Telefon şarj yüzdesi kaçtayken şarj edilmeli?

Merhaba. Telefonumu genelde sarjı %20'nin altına düşünce şarj ediyorum. Pil ömrünün sağlığı için şarj yüzdesi kaçtayken şarj etmem gerekiyor? Pili tamamen bitirip şarj etmek daha mı mantıklı?
Eğer pil türü lithium polymer ise önemli olan dönüm noktalarına ulaşmamasını sağlamaktır. Bunun için telefonu %80 ila %20 arasın tutmanız gerekir. Tabii bu şart değil ama bataryanın ömrünü uzatmanın en iyi yolu bu. Mümkün mertebe uygulamaya çalışmak gerekiyor.
 
İnternette yazılan ve açılan konulardaki bilgilerin çoğu bana göre yanlış. Neden? Çünkü bataryanın ne kadar dolduğu önemli değil. Önemli olan bataryanın sağlıklı çalışması için gereken voltaj aralığını koruyabilmek.

Lityum bataryaların tasarlanan efektif çalışma voltajı 3.7 volttur. Bu voltaj aralığını ise yüzdelik dilim olarak genelde %40-80 arasında sağlar. Yüzdelik kısmın hesaplanması cihaz yazılımı tarafından voltaja göre yapılır.

Bataryayı tamamen boşaltmayın demelerinin sebebi voltaj 3'ün altına düştüğünde batarya hücreleri yıpranmasın diyedir. Aynı sebeple bataryayı tam doldurmayın demelerinin sebebi ise yüksek voltaja maruz kalan bataryanın daha çabuk yıpranmasıdır.

Lityum bataryaların maksimum voltaj aralığı 4v-4.2v
Nominal voltaj aralığı 3.7v
 

Yeni konular

Geri
Yukarı