Tenda V12 QoS ayarları

Ali Anıl Öney

Megapat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba,
Tenda V12 modem aldım ancak bufferbloat testleri oldukça kötü çıktı ve QoS ayarlarıyla oynamaya karar verdim. Fakat birçok terim ve kısaltma var. Yardımcı olabilecek varsa sevinirim. Yaptığım ayarlar şöyle(VDSL kullanıyorum):
"ADSL ayarları" kısmından ATM vc diye bir şey eklemem gerekiyormuş böylece "ADSL QoS ayarlarına" erişebileyim.

1659201731023.png

Bu ayarlarda bir şey ekleyince ADSL QoS ayarlarına şöyle bir tablo geliyor:

1659201808303.png

Bu tabloda ben denemek için rastgele birkaç ayar girdim ancak bir değişiklik olmadı. VDSL'ya da DSL ayarları kısmında QoS ile alakalı bir şey bulamadım. Tenda modemler için merlin gibi yazılımlar da yok bildiğim kadarıyla. Yardımcı olursanız sevinirim. İyi günler.

Ölçümleri modeme ethernet üzerinden bağlanıp yapın. Eğer ağda başka bir cihaz çalışıyorsa onunla iletişimi kesmek için wi-fi bağlantılarını devre dışı bırakın. Ağdaki en ufak yük değerleri değiştirir.

Kişisel tecrübeme göre, wi-fi üzerinden ölçüm yapılacaksa 5Ghz ile yapılmasını gerekiyor. Mümkünse tüm cihazlar bu kanalda çalışmalı. 2.4Ghz uzun menzilli ama veri aktarımında çok kararsız ve dalgalı çalışıyor.

Rica ederim. Telekom'un mükemmel altyapısı sayesinde.

Bu arada Tenda v12 çok da iyi bir modem değil. Firmware dosyası 3-5 MB, bunun flash olsa olsa 16 MB, ram umarım 128 MB civarındadır. Yazılımı kanser eder insanı. Basit olsun diye içine etmişler. Bir sürü bug var. Üç yıl bire bir değişim garantisi veriyor. İade alsa hemen geri veririm.

Son düzenleme:
Karma herhalde bugün modemle uğraşmak zorunda kaldım. Kullanıcı bilgileri tanımlama hatası veriyor. Saha dolabındaki VDSL portunun chipseti ile uyumsuzluk gösteriyor olabilir veya modemin kendisi arızalı. Neyse, bir tane Zytel P-2812 ile sorunsuz bağlantı sağlıyorum. Tenda V12 yi sadece router olarak ayarladım. Ayarları o kadar kötü ki anlatamam. Beni kanser etti. Uzaktan ayar yaptığım için (hiç bu işlerle tecrübesi olmayan kardeşim expert olmak üzere) çok zorladı. DHCP kapatınca VAN ip modem ila çakışmasın diye değiştirmeye çalıştığımda sürekli hata verdi. En sonunda modemin ip numarasını değiştirmek zorunda kaldım. Bir de bu modemlerde WAN ethernet portu 4 numara. Hiçbir yerde yazmıyor ama bir fotoğrafta belirtmişler. Berbat ötesi bir kullanım klavuzu var. Kaynak kodlarını yayınlasalar da olabiliyorsa openwrt desteği gelse. Yoksa bu modemler beş para etmez.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı