Teknokrasi

Heinz Guderian

Kilopat
Katılım
26 Aralık 2015
Mesajlar
1.923
Makaleler
4
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Teknokrasi veya Uygulayımcıerki, bütün karar verme süreçlerinin teknik uzmanların ellerinde olduğu bir yönetim şeklidir.

İnsanlığın çözmesi gereken en büyük problem transhümanizm ise, en büyük ikinci problem yönetimdir. Demokrasi denilen bela, çoğunluğun isteklerinin hayata geçmesini sağlamaktadır. Oysa ki çoğunluk genelde yanılır veya yanıltılır.
-----------------------
Galileo’ya “çoğunluğun kararlarına uy” masalını anlatabilir miydiniz? Eğer çoğunluğa kalsaydı, hâlâ dünyanın düz olduğu kanısı hakim olabilirdi.
Einstein’a “çoğunluğun kararlarına uy” diyebilir miydiniz? Eğer öyle olsaydı, hala uzayın ve evrenin yapısı hakkında yanılıp duracaktık.
Doğru; tüm dünyaya karşı, tek bir kişi tarafından haykırılsa dahi doğrudur. Doğrunun hakim kılması için de, demokrasi değil teknokrasi gerekmektedir. Nedir teknokrasi? Teknolojinin ve bilimin hakimiyetidir. Bir konuda alınacak olan kararların, ağzı en çok laf yapan tarafından değil, o konunun uzmanları tarafından alınmasıdır.
Demokrasi yalandan ve yenilgiden başka birşey getirmemiştir. Halkın çoğunluğunun karar vermesi, yönetime talip olanlar için bu güruhun yönlendirilmesi problemini ortaya çıkardı. Bu problemin çözümü ise, halkın hoşuna gidecek sözler söylemek, halkın anlayacağı dilden konuşmak, doğrular gün gibi ortadayken halkın isteklerine boyun eğmek demekti.
-----------------------
Demokrasi rejiminin hükümranları, kendilerini halka “seçtirmek” için her türlü yalan ve oyunu çevirebilecek kapasitededirler. Bu derece yüksek sahtekarlık yeteneği barındıran insanlar ise, asla doğru kararlar alamazlar. Çünkü doğru kararlar alabilmek için, doğrunun takipçisi ve neferi olmak gerekir. Doğruların peşinde koşmaya alışmış olan insanlar ise, kimsenin ne düşündüğünü umursamadan, doğruları direkt olarak söyleyen insanlardır.
Demokrasi rejimlerinde alınan kararlar “acaba olması gereken bu mu?” sorusundan hareketle ortaya çıkmaz. Bu kararlar alınacakken sorulan soru şudur: “acaba halk hangi kararı destekler?”
-----------------------
Demokrasi rejiminde yöneticilerin en büyük kaygısı, oy kaygısıdır. Bir bilim merkezi kurmak siyasilere oy kazandırmayacaktır. Bunun yerine eğlence mekanları, parklar, insanların rahatça vakit geçirebileceği alanlar yaparlar. Eğitim bütçeleri ve programları, halkın üstün bir düşünce yetisine sahip olması için yapılmaz. Tam tersine, halkın daha rahat yönlendirilebilecek bir kıvama getirilmesi amaçlanır. Çünkü düşünen insan sorgulayacaktır. Sorgulamanın olduğu yerde ise maniple olayı ortadan kalkar. Maniple olmayan bir halk, yöneticiler için en büyük sorundur.
-----------------------
Varsayalım ki, demokratik bir ülkedeki din işleri başkanlığına yönetici belirlenecek. Kriterler nelerdir? Yeni gelecek olan yönetici, halkın dinini adam gibi öğrenmesini sağlamalı mıdır? Halkın zihnindeki yanlışları silip atmalı mıdır? Dini istismar eden, parasal veya kişisel meselelerle insanlar üzerinde hükümranlık kuranlara karşı mücadele etmeli midir? Dinin insanlar üzerindeki etkisini, pasifleştirme durumundan ilerleme durumuna çekmeli midir? İnsanları, sorgulayan bir hale getirmeli midir? Tabi ki hayır.
Kriterler şunlardır: halkın dini görüşlerini bire bir yansıtmak. Halkın kafasındaki din algısını olabildiğince övmek. Halkın dini görüşlerine aykırı olan akımlarla mücadele etmek. Halkın dini görüşünün, yönetimdeki insanlarla bire bir örtüştüğü düşüncesini, insanların beynine sokmak.
Evet, beynine sokmak!
-----------------------
Teknokrasi; demokrasinin tam zıttı olarak, işi ehline teslim etmektir. Bir konudaki karar hakkını, o konunun uzmanlarından oluşan bir konseye vermektir. Bu konseydeki uzmanlar, konuyu incelerler ve en doğru kararı vermeye çalışırlar. En doğru kararı verip vermedikleri, başka uzmanlar tarafından sürekli olarak denetlenmektedir. Tamamen liyakate dayalı olan teknokratik sistem, kişi kayırmanın ve torpilin ecelidir. Hiç kimse, hakkı olmayan bir makamı işgal edemez. İşini adam gibi yapmayanlar, sistemde asla barınamazlar. Devlet, adeta devasa bir makine gibi çalışır. Bu makine, sürekli olarak denetlenir ve bozuk parçalar yok edilir. Alınan her karar, bilimsel temellidir. Kararların akla ve mantığa %100 uyması zorunludur.
373279
Ben de yönetim şekli olarak Teknokrasiyi benimsiyorum.
Bu yönetim şekli ve yazı hakkında ki yorumlarınız nelerdir? Katılıp katılmadığınız tarafları, saygı sevgi çerçevesinde tartışabiliriz.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
İyi de sen burda demokrasiyi yanlış tanımlamışsın ki. Yani yanlı bir yazı bu biraz. Ayrıca demokrasi yerine biraz Amerikan biraz emperyalist düşünce tarzını yazmışsın. Demokrasi bu değil her şeyden önce.

Teknokrasi ise tamam kağıt üzerinde güzel görünüyor. Her şey adil gibi görünüyor ama uygulamada ne kadar doğru olacak? Kim denetleyecek? Onu kim atayacak? Halk ne kadar katılacak bu duruma? Ne kadar destek verip sisteme dahil olacak?

Bu sistem, işçilerin asgari ücretini yükseltmek için görüşmeye son model Mercedes makam aracı ile giden sendika başkanı kadar adil sadece:) Hani işçi kardeşti? Neden?

Her sistem her yerde uygun ve kabul göremez. Mesela Küba'da her şey bedava diye komünizm ve sosyalizmi övenler var. Tamam güzel bir şey ben de kabul ediyorum. Fakat orada 109.000 metrekare alan içinde 10 milyon insan yaşıyor. Yani şartlar daha rahat. İstanbul 5500 metrekare alan içinde sayılabilen 15 milyon (ben 25 milyondan az olacağını düşünmüyorum genel toplamın) insan yaşıyor. Nasıl yapacaksın mesela aynı sistemi değil mi? Suyu bedava yapayım dediğin an insanlar muslukları kapatmaz. Elektrik bedava yapayım desen evi Neon lambalarla kaplarlar:)
 
İkisi de ütopya gibi duruyor ilginç🤔 Kim bilir altından neler çıkar demokrasi de görüldüğü gibi.
 
Teknokrasi veya Uygulayımcıerki, bütün karar verme süreçlerinin teknik uzmanların ellerinde olduğu bir yönetim şeklidir.


Ben de yönetim şekli olarak Teknokrasiyi benimsiyorum.
Bu yönetim şekli ve yazı hakkında ki yorumlarınız nelerdir? Katılıp katılmadığınız tarafları, saygı sevgi çerçevesinde tartışabiliriz.
Geç oldu fakat, bu yönetim şekliyle yönetilen bir ülke biliyor musunuz acaba?
 

Geri
Yukarı