Tezli yüksek lisans ile askerlik tecil uzatma

Ali De Niro

Hectopat
Makaleler
1
Yer
Ankara
Öncelikle konu hakkında bilginiz veya deneyiminiz yoksa rica ediyorum cevap vermiş olmak için cevap vermeyin. Zaten çok dağınık bir konu ekstra bilgi kirliliğine gerek yok.

Ben haziran 2023 tarihinde üniversiteden mezun oldum ve haziran 2025 tarihine kadar da askerliğimi tecil ettirdim. İş durumlarından ötürü tezli yüksek lisans başlatarak askerliğimi biraz daha erteleme gibi bir isteğim var. Ben zannediyordum ki tecil sürem dolmadan bir tezli yüksek lisansa kayıt olmam gerekiyor. Bu sebepten tecil sürem bitmeden 2024-2025 bahar dönemi kayıtlarına yetişebilmek için 28/07/2024 tarihli ALES ve 11/08/2024 tarihli YÖKDİL sınavlarına başvuru yaptım.

1. sorum: Tecil sürem bitmeden tezli yüksek lisansa başvuru yapmak zorunda mıyım yoksa tecil sürem bitse bile o yılın sonuna kadar başvuru yapma hakkım var mı? Yani benim durumumda haziran 2025'te tecil sürem bitiyor, Haziran-Temmuz 2025'teki güz dönemi tezli yüksek lisans kayıtlarına başvurabiliyor muyum?

2. sorum: Şu anda tezli yüksek lisans yapacak olma nedenim sadece askerliği ertelemek. Yani herhangi bir akademik kariyer vs. için değil. Tezli yüksek lisansa başladıktan sonra 1 yıl okulu dondurup sonrasında da okul benim kaydımı silene kadar bekleyeceğim. Bu durumda derslere katılmayacağım ve sınavlara vs. de gitmeyeceğim. İlk dönem bittiğinde kaydım siliniyor mu yoksa ikinci dönemin de bitmesini bekliyorlar mı?

3. sorum: Tezli yüksek lisansa başladığım andan itibaren 3 yıl 4 ay süreyle tecilimin uzatıldığını biliyorum. 1 yıl okulu dondurduktan sonra diğer 1 yıl da derslere ve sınavlara gitmediğim için 2 yılın sonunda kaydım silindiğinde tecilim o gün direkt sıfırlanıyor mu ve asker kaçağı durumuna düşüyor muyum?

Bu sorular haricinde aynı durumlarla mücadele etmiş ve yol göstermek isteyen varsa da vereceği fikirlere açığım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle konu hakkında bilginiz veya deneyiminiz yoksa rica ediyorum cevap vermiş olmak için cevap vermeyin. Zaten çok dağınık bir konu ekstra bilgi kirliliğine gerek yok.

Ben haziran 2023 tarihinde üniversiteden mezun oldum ve haziran 2025 tarihine kadar da askerliğimi tecil ettirdim. İş durumlarından ötürü tezli yüksek lisans başlatarak askerliğimi biraz daha erteleme gibi bir isteğim var. Ben zannediyordum ki tecil sürem dolmadan bir tezli yüksek lisansa kayıt olmam gerekiyor. Bu sebepten tecil sürem bitmeden 2024-2025 bahar dönemi kayıtlarına yetişebilmek için 28/07/2024 tarihli ALES ve 11/08/2024 tarihli YÖKDİL sınavlarına başvuru yaptım.

1. sorum: Tecil sürem bitmeden tezli yüksek lisansa başvuru yapmak zorunda mıyım yoksa tecil sürem bitse bile o yılın sonuna kadar başvuru yapma hakkım var mı? Yani benim durumumda haziran 2025'te tecil sürem bitiyor, Haziran-Temmuz 2025'teki güz dönemi tezli yüksek lisans kayıtlarına başvurabiliyor muyum?

2. sorum: Şu anda tezli yüksek lisans yapacak olma nedenim sadece askerliği ertelemek. Yani herhangi bir akademik kariyer vs. için değil. Tezli yüksek lisansa başladıktan sonra 1 yıl okulu dondurup sonrasında da okul benim kaydımı silene kadar bekleyeceğim. Bu durumda derslere katılmayacağım ve sınavlara vs. de gitmeyeceğim. İlk dönem bittiğinde kaydım siliniyor mu yoksa ikinci dönemin de bitmesini bekliyorlar mı?

3. sorum: Tezli yüksek lisansa başladığım andan itibaren 3 yıl 4 ay süreyle tecilimin uzatıldığını biliyorum. 1 yıl okulu dondurduktan sonra diğer 1 yıl da derslere ve sınavlara gitmediğim için 2 yılın sonunda kaydım silindiğinde tecilim o gün direkt sıfırlanıyor mu ve asker kaçağı durumuna düşüyor muyum?

Bu sorular haricinde aynı durumlarla mücadele etmiş ve yol göstermek isteyen varsa da vereceği fikirlere açığım. Şimdiden yardımlarınız için teşekkürler.

Hocam şu anda birçok üniversite 28 Temmuz'daki ALES'i beklemeden başvuruları açtı eğer tek niyetin askerliği ertelemekse ALES'e girmeden Tezsiz yüksek lisansa başvurabilirsin. Aynı şekilde birçok devlet üniversitesi YÖKDİL şartını sadece doktora da arıyor. Yüksek lisansa başladıktan sonra ne süre ile okuldan atılırsın bilmiyorum fakat Tecili alabilirsen bozmadığın sürece o tarihe kadar tecilli oluyorsun diye biliyorum o konuda sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.

Hocam şu anda birçok üniversite 28 Temmuz'daki ALES'i beklemeden başvuruları açtı eğer tek niyetin askerliği ertelemekse ALES'e girmeden Tezsiz yüksek lisansa başvurabilirsin. Aynı şekilde birçok devlet üniversitesi YÖKDİL şartını sadece doktora da arıyor. Yüksek lisansa başladıktan sonra ne süre ile okuldan atılırsın bilmiyorum fakat Tecili alabilirsen bozmadığın sürece o tarihe kadar tecilli oluyorsun diye biliyorum o konuda sıkıntı yaşayacağını sanmıyorum.
Hocam gerek ücret ödemek zorunda olunması gerek de tecili az uzatıyor olması sebebiyle tezsiz yüksek lisans ile uğraşmak istemiyorum.

Hocam tecil bittikten sonra hemen yoklama kaçağına düşmemeniz için yüksek lisansa kayıt yaptırmanız gerekir. Emin olmamakla birlikte yoklama kaçağına 31 Aralıktan sonra düşersiniz. Yüksek lisans yaş sınırı 32.derse gitmeseniz bile dönem olarak ders kaydını yapmanız lazım yani kısacası YÖK sisteminde aktif öğrenci olmanız gerekiyor. Pasif öğrenci olunca yoklama dönemi tekrar başlar. Yüksek lisans kaydınız derse gitmeyince silinir mi bilmiyorum üniversiteye sormanız lazım tahminimce silinmez. Resmiyette 6 yarıyılda bitmesi lazım yoksa kayıt otomatik siliniyor. Tezsiz yüksek lisans için 50K-200k arasında ücret vermeye kesinlikle değmez bedelli yapmak daha mantıklı olur. Yüksek lisansı tezli 1.öğretim ücretsiz yapın.

@Ali De Niro 1. sorunun cevabı @SmudgeCat'in de dediği gibi direk kaçak olmuyorsunuz. O yılın sonuna kadar yoklama işlemlerinizi başlatın diye e-Devlet'e yazıyor. Eğer başlatmazsanız "yoklama kaçağı", yoklama işlemlerinizi yapar da askerlik yeriniz belli olduktan sonra teslim olmazsanız da "asker kaçağı" oluyorsunuz.

Ağustos ortalarında Kou'de tezsiz yüksek lisansa ilk kaydım yapmıştım ancak ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapmadığım için "pasif öğrenci" konumundaydım. Askerlik şubesine gittiğimde sistemde yüksek lisansımın görünmediği, öğrenci işleri ile iletişime geçmem gerektiği söylendi. Öğrenci işlerine gittiğimde ise "pasif öğrencilerin tecil de dahil olmak üzere öğrencilik haklarından yararlanamayacağı" iletildi.

Tecilinim 6 Eylül'de bitti, e-Devlet'ten "askerliğim" sekmesi altında bakınca yıl sonuna kadar askerlik şubesine gidip yoklama işlemlerini başlatmam gerektiği yazıyordu. Kou'de 25 Eylül'de idi sanırım ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapana kadar aktif öğrenci olamamıştım. Daha sonrasından öğrenci işleri talebim üzerine askerlik şubesine başvurarak tecilimi gerçekleştirdi.

2. sorunun tam cevabını bilmiyorum ancak tahminen okula gitmez, devamsızlık yaparsanız doğrudan atılma sebebi değildir. En azında birkaç okulun yönetmeliğinden gördüğüm kadarı ile böyle bir durumdan bahsedilmiyordu. ancak ilgili dersin devamsızlık azami sınırını aşarsanız sınavına girme hakkınız olmuyor. tahminen bu da sadece sınav tarihi giderseniz sınavınızın geçerli olmaması demek. Böyle bir durumda neticede o dersi geçememiş oluyorsunuz. Böyle böyle hiçbir dersi geçemezseniz eğitim azami süre sonuna geldiğinizde mezun olma şartını sağlayamadığınız için okulla ilişkiniz kesilir. Anlayacağınız devamsızlık doğrudan değil ama dolaylı yoldan, uzun bir süre sonra (ki bir nevi sizin özelinizde amacınıza ulaştıktan sonra) atılma sebebi oluyor. Ancak @SmudgeCat'de belirttiği gibi ders seçimi ve harç bedeli ödemesi yapmaz da pasif öğrenci konumuna düşerseniz öğrencilik haklarından yararlanamazsınız. Bu da aslında tecilden de yararlanmanız gerektiği anlamına geliyor yani tahminen o yılın sonuna askerlik şubesi bunu tespit edince teciliniz düşer. (neden yılın sonu çünkü ben lisanstan mezun olduktan sonra hemen bu bilgi işlenmemiş sanki öğrenciymişim gibi eğitim azami süresince yani daha yıllar boyu tecilim varmış gibi gözüküyordu. Ben şubeye gidip mezun oldum tecil yapmak istiyorum dediğimde 2 yıla düşmüştü. İnternetten gördüğüm kadarı ile kişi kendisi düzelttirmezse bir süre sonra, ki genelde o yılın sonundaymış, mezun olduğu bilgisi işlenip mezuniyet tarihinden 2 yıl boyunca ona göre tecil hesaplaması yapılıyormuş)

@SmudgeCat bir küçük ekleme. Tezsiz yüksek lisans üniversite ücretleri kurumdan kuruma ve bölümden bölüme değişmekle beraber 2024-2025 eğitim yılı için en ucuz kou-Eskişehir teknik-Konya Selçuk gibi yerler aklıma geliyor onlarda da en ucuz 15-25 bin lira toplam 3 dönemlik ücret yanı 6 ayda bir 8 bin küsur, Anadolu'daki üniversitelerde de genelde ücretler 30 bin küsur civarıydı. Sizin bahsettiğiniz gibi bir bedelli ücretinde olan yerler de vardı mesela Boğaziçi, Galatasaray, ODTÜ gibi Üniler bunlardan birkaçıydı. Ben 2024-25 yılı için yıllık bitirme projesi ücreti ile beraber KOU'de 13 bin liraya kayıt oldum.

hocam en son neye karar verdiniz? 1. sorunuzun cevabını başka bir forumda gördüm.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı