Telefon Pasaport Kaydı Nasıl Yapılır?

Katılım
14 Ağustos 2010
Mesajlar
79.057
Makaleler
289
Çözümler
2.268
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Profil Kapağı
1522743131
Verilen bilgiler tecrübe edilmiş, doğru ve bir o kadar da kesin bilgilerdir.

Kayıt işlemi yaptırmak için öncelikle son bir ay içinde ülkeye giriş çıkış yapmış, T.C. Uyruklu pasaporta ihtiyacınız vardır.

Pasaportu temin ettikten sonra yapmanız gereken işlem ise vergi dairesine gitmek olacaktır.

Vergi dairesinde size gerekli olacak şeyler, bir adet pasaport, cihazın IMEI numarası ve 100 TL harç ücretidir. (Vergi dairesinde yanınızda pasaport sahibinin olmasına gerek yoktur.)

Vergi dairesinde cihazınızın IMEI numarasını ve pasaportu görevliye vererek 100 TL olan harcınızı ödüyorsunuz ve size üzerinde kayıt yaptıracağınız cihazın IMEI numarası bulunan 100 liralık bir fiş kesiyorlar.

Ardından bu fiş ile Turkcell, Avea veya Vodafone iletişim merkezlerine gidiyorsunuz ( Bu aşamada pasaport sahibi gereklidir) .

Turkcell, Avea veya Vodafone iletişim merkezlerinde sizden vergi dairesinin verdiği ve üzerinde cihazınızın IMEI numarası yazan fiş ve pasaportunuz isteniyor. Gerekli olan bilgileri veriyorsunuz, bilgiler sisteme giriliyor ve ardından pasaport sahibinin imzası alınıyor. Ve bu işlem için bayiden bayiye değişen 5-20 TL arası bir ücret isteniyor.
( Bu aşamada pasaport sahibinin bizzat bulunması gerekli, çünkü kayıt belgeleri BTK'ya gittiğinde kontrol aşamasında pasaporttaki imza ile kayıt belgesindeki imzanın aynı olup olmadığı karşılaştırılıyor.)

Tüm bu işlemlerin ardından cihazınızın kayıt altına alındığını gösteren bir belge verilmesinin ardından işleminiz tamamlanmış, cihazınız kayıt altına alınmış oluyor.


Kısacası, eğer kendinizin veya bir tanıdığınız şartlara uygun pasaport kayıt hakkı varsa tüm bu işlemler size 110 TL civarına mal olmuş oluyor. Eğer pasaport kayıt hakkınız yoksa ve bu işi ticaret olarak yapanlara yaptıracaksınız mutlaka ama mutlaka hem devlete ödenmesi gereken 100 TL’lik harç ücretinin fotokopisini ( aslı İletişim merkezleri tarafından alınıyor, fotokopisi kayıt yaptıran kişiye veriliyor) hem de kayıt belgesini mutlak surette istemeniz olacaktır.

Devlet tarafından mutlak surette talep edilen 100 TL’lik harcın mecburi olmadığını söyleyen kişilere asla ve asla kayıt yaptırmayın.

En önemli olan nokta mutlaka ama mutlaka vergi dairesine yatırmanız gereken 100 TL’lik verginin ödenmiş olmasıdır.

100 TL harç bedeli ödenmeden yapılan kayıtlar, belgeler BTK'ya ulaştığı andan itibaren kullanıma kapatılacak ve bir daha kayıt altına almak istediğinizde devlete ödemeniz gereken tutar %50 zamlı olarak 150 TL olacaktır.

Vergi harcı bir defa ödenmektedir. Devletin aldığı 100 TL’lik vergi ücretini bir kez ödedikten sonra, ileride kaydınız ile ilgili bir sıkıntı yaşasanız dahi tekrar herhangi bir ücret ödemeden kaydınızı yenileme şansınız mevcuttur.

15 Haziran 2012'den önce gerçek pasaporta kayıt işlemi yasal yollarla yapılmış cihazlar için tekrardan devlete 100 TL vergi ücreti ödenmesi söz konusu da değildir.

Ek Bilgi: Eskiden cihazınızı yeni pasaport kaydı yaptırdığınızda, henüz belgeler BTK'ya ulaşmamış olsa bile sorgu ekranında direk Yolcu beraberi kaydedilen cihaz, pasaport kayıtlı yazıyordu. Yeni yapılan düzenleme ile cihazınızı yeni kayıt yaptırdıysanız BTK'nın IMEI sorgulama kısmından sorguladığınızda:

“IMEI numarası abone kayıt merkezince geçici olarak kayıt altına alınmış olup kurum tarafından evrakları kontrol aşamasındadır” şeklinde bir yazı çıkacaktır, endişe etmeyiniz.
Artık yeni yapılan ve henüz evrakları BTK'ya ulaşmamış, onay bekleyen kayıtlarda sorgulama ekranında bu şekilde yazı çıkmaktadır. Bu bilgi BTK çağrı merkezinden öğrenilmiştir.
 
Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı