Rehber ThrottleStop ile undervolt

10. nesil Intel'de voltaj değiştiremiyor imiş. Acaba şu an için bir gelişme var mı ? Ya da şöyle diyeyim 90-92 derece ömür ve performans olarak 80-85 dereceye göre somut bir fark oluşturur mu ?

Ayarları bu şekilde yaptım işlemcim i5 9300h sizce dahda düşürmeli miyim daha düşürmeye korktum da R20 testinden 1836 puan aldım
core -254
cache -150

Dosya Ekleri

• 1603026444135.png
    150,9 KB · Görüntüleme: 73
10. nesil Intel'de voltaj değiştiremiyor imiş. Acaba şu an için bir gelişme var mı ? Ya da şöyle diyeyim 90-92 derece ömür ve performans olarak 80-85 dereceye göre somut bir fark oluşturur mu ?
Hocam galiba kendi mesajiniza ekleme yaptiginiz icin bana uyari gelmemis. Yeni gordum sorunuzu kusura bakmayin.
Sicakliklar genelde silikonu etkiledigi icin degil islemciyi anakarta ya da seramik plakaya baglayan lehimleri etkiledigi icin sorun olusturur. Ve aradaki bu ufak sicaklik farkinin 4-5 yila kadar herhangi bir etkisi olacagini sanmiyorum. Bunu dusunmemin sebebini aciklayayim:
Lehimler genlesip daraldigi icin catlar ve cesitli sorunlara neden olur.
(Rakamlar yanlis olabilir. Katsayilar eksik olabilir. Birimler hatali olabilir. Yine de iki denklem de ayni oldugu icin oran yine de ciddi olarak degismeyecektir. Denklemde pek cok sey eksik. Cihazin ne kadar hizli oda sicakligina sogudu vs. de onemli etkenler. Bu hesabi "in a nutshell" olarak dusunmenizi oneririm.)
  • Termal genisleme madde miktarina ve sicaklik degisimine baglidir.
  • Genlesme formulu ΔV = 3αVΔT.
  • Lehimlerin termal genlesme katasiylari genelde 5-45 ppm/C arasinda degisir, 25 olarak varsayalim. (1 ppm = 0.0001%)
  • Bir forumda CPU pin capinin 0.3mm oldugundan bahsedilmis dogru oldugunu varsayiyorum.
  • Pin yuksekliginin de 0.05mm oldugunu varsayacagim.
  • Maximum genlesme miktarini bulmak icin maximum sicakliktan oda sicakligina(20C) sogudugunu varsayiyorum.(Oyun oynadiktan sonra cihazi kapatmak buna bir ornek)
3*25*(0.05*0.3*0.3*pi)*(80-20)*(0.0001) = 0.00636172512
3*25*(0.05*0.3*0.3*pi)*(90-20)*(0.0001) = 0.00742201264

90 dereceye kadar cikan islemcide CPU lehimleri 0.001% daha fazla genlesmeye maruz kalacak.
Uzun vadede eminim etkisi vardir fakat kendi adima umursamazdim. Ki cihazinizi gunde onlarca defa ac kapa yapmiyorsaniz pek bir sorun olacagini da dusunmuyorum.

@Memetxx
Throttle Stop'un ana menusunde bulunan TS Bench'i de yapmanizi oneririm. O testten hata almadiginiz surece degerleri arttirmaya devam edebilirsiniz. En son karar verdiginiz degerlerle birlikte 3-4 saatlik oyun/stress testi yapmanizi oneririm.

Ayrıntılı cevap için çok teşekkürler. 10. nesil i7 10750H için undervolt imkânmız yok o zaman. Tam performansta psikoljik belki de ama 80-85 dereceler fena olmazdı. Biraz da performansa katkı sağlamış olurdum.

Merhaba ben undervolt ayarlarımı yaptım daha önceden xtu kullanıyordum .Xtu'dan çıkış yapsak bile arka planda çalışıyodu bunda göremedim .Programın sürekli açık mı olması gerek çalışması için yoksa turn on dedikten sonra çıkış yapabilir miyiz ?

Ayarlari yaptiktan sonra programi kapatabilirsiniz.
Cihaz acildiktan sonra en az bir kere Throttle Stop programini acmalisiniz ki ayarlar aktif olsun. Ayarlarin program kapandiktan sonra aktif olup olmadigini HWINFO gibi baska bir program ile kontrol edebilirsiniz.

Selam,
Monster'ın
RTX 2060lı ve İ7 10750H işlemcili pcsini kullanıyorum.
İntel Extreme Tuning Utility de stres testi yapınca veya oyunlardayken power limit throttling oluyor. Birkaç ayar denedim lakin çözemedim. Bunun ayarlarını nasıl yapabilirim, genel anlamda işlemciden en verimli şekilde yararlanmak istiyorum.

Guc ayarlarini bu rehberin "Genel Performans" kisminda bulabilirsiniz. Ozet gececek olur isek Turbo Boost Short/Long Power max ayarlarini 100 Watt yapip gecin. Kesin ise yarar demek maalesef imkansiz. Genelde ureticinin koydugu sinirlarin disina cikmak imkansiz oluyor.
Ekran kartinin ise guc limitine dokunamazsiniz.

Ben yaptım , 2C/4T Olan işlemcim 1C/2T Olmuştu . Uzak duruyorum.

Bilgisayarı açtığımda önceden ThrottleStop yaptığım ayarlar silinmiş oluyor bunun nedeni nedir? Ayarları yaptıktan sonra sağ alttaki "apply" butonuna basıyorum ardından "ok" butonuna basıyorum.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…