@Ali De Niro 1. sorunun cevabı
@SmudgeCat'in de dediği gibi direk kaçak olmuyorsunuz. O yılın sonuna kadar yoklama işlemlerinizi başlatın diye e-Devlet'e yazıyor. Eğer başlatmazsanız "yoklama kaçağı", yoklama işlemlerinizi yapar da askerlik yeriniz belli olduktan sonra teslim olmazsanız da "asker kaçağı" oluyorsunuz.
Ağustos ortalarında Kou'de tezsiz yüksek lisansa ilk kaydım yapmıştım ancak ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapmadığım için "pasif öğrenci" konumundaydım. Askerlik şubesine gittiğimde sistemde yüksek lisansımın görünmediği, öğrenci işleri ile iletişime geçmem gerektiği söylendi. Öğrenci işlerine gittiğimde ise "pasif öğrencilerin tecil de dahil olmak üzere öğrencilik haklarından yararlanamayacağı" iletildi.
Tecilinim 6 Eylül'de bitti, e-Devlet'ten "askerliğim" sekmesi altında bakınca yıl sonuna kadar askerlik şubesine gidip yoklama işlemlerini başlatmam gerektiği yazıyordu. Kou'de 25 Eylül'de idi sanırım ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapana kadar aktif öğrenci olamamıştım. Daha sonrasından öğrenci işleri talebim üzerine askerlik şubesine başvurarak tecilimi gerçekleştirdi.
2. sorunun tam cevabını bilmiyorum ancak tahminen okula gitmez, devamsızlık yaparsanız doğrudan atılma sebebi değildir. En azında birkaç okulun yönetmeliğinden gördüğüm kadarı ile böyle bir durumdan bahsedilmiyordu.
ancak ilgili dersin devamsızlık azami sınırını aşarsanız sınavına girme hakkınız olmuyor. tahminen bu da sadece sınav tarihi giderseniz sınavınızın geçerli olmaması demek. Böyle bir durumda neticede o dersi geçememiş oluyorsunuz. Böyle böyle hiçbir dersi geçemezseniz eğitim azami süre sonuna geldiğinizde mezun olma şartını sağlayamadığınız için okulla ilişkiniz kesilir. Anlayacağınız devamsızlık doğrudan değil ama dolaylı yoldan, uzun bir süre sonra (ki bir nevi sizin özelinizde amacınıza ulaştıktan sonra) atılma sebebi oluyor. Ancak
@SmudgeCat'de belirttiği gibi ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapmaz da pasif öğrenci konumuna düşerseniz öğrencilik haklarından yararlanamazsınız. Bu da aslında tecilden de yararlanmanız gerektiği anlamına geliyor yani tahminen o yılın sonuna askerlik şubesi bunu tespit edince teciliniz düşer. (neden yılın sonu çünkü ben lisanstan mezun olduktan sonra hemen bu bilgi işlenmemiş sanki öğrenciymişim gibi eğitim azami süresince yani daha yıllar boyu tecilim varmış gibi gözüküyordu. Ben şubeye gidip mezun oldum tecil yapmak istiyorum dediğimde 2 yıla düşmüştü. İnternetten gördüğüm kadarı ile kişi kendisi düzelttirmezse bir süre sonra, ki genelde o yılın sonundaymış, mezun olduğu bilgisi işlenip mezuniyet tarihinden 2 yıl boyunca ona göre tecil hesaplaması yapılıyormuş)
@SmudgeCat bir küçük ekleme. Tezsiz yüksek lisans üniversite ücretleri kurumdan kuruma ve bölümden bölüme değişmekle beraber 2024-2025 eğitim yılı için en ucuz kou-Eskişehir teknik-Konya Selçuk gibi yerler aklıma geliyor onlarda da en ucuz 15-25 bin lira toplam 3 dönemlik ücret yanı 6 ayda bir 8 bin küsur, Anadolu'daki üniversitelerde de genelde ücretler 30 bin küsur civarıydı. Sizin bahsettiğiniz gibi bir bedelli ücretinde olan yerler de vardı mesela Boğaziçi, Galatasaray, ODTÜ gibi Üniler bunlardan birkaçıydı. Ben 2024-25 yılı için yıllık bitirme projesi ücreti ile beraber KOU'de 13 bin liraya kayıt oldum.