Technopat Sosyal'de Yapay Zeka Yorumlarına Yaklaşımımız Nasıl Olmalı?

Moderasyon Ekibi

Yetkili Üye
Merhaba,

Technopat Sosyal okurlarının doğru ve faydalı bilgiye ulaşmasını önemsiyoruz. Bunun için yapay zeka kullanımı olan mesajları madde 31'e göre sitenin düzenini bozduğunu düşünerek kaldırıyorduk. Okurların mesajlarını kaldırmadan önce karara varmak için kriterlerimiz bu şekildeydi:

1. Sadece yapay zeka ile mesaj yazılıp kopyala yapıştır yapıldıysa ve okur kaynak belirtmediyse mesaj kaldırılır.
2. Sadece yapay zeka ile mesaj yazılıp kopyala yapıştır yapıldıysa ve okur bu mesaja kendinden bir şey katmadıysa mesaj kaldırılır.
3. Yapay zeka ile yazıp kaynak belirttiyse veya kendinden bir şey kattıysa mesaj kaldırılmaz.

Technopat Sosyal okurlarının bu konudaki görüşünü öğrenerek buna özel bir madde ekleyip eklememeye birlikte karar vermeyi uygun gördük. Eğer kriterlerle ve uyarıyla ilgili "Şu şekilde olmalı." diye belirtmek istediğiniz bir durum varsa veya direkt yapay zeka mesajları serbest olmalı diyorsanız, konuda belirtilen fikirler değerlendirilip net bir karara varılacaktır.

Bence, Technopat Sosyal için bir yapay zeka botu olmalı. Yapay Zeka kuralını aşamazsınız. Sen yasaklarsın adam yapay zekaya yazar değiştirir atar. Bunun yerine yapay zekayı Technopat'a entegre ederseniz insanlar en azından bir Technopat ürünü kullanmış olacak.

Kullanma biçimi bence yazarın kendi cümlesine bilgi amacıyla minik bilgiler katmasına izin verilmeli.
Mesela "Ali Güngör Technopat'ta bir çalışan, 1881 yılında doğdu ve geçmişinde şu şu yerlerde çalıştı. Şu an ise Technopat'da haber ve içerik üretiyor."

Fakat direk yapay zeka tarafından üretilmiş bir bilgiye izin verilmemeli.

Eğer izin verilecekse yapay zeka kullanmış yorumlara yapay zeka olduğunu belirtilmesi için yapay zeka damgası eklenebilir. Yazar, yapay zeka damgasını gösterecek tike basacak ve mesaj atılınca "Bu mesajda yapay zeka kullanılmıştır" şeklinde bir damga olacak. Böylece konuyu açan arkadaş verilen bilginin yapay zeka tarafından üretildiği için kesin bir doğruluk taşımadığını anlamış olacak. En azından dediğim gibi Yapay Zekayı dışardan kullanmamak için bir bot eklenirse insanlar en azından buradaki botu kullanır ve foruma da büyük katkı sağlar. Benim düşüncelerim bunlar.

Zaman zaman yapay zeka kullandığım oluyor, şu bir örnek olabilir:

Oyunun içeriğini bende çok araştırmadım. ChatGPT'ye sordum cevap bu:

Crimson desert, pearl abyss tarafından geliştirilen ve pywel adlı Orta Çağ fantezi dünyasında geçen bir aksiyon rol yapma oyunudur. Oyuncular, geçmişinin yükleriyle mücadele eden paralı asker kliff'in hikâyesini deneyimleyecekler. Oyun, tek oyunculu ve çok oyunculu unsurları bir araya getirerek zengin bir açık dünya sunmayı hedefliyor. Görsel olarak etkileyici detaylara ve dinamik savaş mekaniklerine sahip olan Crimson desert'ın 2025 yılının sonlarında piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Genelde bu gibi ufak durumlarda kullandım ve kullandığımı da belirttim. Bu şekil bir kullanım bence yasak olmamalı.

Bence yasaklanması gereken kullanım ise şu şekil yakın zamanda bir arkadaşın ısrarla yapmaya devam ettiği ve muhtemelen bu yasanın gelmesine sebep olan yapay zeka kullanımları:

Eğer ses kalitesi, mikrofon ve konfor açısından değerlendirilirse Razer BlackShark V2X daha mantıklı bir tercih olabilir.
  • Ses Kalitesi: BlackShark V2X, Triforce 50mm sürücüler ile daha dengeli ve net ses sunarken, Havit Fuxi H3 genellikle daha bas ağırlıklı bir ses profiline sahip.
  • Mikrofon: Razer’ın hyperclear kardioid mikrofonu daha net ses aktarımı yaparken, Havit'in mikrofonu biraz daha düşük kalitede olabilir.
  • Konfor: BlackShark V2X, hafif yapısı ve kulak çevreleyen yastıkları ile uzun süreli kullanımda daha rahat olabilir. Havit Fuxi H3 ise biraz daha sert bir tasarıma sahip.
  • Dayanıklılık: Razer, malzeme kalitesi açısından genellikle daha sağlam bir yapıya sahipken, Havit'in bazı modellerinde uzun vadede aşınma görülebiliyor.
  • Fiyat: Havit genellikle daha uygun fiyatlı, ancak BlackShark V2X biraz daha pahalı olsa da fiyat/performans olarak daha dengeli bir seçenek.
Eğer bütçe kısıtlıysa ve bass ağırlıklı bir kulaklık isteniyorsa Havit Fuxi H3 düşünülebilir. Daha kaliteli ses, mikrofon ve konfor aranıyorsa Razer BlackShark V2X daha iyi bir seçim olur. Uzun vadeli kullanım açısından Razer daha mantıklı olabilir.

Bu gibi yapay zeka kullanımları yasak olmalı. İnsanları yanlış yönlendirebiliyorlar.

Son düzenleme:
Zaman zaman yapay zeka kullandığım oluyor, şu bir örnek olabilir:

Oyunun içeriğini bende çok araştırmadım. ChatGPT'ye sordum cevap bu:

Crimson desert, pearl abyss tarafından geliştirilen ve pywel adlı Orta Çağ fantezi dünyasında geçen bir aksiyon rol yapma oyunudur. Oyuncular, geçmişinin yükleriyle mücadele eden paralı asker kliff'in hikâyesini deneyimleyecekler. Oyun, tek oyunculu ve çok oyunculu unsurları bir araya getirerek zengin bir açık dünya sunmayı hedefliyor. Görsel olarak etkileyici detaylara ve dinamik savaş mekaniklerine sahip olan Crimson desert'ın 2025 yılının sonlarında piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Genelde bu gibi ufak durumlarda kullandım ve kullandığımı da belirttim. Bu şekil bir kullanım bence yasak olmamalı.

Bence yasaklanması gereken kullanım ise şu şekil yakın zamanda bir arkadaşın ısrarla yapmaya devam ettiği ve muhtemelen bu yasanın gelmesine sebep olan şu şekil yapay zeka kullanımları:

Eğer ses kalitesi, mikrofon ve konfor açısından değerlendirilirse Razer BlackShark V2X daha mantıklı bir tercih olabilir.
  • Ses Kalitesi: BlackShark V2X, Triforce 50mm sürücüler ile daha dengeli ve net ses sunarken, Havit Fuxi H3 genellikle daha bas ağırlıklı bir ses profiline sahip.
  • Mikrofon: Razer’ın hyperclear kardioid mikrofonu daha net ses aktarımı yaparken, Havit'in mikrofonu biraz daha düşük kalitede olabilir.
  • Konfor: BlackShark V2X, hafif yapısı ve kulak çevreleyen yastıkları ile uzun süreli kullanımda daha rahat olabilir. Havit Fuxi H3 ise biraz daha sert bir tasarıma sahip.
  • Dayanıklılık: Razer, malzeme kalitesi açısından genellikle daha sağlam bir yapıya sahipken, Havit'in bazı modellerinde uzun vadede aşınma görülebiliyor.
  • Fiyat: Havit genellikle daha uygun fiyatlı, ancak BlackShark V2X biraz daha pahalı olsa da fiyat/performans olarak daha dengeli bir seçenek.
Eğer bütçe kısıtlıysa ve bass ağırlıklı bir kulaklık isteniyorsa Havit Fuxi H3 düşünülebilir. Daha kaliteli ses, mikrofon ve konfor aranıyorsa Razer BlackShark V2X daha iyi bir seçim olur. Uzun vadeli kullanım açısından Razer daha mantıklı olabilir.

Bu gibi yapay zeka kullanımları yasak olmalı. İnsanları yanlış yönlendirebiliyorlar.
Yasaklayamazsın. Adam bu sefer;
"Ses kalitesi olarak BlackShar V2X sürücü ve bas olarak daha iyi. Razer'in mikrofonu Havit'ten bi tık daha kötü."
Der. Baktığın zaman bir insan tarafından kurulan cümle ama tamamen yapay zekanın verdiği bilgiler var. Sadece insan eli atılmış. Bilgi doğru mu onu da bilmiyorum.

Dürüst düşüncem "Yapay zeka kullanımı direkt yasak olmalı", ama "EyAy" mevzusu artık hayatımıza iyice yerleştiği için zorbaca olur gibi. "Yapay zeka kullanımında belirtilmesinin gerekmesi" şartıyla bi' orta yol bulunabilir, yapayın "zeka"sına ne kadar değer vereceği veya güveneceği kişinin kendisine kalır.

Tamamen yasaklanmamalı ama bariz yapay zeka kullanımları da olmamalı. Tüm cevap yapay zekadan yazılıyorsa, konu açılmasının amacı ne? Yapay zeka kullanıyorsa, "yapay zekadan destek alınmıştır." tarzı bir ibare koymalı. Bunların dışında, @Physchopath hocamın da dediklerine katılıyorum.

Ben yapay zekaya soru sorarak küçük detaylar hakkında bilgi alıp konu sahiplerine yardımcı oluyorum ama bazıları yapay zekaya soru sorarken küçük detaylar yerine direkt konuyu atıyor, şekile bağlı kullanımın yasaklanması gerek tamamen değil.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı