Termal macun değişimi sonrası RAM Dual channel çalışmıyor

generaleinstein

Megapat
Anakart
msi z97 gaming 9 ack
İşlemci
i7 4790k
Emektar 4790K termal macunu değiştirdikten sonra Dual channel çalışmamaya başladı. 4*8GB RAM var. 2. slot çalışmıyor sanırım. PC loopa giriyor enerji geliyor ekran gelmeden tekrar baştan başlıyor.
Pompa bloğunu tekrar takarken ya çok baskı yaptım ondan oldu ya da sokete eski termal macunun kalıntıları kaçtı, tekrar açmaya da korktum. Ama nedense 2. slot çalışmazken 1-3 dual ile de aynı şeyi yapıyor. 3-4 slotta ise Single çalışıyor. Sadece bu şekilde çalıştırabildim. Artık büyüteç ile içini açıp pinleri tek tek kontrol etmekten başka çare yok gibi. Önerilerinize açığım.

Aynısı banada olmuştu eski intal i5 sistemimde soğutma bloğunu geri takarken dengesiz baskı yapıp cpu soketine zarar vermiştim. Dual kanal çalışmadı o günden beri single kanal kullanmıştım.

Öncelikle çift kanal kullanmak için RAM modüllerini 1-3 veya 2-4 sıralamasında kullanmak zorundasın, bunda bir anlaşalım.

Daha sonrasında, anakart ile temas ederken mutlaka eldiven kullanmaya özen göster ya da ellerini birkaç kez toprağa dokundur. Sonrasında, yaptığın önceki sök-tak işleminde hatalı montaj yapmış mısın? Anakart üzerindeki çeşitli mikro donanımlara fiziksel zarar vermiş misin? Herhangi bir donanıma veya RAM modül soketinin iç kısmına termal macun kaçırmış mısın? Bir kontrol et.

Ardından, elinde eldiven varken RAM modüllerini çıkartıp PCB dediğimiz devre kartına, üzerindeki mikro donanımlara ve altın kaplama olan sarı bağlantı şeridini kontrol et. Eğer şeridini üzerinde kir, iz, pislik veya herhangi bir olumsuz etken görürsen temiz sayılabilecek normal bir silgi ile sarı şeridi nazikçe sil. Bunu yaparken fazla bastırma, nazik ol ve ince işçilik için silginin köşelerini kullanmaya çalış.

Sonradan RAM modüllerini 1-3 veya 2-4 sıralamasıyla yeniden tak. Sistemi normal bir şekilde çalıştırıp "her şey yolunda mı?" diye bir kontrol et. Eğer tüm bunlar işe yaramazsa; mevcut RAM dizilimi 1-3 ise 2-4 olarak, 2-4 ise 1-3 olarak kullanmak zorundasın.

Başarılar, umarım bu yazıyı tamamen okursun ve sorunun çözülür.

Emektar 4790K termal macunu değiştirdikten sonra Dual channel çalışmamaya başladı. 4*8GB RAM var. 2. slot çalışmıyor sanırım. PC loopa giriyor enerji geliyor ekran gelmeden tekrar baştan başlıyor.
Pompa bloğunu tekrar takarken ya çok baskı yaptım ondan oldu ya da sokete eski termal macunun kalıntıları kaçtı, tekrar açmaya da korktum. Ama nedense 2. slot çalışmazken 1-3 Dual ile de aynı şeyi yapıyor. 3-4 slotta ise Single çalışıyor. Sadece bu şekilde çalıştırabildim. Artık büyüteç ile içini açıp pinleri tek tek kontrol etmekten başka çare yok gibi. Önerilerinize açığım.

Kardeşim zamanında aynisi bana oldu bilgisayarı temizlerken. RAM'lerin birisi herhalde statik elektrikten gitmiş RAM'leri çıkarıp tek tek deneyince bozuk olanın bulmuştum sende bir dene.

Soğutucu vidalarını bir tık gevşetmeyi deneyin. Çok sıkınca da oluyor. Yada çok termal macun sürdüyseniz alta sızmış olabilir.
Denedim maalesef değişmedi. Büyüteçle açıp bakacağım yarın artık bozuk pin mi var kalıntı mı var anlayacağız.
Kardeşim zamanında aynisi bana oldu bilgisayarı temizlerken. RAM'lerin birisi herhalde statik elektrikten gitmiş RAM'leri çıkarıp tek tek deneyince bozuk olanın bulmuştum sende bir dene.
Benimde aklıma o geldi tek tek denedim ramleri hepsi çalışıyor. Sadece 2. slota tek ram taksam bile çalışmıyor. Hadi slot gitti 1-3 niye çalışmıyor onu anlamadım. Artık yarın söküp bakacağım tekrar.

Soketi tekrar büyüteç ile kontrol ettim. Eğik ya da hasarlı pin göremedim. Fazla baskı yapmadan soğutucuyu yerleştirdim ama sonuç değişmedi. 2. slot tek RAM, 1-3 Dual channel Power loopa giriyor. 3-4 Single çalışıyor bunda sorun yok. 24 GB kullanmak istedim 1-3-4 olarak ve enerji var ama ekran gelmiyor. Demek ki ilk balşta zarar gördü geri döndürülemiyor. DDR5 yolları göründü.

Son düzenleme:
Denedim maalesef değişmedi. Büyüteçle açıp bakacağım yarın artık bozuk pin mi var kalıntı mı var anlayacağız.

Benim de aklıma o geldi tek tek denedim RAM'leri hepsi çalışıyor. Sadece 2. slota tek RAM taksam bile çalışmıyor. Hadi slot gitti 1-3 niye çalışmıyor onu anlamadım. Artık yarın söküp bakacağım tekrar.

Soketi tekrar büyüteç ile kontrol ettim. Eğik ya da hasarlı pin göremedim. Fazla baskı yapmadan soğutucuyu yerleştirdim ama sonuç değişmedi. 2. slot tek RAM, 1-3 Dual channel Power loopa giriyor. 3-4 Single çalışıyor bunda sorun yok. 24 GB kullanmak istedim 1-3-4 olarak ve enerji var ama ekran gelmiyor. Demek ki ilk balşta zarar gördü geri döndürülemiyor. DDR5 yolları göründü.

Aynen hocam demek ki seninde soket gitmiş büyük ihtimalle. Eğer anakart eski ise dediğin gibi yeni bir sisteme geçebilirsin. Ben de geçen gün 128 GB taktım açılana kadar yusufladım bir şey olacak diye.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı