Technopat Sosyal'de Yapay Zeka Yorumlarına Yaklaşımımız Nasıl Olmalı?

YZ'ye doğrudan sorabilirken herkes, birisinin sorusuna YZ ile cevap vermek nasıl bir anlam ve fikir ifade ediyor onu anlayamıyorum. Kaldırılmayacaksa "Bu bilgi YZ'den alındı" diye bir belirtmeli, üye hanesine işlenen çözüm olarak işaretlenmesi veya mesaj sayısına katkısı olmasa daha mantıklı geliyor. Çünkü cevaplama konusu, çözüm veya herhangi bir başlıkta aslında tatlı bir heyecana sahip - bir sonraki paragrafta örneğini verdim.

Biliyorsan, biliyorsundur ancak bilgilerini güncellemen gerekiyor olabilir, bilmiyorsan ve merak edip araştırıp bir cevap bulmak istiyorsan bu bir heyecan, yarış ortamı - çok tatlı oluyor, tam bir şeyi düşünüyorsun ya da araştırıp bulduğunda senden önce birisi bilen veya bulan yazıyor, yeni mesaj gelmiştir kısmına tıklıyorsun hoop ya da hala eklenecek bir şey var onu ekliyorsun. Harika insani bir etkileşim ve duygu akışı. Ama bir bilgi bilmiyorsan ve yardımcı olmak seni neden mutlu ediyor sen de bir şey öğrenmeden onu da anlamıyorum.*

*Ulaşılamayacağını bildiğiniz bilgiyi, elinizle yazdığınız yazıyı, beyniniz çok daha uzun süreli ve kaliteli saklar. Bu yüzden google veya yz bilgilerinin büyük çoğunluğunu öğrenmiyorsunuz, çok kısa süreli ezber hafızasında kalıyor. (Örnek 2021 DOI: 10.3389/fnhum.2021.679191 ve Örnek 2023 DOI 10.1016/j.tics.2023.08.002)

Yapay zeka yasaklanmalı, tamamen. Forum kültürüne büyük bir darbe vurduğunu düşünüyorum.

Benim yıllarca uğraşıp didinip öğrendiğim bilgiyi biri yalan yanlış bir şekilde yapay zekadan çek kopyala yapıştır yapıp gönderince çok zoruma gidiyor açıkçası. O konuya dönüp bir daha bakasım gelmiyor özellikle teknik destek ve sağlık konularında.

Saf yapay zekadan alınan yorumlar direkt silinmeli. Ancak daha bugün yazdığım bir yanıttan örnek vereyim.

Ben bu konudaki yazdığım DVI-D ve DVI-I, aktif pasif çevirici gibi olayları ChatGPT'ye yazıp özetini kafamda çıkartıp, aynı şekilde araştırmalarımı yapıp diğer kullanıcımıza sundum. Yarın gerekli testler yapılacak ve ona göre bir çözüm aranacak. Bu şekilde kullanımı herhangi bir sorun oluşturmaz düşüncesindeyim. Ancak direkt kopyala yapıştır şeklinde olan cevaplar kaldırılmalı ve herhangi bir süre kısıtlaması olmayan bir uyarı verilmeli. Eğer tekrarlanır ise 1 gün, yine tekrarlanır ise 1 hafta ve sonrasında 14 gün şeklinde verilmeli.

Yaklaşık 5 senedir bu forumun üyesiyim görüşüm bu şekilde. Sürekli gelişen yapay zekayı tabii ki direkt yok edemeyiz ancak sadece onun üzerine kurulu cevaplar saçmalıktan ibaret olur. Gider direkt ChatGPT'ye sorarım o zaman :D

100% kullanmamak şartıyla, üyeler kendi cümleleriyle harmanlarsa her iki tarafın da memnun olacağını düşünüyorum.

Bence, Technopat Sosyal için bir yapay zeka botu olmalı. Yapay Zeka kuralını aşamazsınız. Sen yasaklarsın adam yapay zekaya yazar değiştirir atar. Bunun yerine yapay zekayı Technopat'a entegre ederseniz insanlar en azından bir Technopat ürünü kullanmış olacak.

Kullanma biçimi bence yazarın kendi cümlesine bilgi amacıyla minik bilgiler katmasına izin verilmeli.
Mesela "Ali Güngör Technopat'ta bir çalışan, 1881 yılında doğdu ve geçmişinde şu şu yerlerde çalıştı. Şu an ise Technopat'da haber ve içerik üretiyor."

Fakat direk yapay zeka tarafından üretilmiş bir bilgiye izin verilmemeli.

Eğer izin verilecekse yapay zeka kullanmış yorumlara yapay zeka olduğunu belirtilmesi için yapay zeka damgası eklenebilir. Yazar, yapay zeka damgasını gösterecek tike basacak ve mesaj atılınca "Bu mesajda yapay zeka kullanılmıştır" şeklinde bir damga olacak. Böylece konuyu açan arkadaş verilen bilginin yapay zeka tarafından üretildiği için kesin bir doğruluk taşımadığını anlamış olacak. En azından dediğim gibi Yapay Zekayı dışardan kullanmamak için bir bot eklenirse insanlar en azından buradaki botu kullanır ve foruma da büyük katkı sağlar. Benim düşüncelerim bunlar.

Uzun süre cevap alamayan konularda kullanılması şartıyla hayata geçirilebilir. Mavi forumda bulunuyor bu özellik.

Yapay zekayla cümle oluşturmak, %100 yasak olmalı. Forumların amacı, kullanıcı deneyimine dayanır ve kullanıcıların görüş, deneyimlerini merak ederim. Bir konu açıp cevap almak istiyorsam da kullanıcı deneyimine dayalı cevap almak isterim. Yapay zekaya sormasını biz de biliriz. Gerekirse konu cevapsız kalsın, yapay zeka gene de olmasın. Yapay zekanın verdiği cevaplar, net cevaba bağlı. Kullanıcı deneyimine bağlı değil, henüz eksiklikleri var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı