Rehber ThrottleStop Kullanımı ve Limit Sebepleri

O halde hepsine undervolt yapayım. Uzun zamandır denemiştim ve -70 mV'ta hem stabil hem de ısı düşürücü bir sonuca ulaşıyorum. Tek sıkıntı, anladığım kadarıyla büyük voltaj/yük geçişlerinde mavi ekran çıkması çünkü örneğin oyunu açarken veya kapatırken mavi ekran çıkabiliyor.

Peki çökme riskine karşı hangi programla stabilite testini yapmamı önerirsiniz?

Ayarlarımı incelemek isterseniz şu linkten dosyaya ulaşabilirsiniz. Undervoltsuz hali:

Yardımlarınız için çok teşekkür ederim.

Rica ederim. Ama bilgisayarda değilim. Direkt bana ThrottleStop Ana Ekranı, FIVR, TPL sekmelerini atar mısınız? Hemen bir gözden geçirelim.

Tamamdır.

TPL sekmesinde Power Limit 4'te sağdaki kutuya 0 değerini girin ve Apply'a basın.

Options sekmesinde açılan pencerenin sağ tarafında PROCHOT Offset diye bir şey göreceksiniz. Eğer o 10 olarak ayarlı ise sıcaklık eşiğinden kaçmak için 5 olarak ayarlayın. Bu daha iyi performans sağlar.

TPL ayarını şimdi 0 yaptım dediğiniz gibi. Prochot offset'in 10 kalması benim için daha mantıklı duruyor... Bilgisayarın üst kısmı (işlemcinin bulunduğu kısım) aşırı ısınıyor, altında soğutucu olsa bile. 90'da yeterli kadarıyla performans alıyorum, bundan sonrası bottleneck genellikle grafik kartında oluyor.

Undervoltu şimdi yaptım. ICCMax kısmında bir oynama yapmamız gerekiyor mu, yoksa olduğu gibi bıraksam mı?

An itibariyle IccMax değerleri CPU Core ve Cache için 64, Intel GPU ve iGPU Unslice için 31, System Agent için 6 yazılıyor, default ayarlar.

ICCMAX değerleri işlemcinin en yüksek yük altında ne kadar güç çekeceğini belirler. Zaten düşük voltajda çalıştırdığınız için oynamanızı önermem. Ama ben 70 olan iccmax'ı 50'ye kadar düşürdüm.

Ben hep maksimuma alıyorum. Bir zararının olduğunu da görmedim. Zaten onu 255,75A'ya alınca o kadar akım çekmiyor. Çekse zaten çok büyük sıkıntı. Bu IccMax limitini çok arttırarak işlemcinin bana göre çok daha rahat beslenmesine izin veriyor. Gereğinden düşük olunca limitlemelere bile sebebiyet verebilir. Hatta ki geçmişte cihazımda System Agent'in IccMax değeri düşük olduğu için Alt Tab atınca Max VR Voltage Throttling oluyordu. System Agent'in IccMax'ını 15A'dan maksimuma çekince hemen düzeldi. Yani maksimuma alınması bence her açıdan daha yararlı oluyor.
Ben IccMax'ı fulleme taraftarıyım. Fullerseniz bana göre daha iyi olur. Çünkü her birimin IccMax'ının doğru ayarladığı konusunda şüpheliyim. Benim System Agent IccMax değeri için frekans düşüşü yemem buna örnek.

Fulledim, ve TS bench üzerinden performans testleri yaptım. İşte sonuçlar.

Undervoltsuz:

-70 mV undervoltlu, IccMax defaultta:

Aynı undervolt, IccMax en yükseğe ayarlandı:

IccMax'ı ayarlayınca performans birazcık daha arttı. Çok teşekkürler

Techpowerup forumunda Unclewebb IccMax'i maksimum yap demişti ama güvenmemiştim, siz de deyince yaptım ve şimdi neden önceden yapmadım diye pişman oldum

Son soru, BD Prochot açık mı kapalı mı kalsın?

Rica ederim.

Kapatın BD PROCHOT'u. Zaten sizin sistemde aktif değil gibi gözüküyor ama yine de kapatın.

Bu arada TS Bench'i hiç kullanmadım. Biraz bana onu anlatır mısınız? Hiç merak de etmemiştim. O yukarıdaki puanın düşük olması daha mı iyi?

Unclewebb ile çok güzel fikir alışverişlerim oldu. Kendisiyle epey konuştuk. Tüm bilgilerimi ondan aldım. Kendisi hocam gibidir. Aynı zamanda programın geliştiricisidir. Kendisine selamlar. Arada Technopat'a uğruyor.

Kapatın BD PROCHOT'u. Zaten sizin sistemde aktif değil gibi gözüküyor ama yine de kapatın.
Aktifti şimdi kapattım, 202 gibi skor aldım, yani 2 puanlık kârdayım
Bu arada TS Bench'i hiç kullanmadım. Biraz bana onu anlatır mısınız? Hiç merak de etmemiştim. O yukarıdaki puanın düşük olması daha mı iyi?
Throttlestop'un kendi içerisinde bir benchmark programı, bir şeyler işliyor ama ben de bilmiyorum. Ama Cinebench gibi iyi benchmark yapıyor düşüncesindeyim, kullanması pratik. "Puan = işlemin aldığı süre (saniye)" anladığım kadarıyla, noktadan sonrakiler saliseyi ifade ediyor. Yani daha düşük, daha iyi.
Gerçekten harika biri, adam dünya kadar insan var yine de teker teker yardım ediyor. Maşallah kaç forumda birden aktif. Öyle ki Allah razı olsun diyeceğim ona

Sorularım bitmiyor, umarım sizi uğraştırmıyorumdur. Speed Shift hakkında ne düşünüyorsunuz? Makalede termal sıkıntı yoksa 0'a çekin demiştiniz, ama malum bende sıkıntı var. Örneğin 100'e çeksem sanki biraz performans kaybı yaşıyorum. Onu kapalı tutmayı tercih ediyorum, sanki daha iyi oluyor. Doğru mu yapıyorum?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…