Temiz kurulumda hangi disk ayarı seçilmeli?

• Konuyu başlatan Silinen üye 94679
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 11
  • Görüntüleme 1.773
S

Silinen üye 94679

Ziyaretçi
Birkaç ayda bir bilgisayarımı düzenli olarak sıfırlarım, 100Mbps internetle yüklemeler de sorun olmuyor. Bununla ilgili bazı sorularım var:

1- Bilgisayarı Windows üzerinden sıfırlamakla. ISO dosyası kullanarak Windows'u dahi baştan kurmak arasında ne fark var?

2.1- Windows üzerinden temiz kurulum yapacağım zaman, diskimle ilgili iki seçenek çıkıyor:
A. Diskteki tüm dosyaları ve yüklemeleri silmekle ilgili bir seçenek.
B. Üstteki gibi, diskteki dosyaları silmekle ilgili bir seçenek ama parantez içinde, "Bu diski bir daha kullanmayacaksanız" gibi bir ibare mevcut. Bu ibareyi tam olarak hatırlamıyorum, ama bunun gibi bir şeydi, sanırım içindeki dosyaları geri dönüştürülmesi mümkün olmayan / daha zor olan bir yöntemle ortadan kaldırıyor.
2.2- Bu iki seçenekten b'yi seçsem, disk kullanılamaz hale mi gelir, yoksa a'ya nazaran daha mı avantajlı olur?

3- BIOS dataları, HDD'de mi depolanıyor, anakartın dahili bir depolama sistemi var da orada mı, yoksa başka bir bileşende mi? Eğer mümkünse HDD'yi tamamen sıfırlamak istiyorum, hiçbir kalıntı kalmayacak şekilde.

Son düzenleyen: Moderatör:
HDD'yi sıfırlamak kalıntıların kalmaması için yeterli bir eylem.
HDD'yi nasıl sıfırlayabilirim, bilginiz var mı? Flashdisk üzerinden kurulan Windows, HDD'deki tüm bilgileri silecek midir? Hatırladığım kadarıyla temiz kurulum yapılırken, Windows, bize işletim sisteminin nereye kurulacağı hakkında bir soru sorar ve pencere açar. Buradan "diski sil/temizle/verileri temizle" demek yeterli olacak mıdır? Biraz da olsa kalıntıların HDD'de kalıp yavaşlatmasını ya da yer harcamasını istemiyorum. SSD de almak istemiyorum, sponsorlarımız muhtemelen bilgisayarlar gönderecekler, o zamana kadar zaten idare edebilirim. Alırsam da işlemci, ekran kartı, kasa ve SSD olarak toptan bir yenileme yaparım.

HDD'yi nasıl sıfırlayabilirim, bilginiz var mı? Flashdisk üzerinden kurulan Windows, HDD'deki tüm bilgileri silecek midir? Hatırladığım kadarıyla temiz kurulum yapılırken, Windows, bize işletim sisteminin nereye kurulacağı hakkında bir soru sorar ve pencere açar. Buradan "diski sil/temizle/verileri temizle" demek yeterli olacak mıdır? Biraz da olsa kalıntıların HDD'de kalıp yavaşlatmasını ya da yer harcamasını istemiyorum. SSD de almak istemiyorum, sponsorlarımız muhtemelen bilgisayarlar gönderecekler, o zamana kadar zaten idare edebilirim. Alırsam da işlemci, ekran kartı, kasa ve SSD olarak toptan bir yenileme yaparım.
Windows'u kurarken "Özel"'i seçip diskin tüm partitionlarını silip formatlayabilirsiniz.
Kalıntı vs kalmaz.
Eğer SSD almadan hız kazanmak istiyorsan;
1573864966286.png

Bu grafikteki gibi 3 yerine 2 parçaya bölüp. Hızlı kısma Windowsu kurabilirsin.

Üst kısımı nasıl ayarlayabileceğin ile ilgili rehberler mevcut araştırmanı tavsiye ederim.

Son düzenleme:
A'yı seçersen sadece Windows'un yüklü olduğu diskin dosyalarını, fabrika ayarlarına sahip dosyalar ile değiştirir.

B'yi seçersen A şıkkı ile aynı işlemi yapar, fakat harddiskinden dosya kurtarma ihtimali neredeyse %0'a iner. Ama saatler sürer.
Benim tek amacım hiçbir kalıntı kalmadan, HDD'yi tamamen sıfırlamak. Sizce değer mi o işlem için birkaç saat beklemeye? Beklemek sorun değil ama HDD'de hız olarak bir fark yaratılmış olur mu?

Temiz kurulum yapmana gerek yok. Windows üzerinden 0'lanmış bir PC ile temiz kurulumla 0'lanmış bir PC'yi yan yana getirsem hangisinin temiz kurulum olduğunu anlayamazsın. "Farkı nedir?" dersen temiz kurulumda sistem bölümleri de silinir. Windows 0'lama da sadece Windows'un yüklü olduğu bölüm silinir.

"değer mi o işlem için"
Windows üzerinden 0'lama da uzun silme işlemini sakın yapma. Onu yaparsan disk ömrünü gereksiz yere kısaltmış olursun. Ayrıca o işlem HDD ile yapıldığında diskin bozulma ihtimali var.

BIOS bilgileri HDD/SSD'ler üzerinde olmaz. Anakart içinde programlıdır.

Benim tek amacım hiçbir kalıntı kalmadan, HDD'yi tamamen sıfırlamak. Sizce değer mi o işlem için birkaç saat beklemeye? Beklemek sorun değil ama HDD'de hız olarak bir fark yaratılmış olur mu?
Şimdi HDD üzerinde var olan veriyi sil dediğin zaman HDD gidip Silindir> Sector> Cluster diyerek tek tek silme işlemi yapmaz. O dosyanın bulunduğu alanları boş alan olarak işaretler.
İleride başka bir dosya yazılacağı zaman üzerine yazılır. Secure Erase yaparsanız eski verileriz tamamen silinmiş olur. Hıza fayda sağlayacağını sanmam. Eğer HDD'yi satacaksanız yapmanızı öneririm.

Format esnasında disk kısmına geliyorsun ya hani diski seçip ileri diyorsun ve işletim sistemi kuruluyor. İşte orada taktığın USB'n hariç diğer diskleri biçimlendir. Sonra hepsini sil bunu yapınca 4-5 tane disk 1 tane oluyor yani en baştaki gibi. Sonra tekrar biçimlendir. İşte bu temiz kurulumdur seninde istediğin olay budur HDD yi sıfırlamış oluyorsun. Yeni'ye tıkla istiyorsan Yerel Disk D için alan oluştur istemiyorsan direk ileri de ve kurulumu gerçekleştir. Yeni'ye tıklamadan ileri dersen gerekli bir kaç alan oluşmuyor bu da Windows'u sıkıntıya sokar ileride o kendisi 150mb falan sistem için ayırıyor.

Silinen üye 94679, lütfen çözüm olarak uygun mesajın önündeki simgesine tıklayarak bir cevabı çözüm olarak işaretlediğinizden emin olun.
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı