Tek SSD'de Windows'un, diğer SSD'de oyunların kurulu olması sorun olur mu?

İlk kez SSD kullanacağım bu SSD'lerin bir sağlığı ömrü meselesi varmış bundan da çekiniyorum. Önceki sistemde kullandığım (hem Oyun film video izleme download vb için hem Win. için) 2 WD Caviar Black + 1 Caviar Green HDD'lerim 8 yıldan fazla sorunsuz idare etti yavaşlık hissetmedim, hatta şu an SSD'ler için çıkarmak zorunda kalmasam hala eski HDD'lerimi kullanırım da yani inşallah SSD'ye geçtiğime pişman olmam.
SSDler düşündüğünüz kadar hassas donanımlar değil, üstlerine terabaytlarca yazılacak kadar ömürleri var.

Aldığınız diskler neler acaba?

Sizin mesajınızı okuyunca dedim ki Win. kurarken en başta sistemi oyun yüklenecek diskleri hazırlarken bir yerde karar verme yanlışlığı yaptık ya haydi hayırlısı.

Neyse sonuçta oyunsuz download'sız oyun dosya doğrulatma'sız vb bir Win10'lu SSD olacak, en azından Win. olan diskin ömrü uzun dayanıklı olacak diyelim içimizi rahatlatalım. Oyunların olacağı SSD ise çabucak x2 hızla eskiyecek ömrü tükenecek eh yapacak birşey yok. Win. olan SSD yıllarca dayanıklı kalacaktır yenilemek zorunda kalmayız oyunların SSD'sini ise kolayca değiştirir yenileriz neyse artık.

Eski sisteminden Win7 GTX 1060 yenisine Win10 RTX 3070'e geçince haliyle oynamak için çıldırdığım beklettiğim bir çok oyunum vardı; 3-5 yıldır aşeriyordum bunlara Days Gone, Horizon Zero Dawn, Cyberpunk 2077, AC Valhalla, R.D.R.2, The Last of Us sadece bazıları.

---
Belki sizin bir bilginiz vardır diye şunu da sorayım: Win7'deyken Elder Scrolls Online oynuyordum, Win10'da kurayım dedim bana 2015 tarihli install launcher'ı gösterdi bişeyler yükledi DirectX dosyaları Win. C++ şeylerini yükledi. Hani kuşkulandım biraz, yepyeni 22H2 güncel Win10 var ekran kart driver'ları DX12 derken (çıkış 2015) ESO oyunu bize eski 2015'lerden DX dosyası Win.'un C++ dosyaları falan yüklediyse e yani bu yeni çıkan DX12'li oyunlarda bir soruna sebep olur mu? Acaba diyorum ESO gibi Win10 DX12 desteği olmayan eski oyunları yüklemesem mi ne yapsam? ama tüm dünyada milyonlarca oyuncusu olan MMORPG oyunu herhalde ESO oyuncuları da Win10'da oynuyordur değil mi... Neyse işte öyle bir bilgi danışmak istiyorum o kadar.
Dostum şimdi yanlış bir şey söylemek istemem pek bir bilgim yok ama ben kendim için şunu söyleyebilirim. Benim harici grafik kartım yok işlemcinin grafik birimini kullanıyorum ve DirectX 12 destekliyor. Hearts of Iron IV indirdiğim zaman ki sadece Dx10 destekli bir oyundur kendisi. Aynı kurulumları bende yaptım ve şuan sorunsuz oynayabiliyorum ama dediğim gibi pek bir bilgim yok mantıken bende bir sıkıntı olmuyorsa sende de olmaması gerek.

@Hakanas Sorun olmaz hocam. Her oyunun kendisine ait Redist dosyaları/uygulamaları olur. Sadece çakışma olmaması için AIO Runtimes kurmanızı tavsiye ederim. Oyunlardaki sorunları çözen bir pakettir.
En son model (DX12'li bir 2022-23'lü Win10 vb) yeni bir sisteme eski 5-10 yıllık DX10-11 destekli Win7-8 oyunları kurmaktan hep çekinmişimdir. Oyun kurulurken sonuçta 8-10 yıl önceki Win. C++ dll dosyaları DirectX dll'lerini karıştıracak DX10'lu bişeyler yükleyecek vs ne bileyim çakışma olur oyunlar etkilenir diye korkardım. Sorun olmaz diyorsanız çok iyi. Artık AIO ne ise ona da bakarız bilgilendirme için sağolasın.

AIO Runtimes derken ayrıca çoğu kullanıcı AIDA64, HWmonitor, CrystalDiskInfo, GPU-Z ve CPU-Z gibi yazılımları öneriyordu. Ben mesela CPU-Z'de RAM bilgilerinde sorun yaşadım (Dual yazması gereken yerde "2x64bit" yazıyor ne alaka, Bios'da DDR4-3600 gösterirken CPU-Z'de bişey yok 1799Mhz diyor), bir de GPU-Z'de ekran kartı VRAM bilgisi 8.192MB (8GB) yerine 8.031MB gösteriyor bu bayağı canımı sıktı neyse. DxDiag'da böyle 8.031MB ama Windows ekran ayarlarında Nvidia Denetim Masası altında doğru düzgün 8.192MB diyor.

@Swoxie Tamam o zaman yani umarım sorun yaratmazlar, bir önceki arkadaşa @Wheeler Man ayrıntılı aynı konudan bahsettim siz de bir bakın isterseniz. Teşekkürler cevap için.

SSDler düşündüğünüz kadar hassas donanımlar değil, üstlerine terabaytlarca yazılacak kadar ömürleri var.

Aldığınız diskler neler acaba?
SanDisk Ultra 3D ve Samsung 870 QVO olarak aldık tabii fiyat durumu indirimler derken dayanamadım mecburen bunları tercih ettim. Sonuçta SSD'lerin markası modeli kalitesinden güvenirliliğinden vb bir şüphem de yok zaten bununla alakalı bir şey de demiyorum.

Benim anlam veremediğim şuydu:
20-30 yıllık eski teknoloji dedikleri mekanik HDD'leri 7-8 yılı geçkin (hala sapasağlam hiç yavaşlık hissetmedim hala HDD'lere güvenim tam) kullandıktan sonra, herkesin önerdiği yeni disk teknolojisi dediği (herhalde 8-10 yıldır hayatımızdalar) SSD'lere geçtiğimde SSD'ler hakkında söylenenler falan gözümü korkuttu.

Yok neymiş devamlı veri okuma-yazmalar, download'lar, (Steam, UbiConnect vb yerlerde kullandığım) oyun dosyası doğrulatma'ları vb SSD'lerin sağlığını (okuma/yazma hızını) etkilermiş ömrünü kısaltırmış. Yahu kardeşim 2013-14 üretimi 1TB HDD'leri ben hep bu işler için kullandım hiç bir şey olmadı, da yani yeni disk teknolojisi dedikleri SSD'ler böyle okuma/yazma olaylarından dolayı eskiyecekse bozulacaksa vay halimize, yani canımı sıkan buydu o kadar.

Son düzenleme:
En son model (DX12'li bir 2022-23'lü Win10 vb) yeni bir sisteme eski 5-10 yıllık DX10-11 destekli Win7-8 oyunları kurmaktan hep çekinmişimdir. Oyun kurulurken sonuçta 8-10 yıl önceki Win. C++ dll dosyaları DirectX dll'lerini karıştıracak DX10'lu bişeyler yükleyecek vs ne bileyim çakışma olur oyunlar etkilenir diye korkardım. Sorun olmaz diyorsanız çok iyi. Artık AIO ne ise ona da bakarız bilgilendirme için sağolasın.

AIO Runtimes derken ayrıca çoğu kullanıcı AIDA64, HWmonitor, CrystalDiskInfo, GPU-Z ve CPU-Z gibi yazılımları öneriyordu. Ben mesela CPU-Z'de RAM bilgilerinde sorun yaşadım (Dual yazması gereken yerde "2x64bit" yazıyor ne alaka, Bios'da DDR4-3600 gösterirken CPU-Z'de bişey yok 1799Mhz diyor), bir de GPU-Z'de ekran kartı VRAM bilgisi 8.192MB (8GB) yerine 8.031MB gösteriyor bu bayağı canımı sıktı neyse. DxDiag'da böyle 8.031MB ama Windows ekran ayarlarında Nvidia Denetim Masası altında doğru düzgün 8.192MB diyor.

@Swoxie Tamam o zaman yani umarım sorun yaratmazlar, bir önceki arkadaşa @Wheeler Man ayrıntılı aynı konudan bahsettim siz de bir bakın isterseniz. Teşekkürler cevap için.

SanDisk Ultra 3D ve Samsung 870 QVO olarak aldık tabii fiyat durumu indirimler derken dayanamadım mecburen bunları tercih ettim. Sonuçta SSD'lerin markası modeli kalitesinden güvenirliliğinden vb bir şüphem de yok zaten bununla alakalı bir şey de demiyorum.

Benim anlam veremediğim şuydu:
20-30 yıllık eski teknoloji dedikleri mekanik HDD'leri 7-8 yılı geçkin (hala sapasağlam hiç yavaşlık hissetmedim hala HDD'lere güvenim tam) kullandıktan sonra, herkesin önerdiği yeni disk teknolojisi dediği (herhalde 8-10 yıldır hayatımızdalar) SSD'lere geçtiğimde SSD'ler hakkında söylenenler falan gözümü korkuttu.

Yok neymiş devamlı veri okuma-yazmalar, download'lar, (Steam, UbiConnect vb yerlerde kullandığım) oyun dosyası doğrulatma'ları vb SSD'lerin sağlığını (okuma/yazma hızını) etkilermiş ömrünü kısaltırmış. Yahu kardeşim 2013-14 üretimi 1TB HDD'leri ben hep bu işler için kullandım hiç bir şey olmadı, da yani yeni disk teknolojisi dedikleri SSD'ler böyle okuma/yazma olaylarından dolayı eskiyecekse bozulacaksa vay halimize, yani canımı sıkan buydu o kadar.
Elinizdeki diskler taş gibi.
QVO olan üzerinde işletim sistemi kullanmayın, QLC nandlar TLCler kadar dayanıklı değiller fakat çıt kırıldım da değiller. Ultra 3D ise main drive olarak uzun yıllar size hizmet edecektir.

AIO Runtimes bir paket toplamı. İçerisinde Java, Desktop Runtime paketleri, Visual C++ paketleri, DirectX 9.0 vs. mevcut.

RAM iki parça olarak orada yazanın 2 katı MHz'de çalışır. 1800 yazıyorsa onu 2 ile çarpıp 3600 MHz elde edilir.

VRAM ise UEFI BIOS kullandığınız için bir miktarın önyükleme için kullanıldığını tahmin ediyorım.

İkisi de iyi ürünler ancak Samsung QVO'yu oyun ve depolama için, Ultra 3D'yi işletim sistemi için kullanmanız daha iyi olur. QLC diskler işletim sistemine pek uygun değiller. İki disk birlikte size rahat 10+ yıl gidecektir tahminimce.

Mekanik disklerin 5000 adet yazma/silme garantisi varken TLC disklerin 300, QLC disklerin 100 adet vardır. Tabii bu değerler markadan markaya değişmektedir. Günümüzde diskler zaten bu değerleri yeri gelince 10'a katlıyor ama yine de bir mekanik disk kadar dayanıklı olmadığını bu verilere göre söylüyoruz. Yine de ben genel kullanımımda SSD'lerin mekanik disklerden daha sorunsuz olduğunu söyleyebilirim.

@222744
@Wheeler Man

Eksik olmayın arkadaşlar böyle bilgilendirmeleriniz çok iyi oldu elinize sağlık, en azından (şu durum şöyle miydi bu böyle miydi nasıldı iyimi kötümü oldu olacak şu bu derken) sizler gibi bilenlerden bir şeyler öğrenmek içimi rahatlattı...

6 GB GTX 1060 Win7'li sisteminde en azından Cyberpunk 2077 gibi RTX kartları isteyen Win10 direten oyunlar çıkasıya kadar mutluydum huzurluydum işte artık dedim olmaz yeni işlemci Ram RTX kartlara geçelim Win10 yapalım geldik bu duruma. Neyse ilk kez SSD ayrıca ilk kez SSD'de Oyunlar & Win10 deneyimim olacak bu kadar uzun ayrıntılı yazmamın sebebi budur.

---
Üstler de DDR4-3600 XMP seçili Dual kit Ram'lerin CPU-Z'de Dual değil "2x64bit" 1799Mhz gösteriyor neden demiştim neyse sorun değilmiş anlaşıldı, peki GPU-Z ve DxDiag gibi yerlerde ekran kartı Vram eksik gösterimi konusunda da bir bilginiz varsa beklerim.

GPU-Z'de ekran kartı VRAM bilgisi 8.192 MB (8GB) olması lazımken 8.031 MB gösteriyor umarım bir sorun yoktur. GPU-Z hadi neyse Win10 "DxDiag Tanı Aracı" içinde de yine böyle 8.031 MB göstermesi bilemedim neden (DxDiag: Ekran Kartı sekmesinde 'sorun bulunamadı' diyor yani bu iyi bir şey herhalde). En azından içimi rahatlatan şu oldu Windows'un kendi ekran ayarlarında ve Nvidia Denetim Masası altında doğru düzgün 8.192 MB diyor, bir kaç oyun denedim mesela oyun içi kendi Grafik ayar menüsünde de Vram 8.192 MB birisinde 8.191 MB yazıyordu tamam iyi yani doğru düzgün gösteriyor.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı