Thermaltake Chaser MK-I Kasa Fanları Öneri

• Konuyu başlatan 4454
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 10
  • Görüntüleme 1.955

4454

Kilopat
Makaleler
2
Kasa: Thermaltake Chaser Mk-ı. Bu kasaya, yan kapak 200 mm'lik bir fan ve üst kısma 140*2 mm bir fan almayı düşünüyorum. Önerileriniz nelerdir?

Öncelikle gayet güzel bir kasanız var.
Yan taraftaki 20cm'lik fan havayı içeri verirken üstteki 2 adet 14cm'lik fan ise ısınan havayı yukarı yükleyecek ve kasadan atacak.

Tabi bir bütçe belirtirseniz :)

Bahsettiğiniz sitede fanların fiyatları hakkında bir bilgi var mı acaba ?

Birde iyi bir fan nasıl olur bundan bahsedelim. Az çok bilgi edinmeniz yararınıza olacaktır. İyi bir fan ihtiyacımız olan CFM yani hava akımını düşük RPM yani dönüşte ve dolaylı olarak düşük ses seviyesinde verebilen fanlardır.

14 ve 20 cm fanların yaprakları yeterince büyük olduğu için 12 ve 8 cm fanlara nazaran, aynı hava akımını daha düşük RPM ve ses seviyesinde verebilirler.
20cm fan kasanın yan kapağında sessiz sakin dönerken yeterli miktarda havayı içeriye yönlendirecektir.

CFM, RPM, dB değerlerine bakarak bir fanın ne halt olduğunu anlayabiliriz kısacası.

Örneğin aşağıdaki 20cm fan 18dB ve aldı ses kirliliği yaratmakta, gayet iyi bir değer.
75 CFM gibi yeterli bir hava akımını saniyede 800 tur atarak yaratmayı beceriyor ve fiyatı 45 TL civarında.
Ayrıca istediğiniz gibi anti titreşim lastikleri de mevcut.
XIGMATEK - PRODUCT

Siz nasıl bir site veya mağazadan almak istiyorsunuz ? Size uygun olan site veya mağazadan da önerebilirim diğer fanları da.

Bitfenix Spectre Pro 200mm fan almayı düşünüyorum bir siteden. Onun CFM 149 civarında. RPM ise 900. Bu nasıl? Site benim için farketmez. Kargo parası fazla olmasın bütçemi aşmasın yeter. :) 140 mm fan olarak ise Corsair Af 140L'yi düşündüm. Sizce bu fanlar nasıl?

Öncelikle yukarıdaki yazımda "İyi bir fan ihtiyacımız olan CFM yani hava akımını düşük RPM yani dönüşte ve dolaylı olarak düşük ses seviyesinde verebilen fanlardır" yazmıştım çünkü başıma geleceği biliyordum :)

Bir fanın 150 CFM değerine ulaşması iyi gibi gözükse de aslında pek iyi değildir.
Bakıyorsun 900 RPM'de dönüyor, şahane bu çok sessizdir diyorsun ama öyle değil işte :)
dB değerine de bakmanı özellikle rica ediyorum. 28dB ses yaratmakta o fan.

Senin 50 CFM fazladan akıma ihtiyacın yok, senin sessizliğe ihtiyacın var.
Önerdiğim fan 18dB ses seviyesinde 75 CFM akım üretiyor. Bence gayet dengeli değerler. Bu fan seni mutsuz etmeyecektir.
Ancak 28 dB ses çıkaran fanı alırsan emin ol pişman olacaksın. O fanlar genelde kontrolcü ile kullanılır.
Yoksa gereksiz yere 150 CFM hava akımı ancak ve ancak kafanı ütüler. 28dB demek, kasada bir fanın olduğunu hissetmen demektir.
Kafa ütüleyen bir kafanı kim ne yapsın ki ?

Anlatmak istediğim şey şu ki : CFM için kendinizden vazgeçmeyin. 50 CFM fazla olması işlemci veya ekran kartını 5 derece fazla soğutmaz. Etkisi bile olmaz neredeyse :)
O güzelim kasayı vızır vızır dönen fanlar ile doldurmak istemiyorsanız 20dB üzerine çıkmayın derim.
50CFM hava akımı için ses seviyesini 8dB artırmayın derim.

Sabah düzgün kafa ile tekrar bakarım, araştırırım, sizin düşündükleriniz varsa onları da kontrol ederiz.
Ancak şunu söylemeliyim ki amacınıza uygun bir fan 1000 RPM civarında dönüp 75 CFM hava yaratmayı 20dB üzerine çıkmadan başarabilen bir fandır.
Önerdiğim fan bu kriterlere uysa da farklı seçenekleri de değerlendiririz elbet.

Uzun yazıyorum çünkü yerinizde olsam ben de birinin uzun uzun anlatmasını isterdim. Belli ki bu işlere önem veren birisiniz, fanların bile böyle bir dünyası var, bilmekte fayda var.

Kardeşim teşekkür ederim. O zaman 200 mm'lik fandan vazgeçtim. Diğerine iyi diyorsunuz onu alacağım. Birde 200 mm'lik fan bulmak lazım. Yada kasanın güç kaynağının orada, yani alt kısmına da 120 mm bir fan yerleştirilebiliyor. 200 mm'lik fanı unutup, onun yerine 120 mm'lik bir fan mı alsam. Sabah görüşmek üzere kardeşim :)

Açıkçası yan kapakta 20cm'lik bir yuva varken 12cm fanlarla uğraşmanızı kesinlikle önermem.
14 ve 20cm'lik fanları tercih edin. Büyük fan daha avantajlıdır.

Uyarı! Bu konu 12 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı