Gerekmiyor, sadece telefonun bootloader kilidinin açık olması yeterli. Magisk, SuperSU gibi root uygulamalarını kurmadan da rom atılabilir. En fazla recovery flashlarsın root ile, ancak ADB-Fastboot aracı ile root'a gerek kalmıyor.
İşletim sisteminin sınırlarını aşmak derken öyle gözümüzde fazla da büyütmemek lazım. Yani bir şahini Ferrari'ye çeviremiyorsunuz. Artıları olduğu kadar eksileri de oluyor. Örneğin banka uygulamalarında herhangi bir olumsuzluk yaşadığınızda bankalar herhangi bir sorumluluk kabul etmiyorlar. Mesela telefonunuza sahte arama ile yapılan bir dolandırıcılıkta telefonunuz rootlu ise banka resmen rootlamasaydın kardeşim diyor. Ki bunu uygulamayı kurarken belirtiyor zaten. Cihazınız rootlu bu nedenle tüm sorumluluk size ait diye.
İkinci konu şarj konusu. Sayısını hatırlamadığım kadar cihazı root edip kullandım. En son J7 Prime rootladım. Rootlamadan önce şarjı normal giden telefon yüzde 50'deyken 10 dakikalık görüşme sonrası 0'a düştü.
Cihazınız garatili ise hiç bulaşmayın derim. Garanti dışı bırakabiliyor. Kendi değerlendirmem olarak da şunu belirteyim. Kullandığım rootlu cihazlarda ilk bir hafta yüksek performans aldıktan sonra yavaş yavaş sorunlar, uygulama durduruldu hataları, reset atma sorunları baş göstermeye başladı. Bir tanesinde hafıza kartını yaktım. Zaten artık kullanmadığınız uygulamaları devre dışı bırakabiliyorsunuz.
Ama ben bilgi edineyim diyorsanız tecrübe tecrübedir.
Birçok kişi zevk için yapıyor, ama rootu ihtiyaç olarak görenler de var. Mesela root ile batarya optimizasyonu yapılabiliyor, telefona çeşitli özelleştirmeler de yapılabiliyor. En önemlisi ise IMEI değişikliği yapılabiliyor ki cihaz kaçaksa iş görüyor.
Hayır, güncel olan cihazlara da yapılabiliyor. Mesela geçenlerde Huawei P50 cihaza bile root atıldı. Bunu dememin sebebi Huawei cihazlarda artık OEM kilidi açılmıyor. Açılmadığı içinde root vs. atılmıyor.