Teknoloji hastalığı

kayra150

Hectopat
Makaleler
2
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Anakart: MSI 945GM3
İşlemci(CPU): Intel Core2 Duo E7300 2.66 ghz
Ekran Kartı(GPU): AMD ATI Radeon HD 2400 PRO
Disk: Hikvision C100 120 GB SSD
Ram: 1 GB
İşletim sistemi: antiX 22 64 bit
Kernel: xanmodv1-lts (6.6.21)

Monitör: Casper926w - 900w
Klavye: Casper K5108
Fare: PGM07
Kulaklık: TIGOES TH-812
Sohbet amaçlı konu oluşturuyorum öylesine. Gözlemlerim sonucunda forumun çok büyük kısmının bu hastalığa yakalandığını düşünmeye başladım. Belki adı bile vardır bu hastalığın ama bilmiyorum: Her şeye rağmen; her şeyin en yenisini en güncelini kullanma isteği hastalığı.

Mesela bir telefon almak istiyoruz, ''en son modellerden olsun''
Ya da bilgisayar almak istiyoruz ''rtx3000 serili olsun'' falan.
Sürüm olarak da oluyor bu mesela forumda konu açan bir arkadaş vardı. Telefonuna Android 13 güncellemesi geldiğini görünce koşa koşa güncellemiş sonra da boştaki ram yükünün artmasından ve takılmalardan yakınmıştı.

Başka bir örnek uygulama güncellemeleri. Çoğu kişi eminim ki güncelleme geldiğini görünce koşa koşa güncelliyordur programları(ben de bazı güvendiğim açık kaynak kodlu programlarda ya da beni güncellemem için zorunlu tutan sürümlerde güncelliyorum.)

Özellikle iphone'cularda sık gördüğüm olay, ''günlük kullanacağım, oyun oynamayacağım sizce iphone 14 mü 14 pro mu?'' Tarzı konular...

Sizce bu durum doğal, aşırı normal, tam da olması gerektiği gibi mi yoksa bir tek ben mi bu konunun son zamanlarda iyice abartılı şekilde yaşandığını düşünüyorum?

Tekrar tekrar, yeniden ve yine hatırlatmakta fayda gördüğüm konuları yazmak isterim:
Türkiye'de yaşıyoruz,
Asgari ücret 8500 lira,
Asgari ücret ayrıca açlık ve yoksulluk sınırı altında,
Yoksulluk sınırı 30 bin lira açlık sınırıysa 8753 lira.

Bu bilgileri idrak edip işledikten sonra su gibi fahiş fiyatlı teknolojik ürün tüketmenin mantıksızlığı çerçevesinde soruyorum. Bu teknoloji hastalığı sizce normal mi anormal mi?

Anormal ise neden kullanıcı olarak piyasaya karşı tepkimizi koyup hastalığımızı yenip üst segment ürünleri almayıp batmasını sağlamıyoruz?

Normal ise neden ekonomi çok kötü, kiralar pahalı, ev araba sahibi olmak zorken artık iş sahibi bile olmak zor diyoruz?

Neden hep bu ikilemle karşı karşıya kalmak zorunda bırakılırken büyülenmiş gibi tepkisiz biçimde yeni ürünlere çekiliyoruz? Hiç mi bu konuda irademiz yok?

Neler düşünüyorsunuz yazabilirsiniz. Sadece sohbet amaçlı soruyorum yanlış anlaşılmasın.

Son düzenleyen: Moderatör:
Gözlemlerim sonucunda forumun çok büyük kısmının bu hastalığa yakalandığını düşünmeye başladım. Belki adı bile vardır bu hastalığın ama bilmiyorum: Her şeye rağmen; her şeyin en yenisini en güncelini kullanma isteği hastalığı.

Yoo.‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎ ‏‏‎‏‏‎

Sohbet amaçlı konu oluşturuyorum öylesine. Gözlemlerim sonucunda forumun çok büyük kısmının bu hastalığa yakalandığını düşünmeye başladım. Belki adı bile vardır bu hastalığın ama bilmiyorum: Her şeye rağmen; her şeyin en yenisini en güncelini kullanma isteği hastalığı.

Sürüm olarak da oluyor bu mesela forumda konu açan bir arkadaş vardı. Telefonuna Android 13 güncellemesi geldiğini görünce koşa koşa güncellemiş sonra da boştaki ram yükünün artmasından ve takılmalardan yakınmıştı.

Başka bir örnek uygulama güncellemeleri. Çoğu kişi eminim ki güncelleme geldiğini görünce koşa koşa güncelliyordur programları(ben de bazı güvendiğim açık kaynak kodlu programlarda ya da beni güncellemem için zorunlu tutan sürümlerde güncelliyorum.)

Özellikle iphone'cularda sık gördüğüm olay, ''günlük kullanacağım, oyun oynamayacağım sizce iphone 14 mü 14 pro mu?'' Tarzı konular...

Sizce bu durum doğal, aşırı normal, tam da olması gerektiği gibi mi yoksa bir tek ben mi bu konunun son zamanlarda iyice abartılı şekilde yaşandığını düşünüyorum?

Tekrar tekrar, yeniden ve yine hatırlatmakta fayda gördüğüm konuları yazmak isterim:
Türkiye'de yaşıyoruz,
Asgari ücret 8500 lira,
Asgari ücret ayrıca açlık ve yoksulluk sınırı altında,
Yoksulluk sınırı 30 bin lira açlık sınırıysa 8753 lira.

Bu bilgileri idrak edip işledikten sonra su gibi fahiş fiyatlı teknolojik ürün tüketmenin mantıksızlığı çerçevesinde soruyorum. Bu teknoloji hastalığı sizce normal mi anormal mi?

Anormal ise neden kullanıcı olarak piyasaya karşı tepkimizi koyup hastalığımızı yenip üst segment ürünleri almayıp batmasını sağlamıyoruz?

Normal ise neden ekonomi çok kötü, kiralar pahalı, ev araba sahibi olmak zorken artık iş sahibi bile olmak zor diyoruz?

Neden hep bu ikilemle karşı karşıya kalmak zorunda bırakılırken büyülenmiş gibi tepkisiz biçimde yeni ürünlere çekiliyoruz? Hiç mi bu konuda irademiz yok?

Neler düşünüyorsunuz yazabilirsiniz. Sadece sohbet amaçlı soruyorum yanlış anlaşılmasın.
Sizde vardır hocam böyle bir şey. Hani "keşke S23 Ultram olsa, keşke RTX 4090 olsa" böyle deriz. Ama öyle manyak gibi bir isteğimiz yok.

Yani bana kalırsa insanımızda görmemişlik var bende dahilim tabii ki. Fakat yarına bile çıkacağımız muamma iken ben eğer durum elveriyorsa yaşanması taraftarıyım çünkü giden zaman geri gelmeyecek parayı da mezara götürecek değiliz. Bu şu demek değil 8500TL alan adam aç gezip son model telefon sahibi olup hava atması gibi değil. Ben bu işin öyle boykot etmekle falan çok fazla düzeleceğini sanmıyorum. Ağır vergiler ve paramızın değersizliği her yerden el sallıyor. Bazı markalar insaflı olup fiyatlarında yerelleştirmeye gidiyorlar örneğin Samsung, Sony vs. Ama örneğin Apple zerre umursamıyor kur elli kuruş artsın anında bütün ürünlere zammı dayıyor. Yani şu anda para değerlenmedikçe fiyat düşme olayı ülkemizde hayal. 2. el piyasasına bakıyorsun araba alayım diyorsun pandemi zamanı yapılan fırsatçılığı gördük. 2.ele parası yetmeyen sıfır aldı. İnsanımız nereden kimi öperim peşinde. 3 aylık Granland X 2020 model aracımızı 284'e aldık 2020'de iken şu an bakıyorum 5 katı artmış. Yani biraz da ne alırsak elimizde kalma olayı var. Mesela ben 5-6 sene daha araç değiştirmeyi düşünmüyorum değiştiremem de zaten pek. Polo vardı 2013 model onu satmıştık o zamanki parayla 80K eden araç bugün 300-350 bandında artmadıysa. Şu an bindiğim araba 1 milyon 200 küsur. Yani makas çok açılıyor o yüzden diyorum keşke borç harca girip lüx bir araba alsaydım BMW vs. Yani sözün kısası bu her şeyde böyle. Çok marka örneğinden gittim derdimi anlatmak için. Ülkece üretmedikten sonra hep ithale bağlı kaldıktan sonra ben sene 2025 olduğunda da bugünleri arayacağımızı biliyorum. O yüzden bu halinden mutlu olup şükret diyen kesime ben akıl fikir diliyorum.
Şunu da ekleyeyim o sosyal medyadaki hayatların birçoğu gösterişten ibaret kimse her gün mutlu olup tatillerde orada burada gezmiyor üst tabaka hariç. Millet bir hikaye atmak için kırk takla atıyor attığı da bir kahve malum markanın. Yani örnekti bu kimisi arabasını çekip durur kimisi telefonuyla hava atar vs vs. Düşünün bize bu basit şeyler o kadar lüks olmuş ki :(

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı