralların da her ay sadece 1 kere sistem toplama konusu açılabilir diye biliyorum. Bir önce ki konumu 1.5 ay önce açmıştım. Yani şimdi hem konum silindi, açılmadı. Hem de ceza aldım. Ben bunun neresini, nasıl raporlayabilirim?

Bazen yazımın içinde o kelimeyi vurgulamak için büyük harflerle yazıyorum ve bugüne kadar hiç ceza almadım.

En alttaki "Bize Ulaşın" butonundan ulaşabiliyorsunuz.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…