Tek dünya tek para birimi

evrenler arası seyahat
Evrenler(?) arası seyahat için birden fazla evrene ihtiyaç var ve ne zamandan beri çoklu evren teorisi kabul görülüyor dünyada? Kastettiğin şey muhtemelen galaksilerdi ama olsun doğrusunu benden duymasan ilerde başkası düzeltirdi, ya da düzeltmezdi sen de yanlış bilmeye ve insanları, kendin hakkında yanlış düşünülmesinin sevkine sebebiyet vermeye devam etmiş olurdun. Yanlışın neresinden dönülse kârdır. İyi niyetim ile yazıyorum bunları; çocukça alınmaya, hakaret etmeye gerek yok.

Neyse asıl konudan sapmadan kendi yorumumu yapayım; Dünya üzerinde tek bir gerçek para biriminin olabilmesi için önce kapitalizmin çökmesi gerek. Ancak bundan sonra yerine daha iyi alternatifinin getirilmesi aşamasında tüm dünya tarafından kabul görecek iyi hazırlanmış bir sistem tasarlanması gerek, ki sizin istediğiniz bu tek para birimi bu sistem dahilinde olacak mı, orası da ayrı bir muamma. Kapitalist sistem hakim sürerken, bu tek gerçek para birimi meselesi hayalden öteye geçemez, çünkü sistem öyle işlemiyor.
 
Günümüzde ülkeler farklı para birimlerini kullanıyor. Bu da bazı ülkelerin daha iyi olmasını sağlıyor.

Bana göre tek bir ekonomi olması lazım. Dünya aynı para birimini kullanmalı ve her ülke ortak kararlar alıp para basmalı, gerektiğinde ülkelere dağıtmalı. Bu sayede denge sağlanabilir. Örneğin her ülkede merkez bankası olacak ve her ülkenin belirli miktarda para basma yetkisi bulunacak. Örneğin nüfusa oranla yapılabilir.

Daha pek çok detay var, kısaca özet geçtim. Sizin düşüncelerinizi alalım.
Senin dediğin şey zaten var : Yeni Dünya Düzeni. Araştır ve okumalar yap derim.

Bakınız :
 
@BedelsizASKER Ben de ilk yorumumda söylemiştim. Şuan için imkansız zaten. Ancak 100-200 yıl sonra yavaş yavaş değişim başlar. Bizim göreceğimizi hiç zannetmiyorum ama torunlarımızın torunları görecektir.

Yine de bilemeyiz. Bazı şeyler anlık değişebiliyor. Bu yüzden ülkeler arası ortak karar da alınabilir bundan 20-30 yıl sonra. Günümüzde de toprak kavgası yapan, bunun için savaşan ülkeler de böylelikle savaşı bırakmış olacaklar. Örneğin Türk toprakları aynı zamanda Avrupa'nın da toprağı olabilecek. Tek devlet dediğimiz şey bunun bir parçası zaten. Senin benim toprağım yok. Hepimizin var. Bazıları diretecek, isyan çıkaracak ve belki de iç savaşa kadar gidecek. Fakat devlet mekanizması herkesten güçlüdür. Bastırılır ve bir süre sonra unutulur, kabullenilir.

Her değişim, korku salınarak başlatılır ve insanlar her zaman korkuya yenik düşer.
 
Son düzenleme:
Tabii, altını markete verip bir sürü ürün alıyorsun değil mi? :)
Hocam Komunizm sistemi gibi one ya tek bir para birimi ? Mantıklı kararlar veren ve doğru adım atan ülkelerin para birimleri tabiki daha yüksek değere sahip olacak. Belki küçük (market gibi) yerlerde altın veremezsiniz fakat Altın tüm para birimleriyle bağlantılıdır.
 
Dünyadaki toplam parayı tek merkez bankasından herkese 10000 dolar düşecek şekilde basmış olsan dahi serbest piyasa dinamiklerinden dolayı birşeylerin fiyatı yükselip birşeylerin fiyatı düşecek bu gayet doğal bir durumdur. Öte yandan her ülkenin eline merkez bankası verelim her ülke ortak para bassın dersek en çok parayı basan ülke en zengin ülke olur saçma olur. Bu yetkiyi hiçkimseye vermeyeceksin piyasaya bırakacaksın tamamen. Kişi başına para basmak dahi korkunç olabilir çünkü para çocuk başına basılıyorsa sırf bunun için popülasyon patlaması yaşatacak otoriter rejimler mevcut...
 

Geri
Yukarı