THH iade kararı uygulaması

Hocam, itiraz süresi geçtikten sonra satıcı ile iletişime geçip durumu belirtin. Ürünü yollayın derse yollarsınız.

İade tutarı kararda net olarak yazıyor mu? Yazıyorsa iadeyi de istersiniz icraya gerek kalmaz. Yok eğer satıcı umursamıyorsa icrayı başlatıp, talep edildiği takdirde ürünü vermeye hazır olduğunuzu belirtirsiniz.
Dosya tutarı ve ürün tutarı 689 TL. Ancak karar içerisinde sadece dosya açılış tarihinden karar tarihine kadar yasal faiziyle iadesi kararı yer alıyor. Ürün fiyatı haricinde tam bir net sayı belirtilmiyor.

Yasal faiz ifadesinden yola çıkarak 2024 yılında açıklanan yıllık yasal faiz %24 oranında. Bu faiz oranına göre aradaki süre ile 96 günlük bir faiz olması gerekiyor diye hesapladım yani 43.5 TL bir faiz işlenmesi gerekiyor. Toplamda da 732.5 TL bir iade yapılması gerekiyor satıcı tarafından.

Satıcıya ulaşmaya çalıştım ancak pazar günü olması sebebi ile telefona bakmadığını düşünüyorum yarın son bir kez daha ulaşmaya çalışacağım. İcra ve haciz ücretlerinin kendisine yüklenerek daha yüksek masraf çıkacağını belirterek işlemi hızlandırmaya çalışacağım.

Edit: Hatalı olarak 5 ay olarak ifade ettiğimi farkettim. 5 ay değil yaklaşık 3 ay olması gerekiyor.

Güncelleme: Satıcı karara avukat ile birlikte itiraz edeceğini belirtti. Ancak dosya kararı içerisinde bilirkişi görüşü yer alıyor yani bu durumda yeniden bilirkişi atanarak tekrar kontrolünün yapılması gerekmekte olarak biliyorum. İlgili konuda ürün elime ulaştığımda üretim hatalı yırtığı bulunuyordu, ilk 6 ay içerisinde bu tür bir kusurun satış anında olduğu kanunu kapsamında zaten koruma altındayım. Bilirkişinin de yeniden bunu göreceği konusunda bir tereddütüm yok.

Böyle bir durumda nasıl bir işlem izlemeliyim deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?

Son düzenleme:
Dosya tutarı ve ürün tutarı 689 TL. Ancak karar içerisinde sadece dosya açılış tarihinden karar tarihine kadar yasal faiziyle iadesi kararı yer alıyor. Ürün fiyatı haricinde tam bir net sayı belirtilmiyor.

Yasal faiz ifadesinden yola çıkarak 2024 yılında açıklanan yıllık yasal faiz %24 oranında. Bu faiz oranına göre aradaki süre ile 96 günlük bir faiz olması gerekiyor diye hesapladım yani 43.5 TL bir faiz işlenmesi gerekiyor. Toplamda da 732.5 TL bir iade yapılması gerekiyor satıcı tarafından.

Satıcıya ulaşmaya çalıştım ancak pazar günü olması sebebi ile telefona bakmadığını düşünüyorum yarın son bir kez daha ulaşmaya çalışacağım. İcra ve haciz ücretlerinin kendisine yüklenerek daha yüksek masraf çıkacağını belirterek işlemi hızlandırmaya çalışacağım.

Edit: Hatalı olarak 5 ay olarak ifade ettiğimi farkettim. 5 ay değil yaklaşık 3 ay olması gerekiyor.

Güncelleme: Satıcı karara avukat ile birlikte itiraz edeceğini belirtti. Ancak dosya kararı içerisinde bilirkişi görüşü yer alıyor yani bu durumda yeniden bilirkişi atanarak tekrar kontrolünün yapılması gerekmekte olarak biliyorum. İlgili konuda ürün elime ulaştığımda üretim hatalı yırtığı bulunuyordu, ilk 6 ay içerisinde bu tür bir kusurun satış anında olduğu kanunu kapsamında zaten koruma altındayım. Bilirkişinin de yeniden bunu göreceği konusunda bir tereddütüm yok.

Böyle bir durumda nasıl bir işlem izlemeliyim deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olabilir mi?
Hocam guncelleme var mi saticidan paranizi aldiniz mi ve urunu teslim ettiniz mi?

Hocam guncelleme var mi saticidan paranizi aldiniz mi ve urunu teslim ettiniz mi?
Ne yazık ki satıcı taraf avukat tutarak bilirkişi raporuna ve cayma süresini geçtiğimi öne sürerek itiraz etti. Ürünü iade edersem bilirkişi raporunun tekrar hazırlanması ihtimaline karşı satıcı kolayca ürünleri yenileri ile değiştirerek beni haksız yerine koyabileceğinden iadesini yapmadım. Satıcının avukatı gerçek dışı gerekçelerle kararı bozdurmaya çalışıyor. Oysa Tüketici Hakem Heyeti kararında cayma hakkına dair ifade dahi geçmiyor, kusuru olması sebebi yer alıyor. Mahkeme de her seferinde görüşmeyi bir sonraki duruşmaya erteleyerek aylar sonrasına atıyor. Şu anda 2. duruşma sonrası tekrar bilirkişi incelemesi yapılması aşamasına geldi. Bir sonraki duruşma yeniden aylar sonra.

Anlamsız bulduğum konulardan birisi ise sadece 700 liralık bir ürün için satıcı avukata o kadar masraf yaptı. Üstelik avukatla birlikte Tüketici Hakem Heyeti savunmasında olmayan delili itirazlarına eklediler. Altta yer alan madde 12 3. fıkra kapsamında bu davayı kaybetsem dahi tek bir itirazım ile hiçbir vekalet ödemek zorunda olmayacağım gibi aksi durumda dahi vekalet ücreti dava konusu ücreti de geçemiyor. Satıcı basit bir şekilde ürünü teslim alarak kısa sürede çözümleyebilir ürünün kusurunu tamir ederek yeniden satışa sunabilirdi ama giderek daha da fazla masraf yapmayı tercih ediyor. Satıcı tarafın avukatı ile görüştüğümde de kendisine ilk sorduğum soru satıcıdan para koparmak için davayı teslim alıp almadığı oldu, bunun üzerine avukat lafını geveleyip saçma sebepler öne sürdü. Yani kısacası satıcı tarafında satıcıdan para koparmak için davayı devralmış bir avukat var.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı